Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

aardappelpuree

Ik heb een kookboek met enkel aardappelrecepten. Die heb ik ooit eens aangeschaft, maar vraag me niet waarom. Aardappelen heb ik niet vaak in huis eigenlijk. Gewoon gekookte aardappelen waren gewoon niet mijn ding. Te hard, te glazig, te … nou altijd iets te, maar zelden echt lekker. Dat gaat tegenwoordig stukken beter. En daarnaast was een pureeknijper (gekocht in Zweden) het begin van mijn honger en nieuwsgierigheid naar aardappelen. In dit boek kom je vele varianten tegen van aardappelpuree.

Gebruik een pureeknijper in plaats van een stamper

Voor mij was aardappelpuree niet meer dan aardappelen koken, fijnstampen, beetje melk beetje, boter en klaar. Nu doe ik het met liefde en let ik wat meer op. De melk gaat erbij in een dun straaltje, beetje bij beetje want het moet geen pap worden. De boter gaat in kleine beetjes en hele kleine klontjes, ik wil tenslotte geen vette drab. En om het extra smakelijk en smeuïg te maken doe ik er een ei of een eidooier bij. De aardappel stamp ik niet, maar doe ik door de pureeknijper. Het is dan veel gelijkmatiger en ik kan de overige ingrediënten er gewoon door spatelen. Alles blijft dan een mooi geheel.

Onderstaand recept voor gegratineerde puree met Leidse kanter is heel erg lekker bij prei of witlof. Een heerlijke bal gehakt uit de just of een sappige braadworst erbij en je hebt een heerlijke måltid!

aardappelpuree

Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 3 personen

Ingrediënten

 • 6-8 aardappelen (kruimig)
 • melk
 • roomboter
 • 1 ei
 • snuf nootmuskaat
 • flinke hand Leidse kanter (geraspt)

Instructies
 

 • Schil de aardappelen en spoel ze goed af. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
 • Haal de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze fijn.
 • Snijd een klein klontje boter af en giet een pietsie melk door de aardappelen en een snufje nootmuskaat en roer dit goed door.
 • Breek het ei en roer het goed door de aardappelen. LET OP: de aardappelpuree moet nog heet zijn of op zacht vuur staan, je wilt ten slotte geen salmonella bacterie oplopen.
 • Schep de puree in een braadslee, strooi de Leidse kanter over de puree. Leg her en der een klein klontje boter en zet de braadslee voor ca. 15 minuten in de oven.
Diner
Nederlands
Aardappelpuree, Gegratineerde aardappel, Leidse kanter
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info