Ik heb een kookboek met enkel aardappelrecepten. Die heb ik ooit eens aangeschaft, maar vraag me niet waarom. Aardappelen heb ik niet vaak in huis eigenlijk. Gewoon gekookte aardappelen waren gewoon niet mijn ding. Te hard, te glazig, te … nou altijd iets te, maar zelden echt lekker. Dat gaat tegenwoordig stukken beter. En daarnaast was een pureeknijper (gekocht in Zweden) het begin van mijn honger en nieuwsgierigheid naar aardappelen. In dit boek kom je vele varianten tegen van aardappelpuree.
Gebruik een pureeknijper in plaats van een stamper
Voor mij was aardappelpuree niet meer dan aardappelen koken, fijnstampen, beetje melk beetje, boter en klaar. Nu doe ik het met liefde en let ik wat meer op. De melk gaat erbij in een dun straaltje, beetje bij beetje want het moet geen pap worden. De boter gaat in kleine beetjes en hele kleine klontjes, ik wil tenslotte geen vette drab. En om het extra smakelijk en smeuïg te maken doe ik er een ei of een eidooier bij. De aardappel stamp ik niet, maar doe ik door de pureeknijper. Het is dan veel gelijkmatiger en ik kan de overige ingrediënten er gewoon door spatelen. Alles blijft dan een mooi geheel.
Onderstaand recept voor gegratineerde puree met Leidse kanter is heel erg lekker bij prei of witlof. Een heerlijke bal gehakt uit de just of een sappige braadworst erbij en je hebt een heerlijke måltid!
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!