En weer kwam er een collega aan met een recept: dit keer met spritsen. Het recept had zij uit de Metro, en die hadden het weer uit het boek Heel Holland Bakt met Annemarie.
Druilerig weer = koek met koffie of thee
Eigenlijk ben ik helemaal niet zo van het bakken van koekjes en taarten, ik eet ze liever wanneer een ander ze bakt 🙂 Toch wil ik dit recept heel graag met jullie delen, want een beetje foodblog hoort natuurlijk ook koek, snoep en taart te hebben.

Ingrediënten
- 210 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- ½ vanillestokje
- 125 gr fijne kristalsuiker
- 1 eidooier
- 250 gr bloem
- ½ tl zout
- 1 tl cacao
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg er uit. Roer het vanillemerg en de suiker door de boter.
- Roer vervolgens eerst de eidooier erdoor tot het een egale massa is. Voeg dan de bloem met het zout toe en roer goed door met een houten pollepel.
- Als het deeg samengekomen is, kun je het best met de hand verder kneden. Zo wordt het deeg soepeler en dat is nodig om het goed te kunnen spuiten.
- Verdeel het deeg dan in twee gelijke delen. Vermeng één deel met de cacao en doe de twee kleuren deeg in de twee spuitzakken.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakvel. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer 2 cm breed en 6-7 cm lang. Houd voldoende afstand tussen de spritsen.
- Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzagbeweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen één koek vormen.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken vervolgens in 15 tot 18 minuten gaar of tot het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.
Variatie: smelt wat pure chocolade au bain marie en doop de sprits er tot de helft in. Mjammie!