Boerenappeltaart, ouderwets lekker

Waar komt onze passie voor appeltaart toch vandaan? En is het wel een Nederlands iets? In het eerste gedrukte kookboek, uit 1514 (!) kwam al een appeltaartrecept voor.

Verschillende soorten

Er zijn zoveel recepten in omloop: met deeg, met cakebeslag, met bladerdeeg. Al dan niet met slagroom. Al dan niet met amandelspijs. Ga zo maar door… verwar het in ieder geval maar niet met de Engelse apple pie of de Franse tarte aux pommes. Alhoewel ik die laatste dan ook wel weer overheerlijk vind.

Warm of koud?

Meestal heb ik appeltaart liever koud, of hooguit lauw. Maar wanneer ik het als nagerecht krijg, dan moet het eigenlijk warm. En dan ook nog het liefst met kaneelijs en een flinke toef slagroom!

Wedden dat je niet kunt wachten tot de appeltaart is afgekoeld?!

Boerenappeltaart

Boerenappeltaart

0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Porties: 1 taart

Ingrediënten
 

Deeg

  • 250 gr bloem
  • 150 gr boter
  • 80 gr suiker
  • 2 eieren

Vulling

  • 2 appels
  • 1 handvol hazelnoten
  • 1 handvol amandelen
  • 1 el kaneel
  • 1 el suiker
  • 1 banaan (flink rijp)

Aan de slag
 

Deeg

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en vet een vorm in met wat boter.
  • Vorm van de ingrediënten een soepel deeg en rol het uit tot een grote lap. Leg het deeg in de vorm (in mijn geval een brioche vorm).

Vulling

  • Rooster de hazelnoten en de amandelen in een droge koekenpan. Let wel op dat ze niet te hard gaan.
  • Snijd de appels in grove stukken en bestrooi met suiker en kaneel. Voeg hier de hazelnoten en amandelen aan toe, al dan niet grof gehakt
  • Prak de banaan en leg die op de bodem. Schep hier de appelvulling boven op.
    Boerenappeltaart
  • Vouw het deeg dicht en zet het 50-60 minuten in de oven.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *