Eten ♥ Drinken ♥ En meer

Sambal maken: een fluitje van een cent!

Sambal maken: een fluitje van een cent!

Bij een Indische maaltijd mag de sambal natuurlijk niet ontbreken. Patat eet je tenslotte ook niet zonder saus. En een kids menu bestaande uit kip en friet gaat ook niet zonder de bekende appelmoes. Maar sambal is natuurlijk ook erg lekker op je broodje met kaas, of in een salade. Wat je ook doet, met een zelfgemaakte sambal zit je altijd goed!

Sambal basis

We beginnen natuurlijk met het maken van een basis sambal. Zet de vijzel of keukenmachine maar vast klaar. En over vijf minuten heb je een heerlijke basis waarmee je heel erg kunt variëren.

Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Sambal: basis
Gebruik een vijzel of keukenmachine
sambal
Print
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
Maaltijd Soepen & Sauzen
Keuken Indonesisch
Voorbereiding 5 minuten
Porties
potje
Ingrediënten
sambal
Print
Instructies
  1. Leg de rode pepers een half uur in heet water. Haal dan de steeltjes er af en maal ze met het zout tot een pasta.
Tip

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.

Pittig met een zoetje

Deze sambal is door de rode pepers en de rawits bijzonder pittig, maar door de tomaten ook een beetje zoetig. Lekker bij snacks als bapao, loempia’s en risolles. Je hebt er wel even een werkje aan, maar dan heb je ook wel een bijzondere sambal.

sambal
Sambal tomaat
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
Porties Prep Tijd
2 potten 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
2 potten 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
sambal
Sambal tomaat
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
Porties Prep Tijd
2 potten 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
2 potten 5 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: potten
Instructies
  1. Pel de uien, knoflook en snijd ze samen met de laos in stukken. Maal dit tot een grove pasta.
  2. Verhit de olie in een wok en bak hier het mengsel in.
  3. Snijd ondertussen de rode pepers en rawits in grove stukken en maal tot een pasta.
  4. Voeg dit tezamen met de trassi toe aan de wok.
  5. Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe aan de wok. Giet de azijn en suiker erbij en breng op smaak met zout.
  6. Laat het geheel 20 minuten pruttelen op laag vuur.
Notities

Schep de sambal in gesteriliseerde potten.

Stinkbonen

Petehbonen zijn peulvruchten. Ze worden ook wel stinkbonen genoemd, niet alleen omdat ze stinken als je de boon uit de schil haalt, maar ook vanwege de geur wanneer je plast (denk aan asperges). Je houdt er van of je moet er niets van weten, een gulden middenweg is er niet denk ik.  Bijzonder is deze sambal in ieder geval wel. Gebruik het bijvoorbeeld bij kip, zoute vis en bij garnalen.

sambal
Sambal peteh
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
Porties Prep Tijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
sambal
Sambal peteh
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Print
Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
Porties Prep Tijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Prep Tijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
Porties: pot
Instructies
  1. Maak een pasta van de pepers, ui en knoflook.
  2. Roer de laospoeder er doorheen.
  3. Snijd de trassi fijn, dan lost het straks beter op.
  4. Verwarm de olie in een wok en roerbak de mix. Goed blijven roeren.
  5. Zodra er wat vocht verdampt is doe je er de sereh, santen en asem bij.
  6. De santen zal smelten in de sambal. Voeg het water toe als er weer wat vocht is verdampt.
  7. Snijd de petehbonen in de lengte een keer of drie door, maar laat een paar bonen heel.
  8. Schep de boontjes door de sambal.
  9. Laat het geheel nog een minuut of vijf pruttelen, tot de gewenste dikte.
  10. Verwijder nu de sereh.
Notities

Schep de sambal in een gesteriliseerde pot.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *