Ik hoor je denken: blondies en witte bonen? Huh, hoe dan!? Maar ik kan je verzekeren dat het heerlijk is en je eigenlijk niets merkt van witte bonen. Toen ik brownies met zwarte bonen maakte kreeg ik gelijk het idee om dan ook maar eens blondies te gaan maken met witte bonen.

Het voordeel van deze brownies en blondies is toch wel dat je al snoepend peulvruchten binnen krijgt. Hiermee krijg je dus gelijk extra vezels, eiwitten en andere broodnodige voedingsstoffen binnen. Win-Win!

De blondies staan in de categorie tussendoortjes omdat je bij dit soort baksels natuurlijk al gauw aan snoepen en gebak denkt. Maar probeer eens wat anders en neem een stuk als dessert of ontbijt. Heerlijk, voedzaam en makkelijk omdat je het van tevoren kunt maken.

blondies

Recept blondies

blondies

Blondies

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):9 stukken

Ook nodig

Ingrediënten

  • ½ cup havervlokken
  • 1,5 cups witte bonen, gespoeld en uitgelekt
  • ½ tl bakpoeder
  • 1 tl vanille extract
  • ¼ tl zout
  • ¼ cup 100% pindakaas
  • 5 medjool dadels, zonder pit
  • 1 appel, geschild en klokhuis verwijderd
  • ¼ cup hazelnoten, zonder vlies
  • 1 el kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200°C.
  • Maal de havervlokken fijn en zet het even apart. Voeg alle ingrediënten, behalve de kokosrasp en hazelnoten, toe aan het meel. Mix alles totdat je een dik en glad beslag hebt. Tussendoor moet je waarschijnlijk steeds even stoppen om het beslag van de wanden af te schrapen.
  • Houd 9 hazelnoten apart. Hak de overige hazelnoten grof. Doe de gehakte hazelnoten en kokosrasp bij het beslag en schep het erdoor met een spatel.
  • Vet de brownievorm in en beleg eventueel met een stuk bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het beslag zo goed mogelijk. Deel in gedachten de blondies in 9 stukken en plaats in het midden van ieder stuk een hazelnoot.
  • Bak de blondies ongeveer 25 minuten, totdat de buitenkant lichtbruin is gekleurd. Haal de blondies dan uit de oven en laat het afkoelen alvorens het in 9 stukken te snijden.

Notities

  • Vervang de witte bonen eventueel door cannellini bonen
  • Vervang de pindakaas eventueel door een andere notenpasta
  • Vervang de appel eventueel door 2 el appelmoes

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Witte bonen – je zult er versteld van staan dat je niets meer van deze bonen terug vindt in het eindproduct. Ik kookte gedroogde witte bonen in de Instant Pot, maar bonen uit blik werken natuurlijk net zo goed, spoel ze dan wel goed af. En als er zout aan toegevoegd is, gebruik dan iets minder zout in het recept. Vervang eventueel door cannellini bonen.
  • Pindakaas – je kunt ook een andere notenpasta gebruiken.
  • Appel – in dit recept gebruikte ik een appel, maar als je die niet in huis hebt en wel (ongezoete) appelmoes, dan kun je die gewoon gebruiken. Gebruik in dat geval 2 eetlepels.
blondies

Bewaaradvies en tips

Je kunt de blondies in een afsluitbare bak, vijf tot zeven dagen in de koelkast bewaren. Koud vind ik ze lekkerder dan net uit de oven.

Meer baksels met groenten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 reacties

  1. Lidia zegt:

    Erg benieuwd hoe deze gaan smaken, ik ga ze binnenkort maken.

    1. Ben benieuwd wat je ervan vindt Lidia, laat je het nog weten? Ik denk dat ik ze ook maar weer eens ga maken binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling