Artisjokharten zijn het middelpunt van deze quiche

Wat is de artisjok voor groente?

Een artisjok is een distelachtige plant, waarvan je de bloemknop eet. Een artisjok in bloei heeft prachtige felpaarse meeldraden. Helaas is deze niet meer eetbaar. Deze groente wordt veelal gebruikt in de Mediterrane keuken, maar ook in Nederland weten we er wel raad mee. Het heeft een typische bittere smaak en is een erg gezonde groente. Het zit vol met antioxidanten en er worden medicinale eigenschappen aan toegeschreven. Het zou goed zijn voor de werking van lever en galblaas.

Vers in het seizoen

Het artisjokseizoen is van december tot en met mei. Maar eigenlijk is het – net als alle groente en fruit tegenwoordig – bijna het hele jaar door te koop. Als je verse artisjok gaat kopen moet je er op letten dat hij stevig is en de blaadjes dicht op elkaar zitten. De bladeren moeten er fris en glanzend uitzien. Zijn de bladpunten bruin en/of verdroogd en staan de blaadjes uit elkaar? Laat ze dan maar liggen. Die zijn te laat geoogst en niet meer lekker.

Pot en blik

Je kunt artisjok ook in pot of blik kopen, dan zijn het de artisjokharten. Zoals hieronder in het recept gebruikt. Ze zijn (al dan niet gekruid) al voorgekookt en liggen in licht gezouten water of olie. Nog steeds lekker en gezond, alleen is de textuur wat anders, wat zachter. Prima geschikt dus voor een quiche, pizza of verwerking in een salade.

Bereidingswijze

Je kunt de artisjok bakken, koken, stoven, grillen, stomen en zelfs rauw eten.

Koken

Afhankelijk van het soort kook je een artisjok in zijn geheel in 20-60 minuten gaar en enkel de artisjokharten in 10-15 minuten, in ruim water. Om verkleuring te voorkomen voeg je wat citroensap of azijn toe aan het water. Artisjokken hebben de neiging te drijven, houd hier rekening mee. Bij het afgieten blijft er veel (heet) water achter in de artisjok, schud ze daarom goed uit en laat uitlekken.

Stomen

Zoals met alle groente behoud je meer smaak door te stomen. Zo ook met artisjok. De verkleuring kun je dan helaas niet echt tegengaan. Je kunt ze hooguit insmeren met citroensap waardoor de verkleuring wel iets minder zal zijn. Hele exemplaren stoom je in 40-60 minuten en harten in 15-25 minuten gaar.

Bakken of stoven

Dit doe je alleen met artisjokharten. Je bakt ze eerst even kort aan in boter of olie en stooft ze daarna in ongeveer 20 minuten gaar in wat groentebouillon of water. Let er wel op dat ze nat blijven.

Grillen

Je kunt hele of harten gebruiken hiervoor, maar je moet ze wel even voorkoken. Daarna kun je ze in een paar minuten grillen op de grillplaat of BBQ.

Rauw

Neem hiervoor enkel de hele kleine exemplaren, die te vinden zijn in het vroege voorjaar. Het is wel wat bitterder en stroef, dus wellicht niet echt aan te raden. Mij lijkt het in ieder geval niet echt lekker!

artisjokharten

Quiche met artisjokharten

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Calorieën: 712 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 plakken ontbijtspek
  • 3 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • Italiaanse kruiden ((naar smaak))
  • 1 bakje hamreepjes
  • 1 kipfilet ((gerookt))
  • 3 zongedroogde tomaten
  • 2 blikken artisjokharten ((ca. 400 gram))
  • peper en zout
  • kruimeldeeg ((voor hartige taart))
  • 4 eieren
  • 200 ml room
  • 100 gram geraspte kaas

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak de ontbijtspek uit en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Fruit de sjalotjes en geperste knoflook in het achtergebleven spekvet. Voeg naar smaak Italiaanse kruiden, peper en zout toe. (Ik gebruikte ongeveer 1 eetlepel kruiden).
  • Snijd ondertussen de gerookte kip in kleine blokjes en voeg dit samen met de hamreepjes toe aan de sjalotjes.
  • Laat de artisjokharten uitlekken. Snijd de tomaatjes in smalle reepjes en voeg ook toe aan de pan. Verkruimel tenslotte de uitgebakken spek over het geheel en zet het vuur uit. Laat het mengsel even afkoelen.
  • Klop de eieren en room door elkaar.
  • Bedek de bodem van een quiche-vorm met het deeg en doe de vulling erin. Schenk het eimengsel erop. Bestrooi met de kaas en sla het overhangende terug naar binnen.
  • Zet de schaal ca. 30 minuten in de oven.
Was het lekker of heb je een vraag?Laat vooral een reactie achter hieronder. Of tag #SilphyasKitchen op Instagram. Zou ik superleuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *