Franse uiensoep met een twist

Franse uiensoep is een hartverwarmende klassieker die vaak op het menu staat in traditionele Franse restaurants en bistro’s. Het is een eenvoudige maar smaakvolle soep die bestaat uit gekarameliseerde uien, bouillon en kaas. In dit recept geef ik er mijn eigen draai aan!

Geschiedenis van Franse uiensoep

Franse uiensoep is uiteraard ontstaan in Frankrijk, maar de exacte oorsprong is onbekend. Sommige bronnen suggereren dat de soep voor het eerst werd gemaakt door Romeinse soldaten die uien gebruikten om hun voedsel op smaak te brengen. Anderen beweren dat het recept afkomstig is van boeren die restjes uien en bouillon gebruikten om een ​​voedzame maaltijd te maken. Ik denk persoonlijk dat uiensoep is ontstaan uit armoede: kook uien, water en kruiden en je hebt een heerlijke maaltijd. Hoe dan ook, de soep is in de loop der jaren geëvolueerd tot een van de meest geliefde gerechten van de Franse keuken.

De basis van uiensoep

De ingrediënten zijn relatief eenvoudig en goedkoop. De basis bestaat namelijk uit uien, bouillon en stokbrood. De uien worden langzaam gekarameliseerd, zodat hun zoete smaak naar boven komt. Traditioneel wordt rundvleesbouillon gebruikt, maar ik gebruik natuurlijk groentebouillon. Meestal wordt er stokbrood in de soep geserveerd met wat geraspte kaas en vervolgens onder de grill gezet. Ik serveerde het stokbroodje ernaast.

Breng variatie aan

Er zijn talloze variaties bedacht op de klassieke Franse uiensoep. Er worden bijvoorbeeld extra ingrediënten toegevoegd, zoals knoflook, tijm, laurierblaadjes of witte wijn, om extra smaak te geven. Anderen gebruiken verschillende soorten kaas, zoals gruyère of emmentaler, in plaats van de traditionele geraspte kaas.

Ik gebruikte een mix van gele en rode uien en sjalotten en voegde donker bier en wat ketjap toe.

Recept uiensoep

Uiensoep

Uiensoep uit de slowcooker

Kook: 6 uur 30 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 6 uien
  • 2 rode uien
  • 3 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • snuf nootmuskaat
  • snuf kruidnagel
  • bloem of arrowroot (gv)
  • 1 flesje donker bier, bijv. triple of kasteel
  • 2 tl ketjap manis
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 liter groentebouillon

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze allemaal in halve ringen. Snijd de tenen knoflook klein.
  • Verwarm de olie in een pan en bak hierin de uien onder voortdurend omscheppen op niet al te hoog vuur. Wanneer de uien lekker verkleuren voeg je de knoflook, nootmuskaat en kruidnagel toe. Even goed meebakken. Strooi er wat bloem over en bak een paar minuten mee.
  • Schenk een klein beetje bier erbij en schraap alles goed los van de bodem. Voeg de ketjap toe en roer even door. Schep dan alles in de slowcooker.
  • Schenk de rest van het bier erbij en leg de laurier in de sc. Giet de bouillon erbij en zet de slowcooker 6 uur op low.
  • Serveer met wat stokbrood, al dan niet gegratineerd met wat geraspte kaas.

Notities

Een snuf is bij mij dat wat tussen duim en wijsvinger past. De ene keer is dat iets meer dan de andere keer. Amerikanen zeggen dan “I’m gonna eyeball it in”.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Geen slowcooker? Geen probleem!

In plaats van de ingrediënten over te hevelen naar de slowcooker, doe je alles in een soeppan, liefst met dikke bodem. Zet het vuur laag en laat de soep een 45 minuten zachtjes pruttelen.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

5 gedachten over “Franse uiensoep met een twist”

  1. Hallo,
    Lijkt me lekker maar heb wvwn ewn vtaagje.
    Wat voor bouillon van die kant en klare bijv rund met vlees?? Heeft u een tip welkw u gebruikt….

    Bvd groet Marian

    Beantwoorden

Plaats een reactie