Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

Ik heb een kookboek met enkel aardappelrecepten. Die heb ik ooit eens aangeschaft, maar vraag me niet waarom. Aardappelen heb ik niet vaak in huis eigenlijk. Gewoon gekookte aardappelen waren gewoon niet mijn ding. Te hard, te glazig, te … nou altijd iets te, maar zelden echt lekker. Dat gaat tegenwoordig stukken beter. En daarnaast was een pureeknijper (gekocht in Zweden) het begin van mijn honger en nieuwsgierigheid naar aardappelen. In dit boek kom je vele varianten tegen van aardappelpuree.

Gebruik een pureeknijper in plaats van een stamper

Voor mij was aardappelpuree niet meer dan aardappelen koken, fijnstampen, beetje melk beetje, boter en klaar. Nu doe ik het met liefde en let ik wat meer op. De melk gaat erbij in een dun straaltje, beetje bij beetje want het moet geen pap worden. De boter gaat in kleine beetjes en hele kleine klontjes, ik wil tenslotte geen vette drab. En om het extra smakelijk en smeuïg te maken doe ik er een ei of een eidooier bij. De aardappel stamp ik niet, maar doe ik door de pureeknijper. Het is dan veel gelijkmatiger en ik kan de overige ingrediënten er gewoon door spatelen. Alles blijft dan een mooi geheel.

Onderstaand recept voor gegratineerde puree met Leidse kanter is heel erg lekker bij prei of witlof. Een heerlijke bal gehakt uit de just of een sappige braadworst erbij en je hebt een heerlijke måltid!

aardappelpuree

Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

Kook: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):3 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 6-8 aardappelen, kruimig
  • melk
  • roomboter
  • 1 ei
  • snuf nootmuskaat
  • flinke hand Leidse kanter, geraspt

Instructies

  • Schil de aardappelen en spoel ze goed af. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Haal de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze fijn.
  • Snijd een klein klontje boter af en giet een pietsie melk door de aardappelen en een snufje nootmuskaat en roer dit goed door.
  • Breek het ei en roer het goed door de aardappelen. LET OP: de aardappelpuree moet nog heet zijn of op zacht vuur staan, je wilt ten slotte geen salmonella bacterie oplopen.
  • Schep de puree in een braadslee, strooi de Leidse kanter over de puree. Leg her en der een klein klontje boter en zet de braadslee voor ca. 15 minuten in de oven.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie