Kip op Baskische wijze

Een tijd geleden kreeg ik van een collega een potje met daarin een klein beetje piment d’Espelette, zodat ik een heerlijke Baskische kip kon maken. Espelette is een dorpje in Frans Baskenland in de streek Aquitane alwaar je prachtige witte huisjes aantreft die behangen zijn met felrode pepertjes om te drogen in de zon. Piment d’Espelette mag pas zo heten wanneer de pepers uit Espelette of negen omliggende dorpjes komen. Sinds 1999 heeft piment d’Espelette het label AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Dit is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten.

Deze chilipepertjes worden traditioneel zongedroogd, hebben een pikante – maar niet overheersende – smaak en het ruikt naar paprika. Het poeder is helaas (nog) niet overal verkrijgbaar, maar via internet kun je het wel bestellen.  Bijvoorbeeld bij Pit&Pit.

Wat kun je allemaal met piment d’Espelette?

Gebruik het bijvoorbeeld in soepen en sauzen, als marinade voor vlees en vis, om de mayonaise wat extra pit te geven, om aardappelschijfjes te bestrooien alvorens je ze in de oven zet. Kortom in tal van gerechten is de piment d’Espelette een echte smaakmaker! Vandaag laat ik je zien hoe je kip op Baskische wijze maakt met dit heerlijke poeder.

Leuke eigenschap: deze peper schijnt de eetlust, spijsvertering en zweetafscheiding te bevorderen, maar ook winderigheid te verdrijven.

Bonusrecept: garnalen d’Espelette

Meng in een schaal twee geperste tenen knoflook, 2 eetlepels piment d’Espelette en tien draadjes saffraan. Voeg hieraan 20 gepelde gamba’s (met staartje) toe en schep het geheel voorzichtig om. Breng op smaak met wat zout. Schep het geheel in een ovenschaal en voeg zoveel olijfolie toe dat de gamba’s driekwart onderstaan. Zet het geheel tien minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200°C. Lekker met brood en een salade.

baskische kip

Kip op Baskische wijze

Kook: 1 uur 5 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 1 scharrelkip in 8 stukken of 800 gram kipfilet
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 100 gram rauwe ham
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 4 stevige tomaten
  • 250 ml rode wijn
  • 2 tl piment d’espelette
  • zeezout
  • platte peterselie

Instructies

  • Bak de kip op hoog vuur rondom goudbruin in de olijfolie en boter.
  • Neem dan de kip uit de pan en leg dit afgedekt even weg.
  • Schraap het bakvet los van de bodem.
  • Snijd de ham in reepjes en doe ze in de pan.
  • Snipper ondertussen knoflook en ui fijn en voeg dit ook toe.
  • Snijd de paprika in reepjes en de tomaten in stukjes en doe dit ook in de pan.
  • Schep nu de kip weer terug in de pan en doe de smaakmaker piment d’Espelette en wijn erbij.
  • Laat het geheel ca. drie kwartier stoven met de deksel op de pan op laag vuur.
  • Breng het geheel op smaak met grof zeezout.
  • Voor het opdienen rijkelijk bestrooien met fijngeknipte platte peterselie.

Notities

Gebruik een vlamverdeler zodat het vuur gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld, waardoor de stoofschotel niet zo snel zal aanbranden. Check het vochtgehalte regelmatig en giet er zo nodig telkens een beetje rode wijn bij.
Serveer deze stoofschotel met lekker stevig brood en zet er een schaaltje olijfolie en grof zeezout bij om te dippen. Of bak je eigen speltbrood!

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie