Hartige preitaart

Mijn schoonouders zouden komen eten. Manlief wilde graag een hartige taart, dus ik hoefde niet echt na te denken. Met een hartige taart kun je alle kanten uit: groente, kruiden, wel of geen vlees, wel of geen kaas. Het kan allemaal. Ik koos voor deze hartige preitaart.

Makkelijk

Het fijne aan dit recept is dat je alles van te voren kunt snijden en klaarmaken of klaarzetten. Zodra je gasten binnenkomen schuif je het in de oven en je kunt je lekker bezig houden met je gasten. Veel gezelliger dan steeds de keuken in te moeten. Overigens kun je deze taart natuurlijk ook gewoon helemaal een dag van tevoren klaarmaken. Hoef je hem alleen maar – afgedekt met alufolie – op te warmen in de oven.

 

preitaart

Preitaart

Kook: 50 minuten
Porties (aanpasbaar):6 personen

Ingrediënten

Bodem

  • 170 gram bloem
  • 100 gram boter, koud
  • 1 ei
  • el water
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl basilicum, gedroogd

Vulling

  • 2 kilo prei
  • 125 gram spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • ¼ tl kruidnagel
  • ½ tl djinten
  • 3 eieren
  • 150 gram kaas, geraspt
  • 10 kerstomaatjes
  • 4 takjes basilicum
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200℃.
  • Kneed de bloem, koude boter, het ei, water zout en basilicum tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.
  • Snijd de prei in kleine ringen en was het goed. Laat het goed uitlekken.
  • Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan.
  • Snipper de ui en pers de knoflook en voeg dit samen met de uitgelekte prei toe aan de spekblokjes. Even meebakken.
  • Wanneer de prei geslonken is, overdoen in een vergiet en weer uit laten lekken.
  • Klop de eieren los in een grote kom en voeg wat melk en de geraspte kaas toe. Schep het preimengsel erdoor, evenals de kruidnagel en djinten.
  • Snijd de rookworst in kleine stukjes en schep ook door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet een taartvorm in. Rol het deeg uit en leg in de vorm. Schep de vulling in de taartvorm.
  • Snijd de cherry tomaatjes in vieren en haal de basilicum van de takjes af. Leg dit her en der op de taart.
  • Schuif de vorm in de oven en laat het zo’n 30-45 minuten staan.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie