Bami goreng

Ba(h)mi(e) goreng = simpelweg vlees en noodles gebakken. Leuker kunnen we het niet maken, lekkerder ook niet! Onderstaande bami is overheerlijk en natuurlijk niet te verwarren met die van de Chinees om de hoek.

Variatie met bami

Bami goreng zie je in vele variaties: met groente, met kruiden, met vlees, zonder vlees en ga zo maar door. Maar zodra de bami niet gebakken is is het ook niet goreng natuurlijk. Kan nog steeds lekker zijn, maar noem het dan maar liever alleen bami. Bami wordt ook nog wel geschreven als bahmi. Wat is het nu werkelijk? En wat is de vertaling er van? Tik je via Google translatie op Maleis en bami dan krijg je de Nederlandse vertaling ” uilskuiken “. Hoe het ook zij, het smaakt me er allemaal niet minder om!

Bami

Bami goreng

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de ba(h)

  • 2 kipfilets
  • 1 tl djahe
  • ½ tl zout
  • peper paar draaien aan de molen
  • 1 tl asem
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el olie

Voor de mi(e)

  • 1 pak eiermie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blokje kippenbouillon

Voor de ba(h)mi(e)

  • 1 grote ui in dunne ringen gesneden
  • 4 tenen knoflook geperst
  • 1 tl trassi
  • 3 tl sambal oelek
  • 1 bakje spekreepjes gerookt, uitgebakken
  • 1 tl limoensap
  • 1 dunne prei
  • tauge eventueel

Instructies

Voor de ba(h)

  • Snijd de kip in even grote stukjes.
  • Maak een marinade van de overige ingrediënten en giet dit over de kip.
  • Zet maar even weg, dit hebben we later weer nodig.

Voor de mi(e)

  • Zet een grote pan met water op het vuur en doe daar een geplet teentje knoflook en het blokje bouillon in.
  • Zodra het water kookt voeg je de mie toe.
  • Haal de pan van het vuur (het moet niet doorkoken tenslotte) en laat een minuut of vier zo staan. Haal dan met twee vorken de mie uit elkaar.
  • Verwijder de knoflook (niet weggooien is echt nog wel te gebruiken) en giet de mi(e) in een vergiet, even goed afspoelen met koud water en bij de kip zetten.

Voor de ba(h)mi(e)

  • Verhit in een wadjan olie. Zodra dit heet is het vuur lager doen en hierin de ui en knoflook fruiten, bak de trassi gelijk mee.
  • Voeg de kipfilet hier aan toe, met marinade en al! Bak even lekker tot de kip goed gebakken is.
  • Voeg dan plukje bij beetje bij beetje bij plukje de mi(e) toe en schep continu om zodat ieder sliertje verkleurd en smaak heeft van de marinade.
  • Voeg als laatste de sambal, uitgebakken spekreepjes, limoensap en groente toe.

Notities

Prei had ik niet in huis, wel petehbonen dus deed ik er door. Je kunt overigens ook nog eventueel wat pindakaas toevoegen tijdens het bakken en omscheppen van de bami.

Om het helemaal af te maken bak je een flinterdunne omelet, snijd deze in reepjes en schept het door de ba(h)mi(e).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *