Dadar gulung (Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)

Sinds lange tijd staat dadar gulung bovenaan mijn verlanglijstje om te maken. Op de een of andere manier kwam het er maar steeds niet van. Tijd, zin of welke andere smoes er ook voor werd bedacht, het bleef knagen. Maar nu ik al een tijdje op deze toer ben en ik onlangs bij de Toko had gegeten, dacht ik “NU”! Ik bestelde naast het gebruikelijke ook een dadar gulung om te kijken hoe dat er bij een super Toko uitzag en smaakte.

Verliefd op dadar gulung

En nu ben ik dus helemaal verkocht aan deze lekkernij! Het was wel even een werkje en een rommeltje omdat ik het nog niet eerder had gemaakt, maar uiteindelijk blijkt het een fluitje van een cent te zijn. Een volgende keer draai ik er mijn hand niet meer voor om. Nu moet ik alleen nog zien uit te vissen of ik ze ook kan invriezen… Dat zou pas echt geweldig zijn.

Dun, dunner, dunst

Geloof me als ik zeg dat er een heel dun laagje beslag op de bodem van de koekenpan moet. Het moeten echt flensjes zijn en dus superdun. Zo’n dikke homp deeg met een korreltje kokos is tenslotte niet echt lekker.

Ik voegde nog een druppel groene kleurstof toe om ze nog wat groener te krijgen. Nodig is het niet, maar ik vind dat gifgroene toch zo mooi ♥

dadar gulung

Dadar gulung

Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):9 stuks (ongeveer)

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 190 gram gula djawa, palmsuiker of eventueel bruine suiker
  • 145 ml heet water
  • 2 bladeren pandan
  • 190 gram gemalen kokos

Voor de flensjes

  • 2 eieren
  • 300 ml pandansap
  • ¼ tl zout
  • 150 gram bloem
  • 1 el olie

Instructies

Voor de vulling

  • Zet een pan op het vuur en doe daar de gula djawa en heet water in. Leg een knoop in de pandanbladeren en voeg deze toe aan de pan. Laat op zacht vuur de gula djawa helemaal oplossen in het water.
  • Verwijder dan de pandanbladeren en giet de rest door een zeef in een (hapjes)pan.
  • Voeg de gemalen kokos toe en bak dit tot het vocht helemaal is opgenomen door de kokos.
  • Maak 9 hoopjes van dit mengsel en laat het een beetje afkoelen.

Voor de flensjes

  • Klop de eieren in een grote kom. Voeg het zout toe en klop de eieren nogmaals.
  • Maak 300 ml pandansap door water te mengen met de aroma (of pasta). Volg de verhouding op de verpakking.
  • Giet ca 250 ml pandansap bij de eieren en klop nogmaals. Zeef de bloem boven het ei- en pandanmengsel. Goed kloppen tot alle klontjes weg zijn. Verdun dan met overige pandansap tot een dun beslag.
  • Zet het beslag een kwartiertje weg (kun je ondertussen alles afwassen).
  • Doe de olie in een (niet al te grote koekenpan) en veeg na met een keukenpapiertje. Dit doe je maar 1 keer, de pan is daarna vet genoeg. Zet de pan op middelmatig vuur.
  • Giet ongeveer 1 juslepel beslag in de koekenpan draai de pan een beetje rond zodat de gehele bodem bedekt is met een zeer dun (!) laagje beslag.
  • Het vuur moet beslist niet te hoog, want de flensjes mogen niet bruin verkleuren. Als de bovenkant droog is is het flensje klaar en leg je hem op een bord. Dan bak je de volgende tot al het beslag op is.
  • De mooie groene kant van de flensjes ligt nu naar boven, de gebakken kant naar onderen. Draai de hele stapel om, want de buitenkant van de dadar gulung wil je zien –> mooie diepe gifgroene kleur.
  • Leg nu een hoop kokosmengsel op het flensje, rol hem een klein beetje op, sla de zijkanten naar binnen en rol hem door (net als een loempia). En maak ze alle 9 op deze manier af.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 260kcal | Koolhydraten: 43gr | Eiwit: 4gr | Vet: 9gr | Waarvan verzadigd: 7gr | Waarvan onverzadigd: 0.3gr | Cholesterol: 41mg | Zout: 78gr | Vezels: 1gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Dadar gulung (Javaanse pandanflensjes met kokosvulling)”

Plaats een reactie