Tyrópita (Griekse kaastaart)

Een collega van de afdeling had het idee opgevat dat het wel leuk zou zijn om een paasbrunch te verorberen met zijn allen (47 mensen in totaal). Eerst werd er geïnventariseerd of men het wel leuk zou vinden. Check. Toen werd er goedkeuring gevraagd. Check. Enfin, dan de uitvoering nog. Want er moest natuurlijk wel van alles wat zijn. Het idee was dan ook dat iedereen iets zou maken, kopen ofwel de afdeling zou versieren. We konden intekenen op wat we zouden maken of kopen. Voor mij was het simpel: pastasalade natuurlijk! Maar de Griekse kaastaart van een collega spande toch echt de kroon: verrukkelijk!

Van alles wat

Alles was even lekker en goed geregeld. Er was vis, vleeswaren, kaas, zoet, chocolade, fruit, yoghurt, melk, appelsap, jus d’orange, quiches… je kon het zo gek niet bedenken of het stond er wel. Het was dan ook een absolute ramp voor de lijn, maar hé, je kunt niet alles hebben!

paasbrunch2
paasbrunch1

Hapje Griekenland

Maar voor mij sprong er toch echt wel één ding uit! En laat dat nu net door de Griekse echtgenote van een collega zijn gemaakt. Natuurlijk heb ik gelijk om het recept gevraagd, want dit moet ik nog een keer eten! Hieronder geef ik jullie dan ook het recept van Tyrópita (Griekse kaastaart), want dit mag je gewoon niet voor jezelf houden.

Alhoewel de pecorino en Goudse kaas je niet echt aan Griekenland zullen doen laten denken, ga ik er toch vanuit dat dit een echt Grieks recept is. Wellicht aangepast, maar werkelijk overheerlijk. Zowel koud als warm prima te eten.

Griekse kaastaart

Tyrópita: Griekse kaastaart

Kook: 50 minuten
Porties (aanpasbaar):1 taart

Ingrediënten

  • filodeeg (Turkse / Arabische winkel)
  • 600-700 gram Goudse belegen 48+ kaas, geraspt
  • 100 gram parmigiano
  • 1 kopje melk
  • 1 á 2 ei
  • peper
  • 1 klontje boter
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Haal het filodeeg uit de vriezer en laat het ontdooien (ca. 30 min – 40 min.). Verwarm de oven tot 180℃.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie olijfolie of boter. Bedek vervolgens de bodem van de schaal met drie lagen filodeeg en zorg ervoor dat die drie lagen ruim uitsteken over de randen van de schaal (de bedoeling is dat de overstekende delen van het filodeeg uiteindelijk naar binnen gevouwen zullen worden zodat er als het ware een pakketje ontstaat).
  • Doe de helft van de geraspte kaas en een beetje parmigiano op de lagen filodeeg.
  • Daarop weer drie vellen filodeeg en duw alles aan zodat het een beetje strak zit. Doe de rest van de kaas en de parmigiano op die laag en bedek dit weer met drie vellen filodeeg.
  • Neem nu het filodeeg dat over de rand hangt en sla dat terug over de rest. Snijd het pakket met een mes in vierkanten.
  • Roer in een kom het ei, de melk en veel peper en schenk dit over de taart en leg er een klontje boter op.
  • Bak in de oven voor ongeveer 25 – 35 minuten. Na ongeveer 15 of 20 minuten haal je de schaal uit de oven en snijd je de stukken nog een keer in. Doe daarna de schaal weer terug in de oven. Laat de taart afkoelen.

Notities

De hoeveelheid van de kaas hangt af van hoe groot je de kaastaart wil maken. Je kunt ook andere kazen mixen, bijvoorbeeld een beetje oude kaas / jonge kaas etc. Parmigiano of pecorino is altijd goed.
  • De supermarkt verkoopt ook filodeeg, maar die plakjes zijn te klein.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie