Worteltjestaart havermoutpap met warme appeltjes

worteltjestaart havermoutpap

Hou jij ook zo van havermout en van worteltjestaart? De combinatie van deze twee gerechten is echt een pareltje voor je smaakpapillen! Het lijkt misschien een wat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht, maar geloof me als ik zeg dat worteltjestaart havermoutpap verrukkelijk is.

De voordelen van havermoutpap

Zelfs zonder de toevoeging van “worteltjestaart” is het fijn om te weten dat havermoutpap op zichzelf al een gezonde keuze is. Havermoutpap is een geweldige bron van vezels, vitamines en mineralen. Het zit boordevol antioxidanten en heeft een gunstig effect op de spijsvertering en de bloedsuikerspiegel. Bovendien is havermoutpap een ideale keuze voor een stevig ontbijt of een energierijk tussendoortje, omdat het langdurig een verzadigd gevoel geeft.

De verrukkelijke twist: worteltjestaart

Als je nog nooit worteltjestaart hebt gegeten wordt dat hoog tijd. Een goede worteltjestaart heeft een smeuïge textuur en is rijk aan smaak. De combinatie van zoetige wortelen met de warme tonen van o.a. kaneel en nootmuskaat is onweerstaanbaar. Vaak wordt de taart nog afgemaakt met een romige roomkaasglazuur. Door deze unieke mix van smaken en texturen is het bij veel mensen favoriet.

Door worteltjestaart te combineren met havermoutpap ontstaat een perfecte harmonie tussen het gezonde en het lekkere. Het voegt een natuurlijke zoetheid toe aan de pap en geeft een verrassende twist aan het gebruikelijke ontbijtrecept. Bovendien voegt de wortel gelijk in de ochtend al een extra dosis groente toe. Win-win.

worteltjestaart havermoutpap

3x ontbijt: pap, taart of overnight oats

Dit recept brengt het beste van twee werelden samen: het gezonde en voedzame van havermout en de heerlijke smaak van worteltjestaart. Breng met dit ontbijtrecept wat creativiteit in je ontbijtroutine en probeer deze lekkere traktatie.

Maar ik begrijp ook heel goed dat je niet iedere ochtend de tijd hebt om in de keuken te staan, zelfs niet voor 15 minuten. Dan is het fijn om te weten dat je deze worteltjestaart havermoutpap op maar liefst drie manier kunt maken.

1. Warm als pap

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Voeg ze samen met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenlkruiden toe aan een pan. Breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens tien minuten zachtjes pruttelen terwijl je steeds roert. Schil ondertussen de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes en voeg samen met de rozijnen, rest van de pompoenkruiden en het water toe aan een koekenpan. Bak tot de appeltjes en rozijnen zacht zijn.

2. Koud als overnight oats

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Mix de wortelrasp met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenkruiden en verdeel het over twee schaaltjes of mason jars. Je kunt de appeltjes als hierboven bakken, laten afkoelen en toevoegen aan de overnight oats of je kunt de appeltjes ‘s morgens bakken zoals hierboven beschreven en warm toevoegen aan de koude overnight oats.

3. Warm als taart

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Mix de wortelrasp met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenkruiden en verdeel het over twee ovenvaste schaaltjes. Je kunt de appeltjes mengen met de rozijnen en pompoenkruiden en verdelen over de twee schaaltjes. Dan gaat het de volgende ochtend in zijn geheel in de oven. Of je bakt de overnight oats en maakt de warme appeltjes apart zoals bij nummer 1 beschreven. Het taartje moet ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden.

Opmerking over de ingrediënten

  • Pompoenkruiden – je kunt deze mix zelf maken of anders vervangen door koek- of speculaaskruiden. Eventueel volstaat wat kaneel en wat gemalen kruidnagel. Maar ik kan je verzekeren dat die pompoenkruiden echt heerlijk zijn in tal van gerechten.
  • Amandelmelk – om dit recept notenvrij te maken vervang je de amandelmelk door een andere melk naar keuze en laat je natuurlijk de pecannoten en notenpasta achterwege.

Lees ook: alles over de gezondheidsvoordelen van chiazaad

Variatiemogelijkheden

Eigenlijk is dit recept al heerlijk van zichzelf, maar het is altijd leuk – en lekker – om te experimenteren met verschillende smaakmakers en toevoegingen om het naar je eigen smaak aan te passen. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende ideeën:

  • Voeg een snufje gemalen gember toe voor een pittige kick.
  • Strooi wat kokosvlokken over de pap voor een tropische twist.
  • Vervang de lijnzaad door chiazaad. Of gebruik ze allebei voor extra vezels en omega-3-vetzuren.
  • Voeg een scheutje vanille extract toe voor een subtiele zoete smaak.
worteltjestaart havermoutpap

Worteltjestaart havermoutpap

Prep: 5 minuten
Kook: 15 minuten
Totaal: 20 minuten
Vrij van:
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Vervangbaar:
gluten
Porties (aanpasbaar):2

Ingrediënten

  • 60 gram havermoutvlokken, eventueel te vervangen door een glutenvrij alternatief
  • 2 wortelen, geraspt
  • 480 ml amandelmelk, ongezoet
  • 1 el lijnzaad
  • 1 tl pompoenkruiden
  • 1 appel
  • 60 gram rozijnen
  • 75 ml water

Optioneel

  • 1 el notenpasta
  • 1 el pecannoten, grof gehakt

Instructies

  • Maak 2 wortelen schoon en rasp ze.
  • Doe 60 gram havermoutvlokken samen met de geraspte wortelen, 480 ml amandelmelk, 1 el lijnzaad en de helft van de pompoenkruiden in een pan en breng dit aan de kook.
  • Zet de warmtebron lager als de havermoutpap kookt. Laat de havermoutpap nog ongeveer tien minuten pruttelen en roer regelmatig door zodat het niet aanbrandt.
  • Schil ondertussen 1 appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes.
  • Voeg de appel samen met 60 gram rozijnen en de rest van de pompoenkruiden toe aan een koekenpan. Giet 75 ml water erbij en laat de appeltjes op een lage warmtebron zacht worden. Roer ook hier regelmatig en voeg eventueel een pietsje water toe mocht dat nodig zijn.
  • Verdeel de pap over twee kommen en schep hier de warme appeltjes overheen.
  • Verdeel 1 el pecannoten en 1 el notenpasta over beide kommen met pap.
    Serveer direct.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 321kcal | Koolhydraten: 48.8gr | Eiwit: 7.8gr | Vet: 7.6gr | Waarvan verzadigd: 0.8gr | Zout: 0.26gr | Vezels: 8.2gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De voedingswaarden zijn berekend over 1 portie en zonder de optionele ingrediënten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Doe meer met wortel

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling