Eekhorster Jachtschotel

Zoals jullie weten heb ik vorig jaar het kijk- en kookboek Agacadabra gekocht en was meteen verliefd! Niet in de laatste plaats omdat ik zo ontzettend graag de trotse bezitster van een AGA Cooker zou zijn. Toen ik deze week mijn broer te eten kreeg besloot ik iets te gaan maken uit dat prachtige boek. Eerder al had ik het boek doorgenomen en bij veel gerechten zat dan ook een plakkertje. Mijn keus viel op de Eekhorster Jachtschotel van Bed and Breakfast De Eekhorst te Balkbrug.

Gewoon gasfornuis

Aangezien ik die felbegeerde AGA dus niet heb moest ik een en ander wel een beetje aanpassen aan mijn gewone doorsnee oven (lief oventje blijf het doen, want ik ben ondanks alles best blij met je).

Terwijl de schotel in de oven stond heb ik direct een mail gestuurd aan De Eekhorst met de vraag of ik het recept op mijn blogje mocht plaatsen, dat leek me wel zo aardig. Ik kreeg een alleraardigst mailtje terug van Esther van De Eekhorst waarin zij aangaf lekkere dingen te hebben gezien op dit blog en zeker geen bezwaar zou hebben als ik het recept hier zou plaatsen.

Dus bij deze mogen jullie ook meegenieten van deze heerlijke jachtschotel!

Aardappelen en appelen

Opmerking: de aardappelen en de appelen heb ik uit voorzorg maar niet in mijn oven gezet, leek me te hard gaan voor het goede. En helaas heeft mijn fornuis ook geen “linkerplaat” en moest het dus gewoon op een pitje. En ik zou ik niet zijn als ik niet wat ging morrelen aan de hoeveelheid kruiden en specerijen. Mijn drang naar – bijna – overal knoflook in te willen hebben, heb ik achterwege gelaten. Ondanks dat het niet echt de tijd van het jaar is voor een jachtschotel kan ik zeggen dat we ongeloveloos hebben gesmuld en dat dit recept echt een blijvertje is!

aga cooker

PS: Zaterdag 5 april ga ik een AGA kookworkshop volgen bij De Zeug in Zaandam! Kan niet wachten tot het zover is!

jachtschotel

Eekhorster Jachtschotel

Kook: 3 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

Hachee

  • 750 gram riblappen
  • 50 gram olijfboter
  • 3 el bloem
  • zeezout
  • peper
  • 500 gram uien
  • 1 flesje donker bier
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 2 kardemompeulen
  • 4 jeneverbessen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 el bruine suiker
  • 1 plak ontbijtkoek

Overige

  • 2 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg appels, goudreinet
  • 60 gram paneermeel
  • klontjes boter

Instructies

  • Oventemperatuur 100°C.
  • Snijd de uien fijn. Kneus de jeneverbessen. Verwarm een braadpan en smelt hierin de olijfboter. Braad de riblappen aan. Voeg de rest van de ingrediënten voor de jachtschotel toe, met als laatste de verkruimelde ontbijtkoek. Laat de jachtschotel minimaal 3 uur lekker sudderen in een afgesloten pan in de oven.
  • Schil de aardappels. Breng ze met water aan de kook (op de linkerplaat). Giet na ongeveer 3 minuten af en zet ze ook (minimaal 20 minuten) in de oven. Schil de appels en breng ze met een scheutje water aan de kook. Ook deze kunnen in de oven garen tot je appelmoes hebt. Voeg naar smaak kaneel en suiker toe.
  • Oventemperatuur 200°C.
  • Maak puree van de aardappels op de manier die je gewend bent. Neem een ingevette ovenschaal en doe hier een laag aardappelpuree in. Verdeel eerst de jachtschotel en dan de appelmoes over de puree. Schep de rest van de aardappelpuree erover. Strooi het paneermeel over de aardappelpuree en leg daar wat klontjes boter op (je kunt in plaats van paneermeel ook drie beschuiten verkruimelen). Zet de schotel ongeveer 45 minuten in de oven, maar houd de paneerlaag in de gaten. Als deze te bruin dreigt te worden kun je de schotel afdekken met een plaat, Bake-O-Glide of aluminiumfolie.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie