Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

0 Comments  /  Direct naar recept

Zoals je hier hebt kunnen lezen heb ik een kookboek met enkel aardappelrecepten. Die heb ik ooit eens aangeschaft, maar vraag me niet waarom. Want in datzelfde artikel vertelde ik ook al dat ik helemaal niet van aardappelen hou. Maar toch, maar toch… die pureeknijper was het begin van mijn honger en nieuwsgierigheid naar aardappelen. In dat boek kom je vele varianten tegen van aardappelpuree.

Voor mij was aardappelpuree niet meer dan aardappelen koken, fijnstampen, beetje melk beetje, boter en klaar. Nu doe ik het met liefde en let ik wat meer op. De melk gaat erbij in een dun straaltje, beetje bij beetje want het moet geen pap worden. De boter gaat in kleine beetjes en hele kleine klontjes, ik wil tenslotte geen vette drab. En om het extra smakelijk en smeuïg te maken doe ik er een ei of een eidooier bij. De aardappel stamp ik niet, maar doe ik door de pureeknijper. Het is dan veel gelijkmatiger en ik kan de overige ingrediënten er gewoon door spatelen. Alles blijft dan een mooi geheel.

Onderstaand recept voor gegratineerde puree met Leidse kanter is heel erg lekker bij prei of witlof. Een heerlijke bal gehakt uit de just of een sappige braadworst erbij en je hebt een heerlijke måltid!

Gegratineerde aardappelpuree met Leidse kanter

22 november 2018
: 2-3 personen
: 15 min
: 50 min

Door:

Ingrediënten
 • 6-8 kruimige aardappelen
 • melk
 • roomboter
 • 1 ei
 • snuf nootmuskaat
 • flinke hand geraspte Leidse kanter
Instructies
 • Stap 1 Schil de aardappelen en spoel ze goed af. Kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.
 • Stap 2 Haal de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze fijn.
 • Stap 3 Snijd een klein klontje boter af en giet een pietsie melk door de aardappelen en een snufje nootmuskaat en roer dit goed door.
 • Stap 4 Breek het ei en roer het goed door de aardappelen. LET WEL: de aardappelpuree moet nog heet zijn of op zacht vuur staan, je wilt ten slotte geen salmonella bacterie oplopen.
 • Stap 5 Schep de puree in een braadslee, rasp de Leidse kanter en strooi over de puree. Leg her en der een klein klontje boter en zet de braadslee voor ca. 15 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.