De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketjes met gegrillde tomaten

De Airfryer is nu al lange tijd op de markt natuurlijk. Dus ik loop hopeloos achter de feiten aan. Maar gezien het prijskaartje van een Philips AF XL is het niet zo verwonderlijk dat ik die niet meteen heb aangeschaft. Ik heb al zoveel apparaten. En snacks maak ik eigenlijk nooit, dus waarom een hoop geld uitgeven voor een veredelde frituurpan? Was het hele apparaat eigenlijk al weer vergeten.

Taart uit de airfryer

Tijdens een weekendje op de camping kwam de buurman naar me toe. “Sylvia, wil jij een lekker stukje cake? Net gebakken!”. Dat liet ik me geen twee keer zegg.. eh vragen. Hij bleek hem gemaakt te hebben in de AF. Pats!!! Daar was dat apparaat weer. Maar wat zeg je nu? Cake bakken in de airfryer?! Daar moest ik meer van weten. Hij bleek er van alles in te doen: aardappelpartjes (al dan niet gekruid), patat, snacks, taart, kip, vlees, groente… noem het maar op en hij maakte het. Interesse gewekt, het liet me niet meer los. Maar dat bedrag hè…

Cadeautje

Na een dag hard werken (ahum) kwam ik thuis en trof een briefje van tante Post in de brievenbus. Er lag een pakketje bij de buren. Ik had niets besteld. “Jij wel?” vroeg ik aan manlief. Ja, hij bleek iets besteld te hebben. En ik dacht aan zijn motor. Daar moet blijkbaar van alles voor besteld worden. Groot was mijn verbazing toen ik een doos aanpakte die toch wel zwaar was. Al teruglopend richting huis stond manlief naar me te grijnzen. Een vreemd gevoel bekroop me. Zou hij…? Ja dus! Daar was hij dan “mijn airfryer”. Eentje van een voor mij onbekend merk. “Een kleintje, een goedkope, dan kun je kijken of het je bevalt” zei de schat ♥

En wat vind ik er nu van?

Geweldig. Echt waar, ik ben helemaal om! De frietjes zijn heerlijk krokant van buiten, zacht van binnen. En grootste voordeel: geen vette vingers! Ik ben echt niet bang voor vet hoor, maar dit vind ik toch wel beter eerlijk gezegd. Ook de snacks waren heerlijk. Alleen zagen de bitterballen er net zo bleek uit toen ze er uit kwamen, als ze er in gingen. Maar de smaak leek wel sterker, beter dan uit een frituurpan. Daar ga ik dus nog even experimenteren door verschillende merken bitterballen te gebruiken. Maar ja, zoals gezegd: veel snacks maak ik nooit. Dus op naar het ‘echte’ werk: groente en vlees! En ook dat is gelukt.

Ook een airfryer aanschaffen?

Dan zijn er een aantal dingen die je liever van tevoren weet. Ik heb een Molino Health Fryer van 3,5 liter. Die van mij heeft een draaiknop: nu al ben ik er zeker van dat digitaal handiger is. Zie jij de draaiknop maar naar drie minuten te krijgen als er tien puntjes staan. Dat is priegelen hoor! En mijn mandje is rond. Heel mooi mandje, maar vierkant is natuurlijk ruimer, dus doe je voordeel met deze tip. Wij zijn nog maar met z’n tweetjes thuis (vijf stuks uitgevlogen) dus we hebben een kleine AF (3,5 liter). Snack je graag en heb je meerdere eters/snackers? Neem dan een lekkere grote. Voor de rest zijn ze volgens mij allemaal goed schoon te maken. En zoals met alle keukenapparaten: kleur en vorm is aan persoonlijke smaak onderhevig.

Paleo en Airfryer

Graag zou ik weer paleo eten, maar op de een of andere manier lijkt dat er toch niet zo heel erg meer in te zitten. Slappeling die ik ben! Mezelf even streng toespreken en toch weer daar naar terug, want de suikerverslaving is er in alle hevigheid. Niet in de laatste plaats omdat we tegenwoordig aan Fika doen… (leuke gewoonte uit Zweden). Voor Paleo heb ik een apart hoekje ingericht. Dat wil ik ook gaan doen voor de airfryer. Op die manier is het voor iedere bezoeker makkelijk terug te vinden onder de recepten.

Onderstaand recept is erg lekker, vetvrij en staat na een kleine 20 minuten op tafel.

airfryer

Courgettepakketjes met gegrillde tomaten

Kook: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

 • 150 gram ontbijtspek
 • 200 gram kipfilet
 • 1 courgette
 • 1 bol buffelmozzarella
 • 2 tomaten
 • Parmezaanse kaas
 • peper en zout

Instructies

 • Snijd de courgette overlangs in tweeën en herhaal dat een keer, zodat je vier plakken krijgt.
 • Snijd de kipfilet in tweeën. Zorg dat beide delen even dik zijn.
 • Verdeel de ontbijtspek in tweeën en leg de plakjes onder elkaar.
 • Leg op ieder vlak ontbijtspek een plak courgette en leg daar de kip op. Strooi er peper en zout naar smaak over. Leg daar een plak mozzarella op en dek af met de volgende plak courgette.
 • Sla de plakjes spek om het stapeltje zodat je een soort slavink krijgt.
 • Snijd de tomaten in tweeën en strooi hier wat Parmezaanse kaas over.
 • Doe alles in de mand van de AF en zet hem op 180°C, 12 minuten (reken hiervan 3 minuten voor het opwarmen). Als het belletje gaat draai je de pakketjes even om en zet je de AF nogmaals aan op 9 minuten.
 • Zoals met alle apparatuur, kan ook de AF van merk tot merk verschillen qua tijden. Dus bekijk even of de spek lekker krokant is, dan is het klaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “De airfryer als snelle oven + recept voor courgettepakketjes met gegrillde tomaten”

Plaats een reactie