Nooitgedacht dat dit zo’n geweldig recept zou zijn! (kapucijnerschotel)

Hou jij ook van kapucijners? En van spek? En van kruidige specerijen? Lees dan vooral verder. Dit recept is wel zo ontzettend lekker. Eerlijk gezegd had ik “nooitgedacht” dat er maar zo weinig ingrediënten voor nodig zouden zijn.

Nooitgedacht

Dit gerecht heb ik voor het eerst gegeten bij mijn schoonouders. Ik vond het maar een rare naam en dacht dat mijn schoonmoeder dat zelf verzonnen had. Er kwam ook nog een heel verhaal bij het eten. Al jaren roep ik dat ik dat recept zo graag wil. En nu, na vele jaren, heb ik het recept eindelijk zelf! Nooitgedacht dat ik het zelf ook kon gaan maken dus…

Het verhaal achter het recept

Het verhaal gaat dat we dit recept hebben te danken aan de scheepskok van een Oost-Indiëvaarder. Het recept is per toeval tot stand gekomen eigenlijk. Door zijn experimenten met de scheepsvoorraad kapucijners en spek en vreemde inlandse ingrediënten ontstond er een wonderlijk lekker en pittig gerecht. In dit tropische eilandenrijk is het recept nog steeds populair.

Serveertip

Lekker met een salade (bijvoorbeeld van andijvie en witlof), een spiegelei en gebakken banaan. Je kunt die banaan natuurlijk halveren en in flink roomboter op laag vuur garen en dan op hoog vuur even bakken. Maar je kunt ook deze smeerproppen er bij serveren.

nooitgedacht, kapucijnerschotel

Nooitgedacht (kapucijnerschotel)

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten
 

  • 100 gram bami-/nasikruiden ((gedroogd, o.a. Indrapoera))
  • 300 gram speklappen
  • 2 uien
  • 200 gram hamlappen
  • 1 pot kapucijners
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl sambal
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl kerrie
  • peper ((naar smaak))
  • zout ((eventueel))

Aan de slag
 

  • Week de bami-/nasikruiden volgens gebruiksaanwijzing, minimaal 20 minuten in warm water.
  • Snipper ondertussen de uien en snijd de hamlappen en speklappen in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
  • Bak het spek langzaam uit op een laag vuurtje. Fruit daarna de uien goudgeel.
  • Voeg de blokjes vlees toe en bak het even mee.
  • Kneus de knoflook en voeg dit samen met de kruiden aan de pan met vlees toe.
  • Laat de bami-/nasikruiden goed uitlekken en roer dit samen met de kapucijners (mét vocht) door de inhoud van de vleespan.
  • Laat dit minimaal 40 minuten pruttelen of laag vuur, zodat de smaak goed kan intrekken.
Was het lekker of heb je een vraag?Laat vooral een reactie achter hieronder. Of tag #SilphyasKitchen op Instagram. Zou ik superleuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *