Parmebaas (alternatief voor Parmezaanse kaas)

parmezaanse kaas

Wanneer je overgaat op een veganistische leefstijl zul je ook geen kaas meer eten. Voor kaas zijn er zijn vele alternatieven op de markt. Maar voor Parmezaanse kaas heb ik echter nog geen smakelijk alternatief kunnen vinden in de reguliere supermarkten.

Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Want pasta zonder Parmezaanse kaas voelt toch wat kaal.

Met maar vier ingrediënten maakte ik een een hartig strooisel ter vervanging van “Parmezaanse kaas”. Ik noem het Parmebaas!

parmezaanse kaas

Recept parmebaas

parmezaanse kaas

Parmebaas

Kook: 5 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ook nodig

Ingrediënten

  • ¾ cup cashewnoten, rauw
  • ¼ cup edelgistvlokken
  • ¾ tl zout
  • ¼ tl knoflookpoeder

Instructies

  • Maal alle ingrediënten tot poeder of – als je dat liever hebt – het korrelig is.
  • Bewaar het hartige strooisel in een goed afsluitbare pot. Op deze manier is het zeker enkele weken houdbaar.

Notities

Strooi het over pasta, pizza of over groenten zoals broccoli, bloemkool, witlof of asperges. 

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit recept voor Parmezaanse kaas verscheen in april 2021 voor het eerst op de website en is volledig herschreven.

Opmerking bij ingrediënten

  • Rauwe cashewnoten – deze zijn dus ongezouten en ongebrand. Heb je een notenallergie? Gebruik dan hennepzaad.
  • Edelgistvlokken – van edelgist wordt gezegd dat het van nature een kazige smaak heeft. Dat vind ik niet, maar het is wel hartig en perfect voor dit strooisel.
  • Zout – gewoon keukenzout, zeezout, HImalaya zout: dat wat jij in huis hebt en altijd gebruikt is goed genoeg.
  • Knoflookpoeder – geeft het wat extra hartigs en pit.

Wat is edelgist?

Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten, maar ook bij de reguliere supermarkten. Je vindt het als poeder maar ook als vlokken. Dan ziet het er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel. Om eerlijk te zijn ruikt het niet bijzonder lekker of kazig.

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.

parmezaanse kaas

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar de Parmebaas in een goed afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast. Bijvoorbeeld in een gebruikte jampot of pesto-potje. Liever nieuw? Bekijk dan eens deze leuke kleine mason jars. De Parmebaas is op deze manier een zeker een paar weken houdbaar.

Strooi de Parmebaas over pasta’s, pizza of als smaakmaker op groenten als bloemkool, broccoli, witlof of asperges.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling