Gevulde aubergines: met gehakt en Parmezaanse kaas

Aubergine gevuld met gehakt en Parmezaanse kaas

Laat ik beginnen met te zeggen dat het belangrijk is dat je grote aubergines gebruikt! Die van mij waren eigenlijk te klein, waardoor de helft van de vulling er naast viel. Doet aan de smaak van de gevulde aubergine niets af, maar het is minder fraai als je gasten krijgt. 

Oorsprong

De aubergine is een plant uit de nachtschadefamilie en dit gerecht is dan ook niet voor iedereen geschikt. De aubergineplant werd in de middeleeuwen geïntroduceerd in Andalusië.  Deze groente wordt tegenwoordig ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. De bij ons bekende aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil en de smaak is bitter tot neutraal. Een enkele keer zie je ook in Nederland wel anders gekleurde aubergines.

Bereiden aubergine

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm. De aubergine komt geweldig tot zijn recht met smaakmakers als knoflook, marjolein en basilicum.

Aubergine wordt veelal in plakken gesneden en bestrooid met zout. Na ongeveer een half uur afspoelen met water. Daarna kun je de plakken bakken.

Bekende gerechten met aubergine

Alom bekend zijn natuurlijk de volgende gerechten: moussaka uit de Griekse keuken, baba ganoesj uit de Libanese keuken, melanzane alla parmigiana uit de Italiaanse keuken, en ratatouille uit de Provençaalse keuken.

aubergine

Aubergine gevuld met gehakt en Parmezaanse kaas

Prep: 10 min
Kook: 30 min
Totaal: 40 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 400 gr rundergehakt mager
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • 1 tl ras el hanout
  • zout
  • peper versgemalen
  • 3 el peterselie gehakt
  • 1 el hot ketchup of tomatenpuree
  • 75 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • 3 tenen knoflook

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200 °C.
  • Halveer twee aubergines en kook ze tot ze zacht zijn, haal vervolgens het vruchtvlees eruit met een lepel en bewaar dat in een kom.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de gehalveerde aubergines.
  • Voeg aan de kom met vruchtvlees de overige ingrediënten, behalve de geraspte kaas, toe.
  • Kneed dit alles goed door elkaar en schep het in de aubergines.
  • Strooi de geraspte kaas erover.
  • Dek het geheel af met alufolie en zet een minuut of 20 in de oven.
  • Haal daarna de folie eraf en zet het nog een minuut of 10 terug in de oven.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 790 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review