Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Een heerlijk gerecht deze gevulde koolbladeren uit de slowcooker. En wat fijn dat je na je werk zo aan tafel kunt. Nou ja, je moet natuurlijk nog wel even de tafel dekken, maar dan kun je gelijk zitten ook!

Chinese kool kun je zowel rauw als gekookt eten. Het heeft niet die typische koolsmaak en ook niet die penetrante geur, die bijvoorbeeld bloemkool en spruiten wel hebben. Overigens is Chinese kool heel snel gaar: 10 minuten en je hebt een heerlijk beetgare kool.

Slowcooker en kruiden

In onderstaand recept staan er geen hoeveelheden aangegeven bij de kruiden. Ik hou van lekker kruidig en in een slowcooker lijken de smaken wel te verflauwen. Dus dit moet je echt even zelf ondervinden. Maar ik zou er van uit gaan dat wanneer je normaal ergens 1 theelepel van gebruikt, dat je dat nu minimaal moet verdubbelen. Sterker nog wanneer in een recept 1 theelepel staat, maak ik er vaak 1 eetlepel van.

gevulde koolbladeren

Gevulde koolbladeren uit de slowcooker

Prep: 20 min
Kook: 6 min
Totaal: 26 min
Porties: 6 pakketjes
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

Gevulde koolbladeren

  • 1 Chinese kool
  • 375 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 gele paprika
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 75 gr rijst
  • cayennepeper
  • chilipoeder
  • nootmuskaat
  • laos
  • kaneel
  • ei optioneel

Saus

  • 1 ui grote (of 2 kleine)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 pakje tomaten gezeefd
  • 2 tenen knoflook of meer
  • ½ citroen sap
  • tijm
  • rozemarijn
  • oregano
  • kardemom
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies

Gevulde koolbladeren

  • Zet een grote pan met water op hoog vuur.
  • Snijd de onderkant van de kool af en haal voorzichtig de bladeren los. Als het water kookt doe je de bladeren er voorzichtig in. Laat dit een minuut of 2 koken, tot de bladeren zacht zijn. Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken.
  • Snijd de ui, paprika en rode pepers in piepkleine stukjes en fruit deze aan in een hapjespan.
  • Voeg vervolgens de geperste tenen knoflook, de rijst en een scheutje water toe en laat dit nog even sudderen totdat alles zacht is en het kleine beetje water is verdampt.
  • Laat dit mengsel afkoelen.
  • Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg de cayennepper, chilipoeder, nootmuskaat, laos, kaneel en het afgekoelde mengsel toe.
  • Kneed dit goed door. Draai van dit gehaktmengsel "worstjes".
  • Leg op ieder koolblad een gehaktworstje en vouw de bladeren dicht (eenmaal van onder naar boven, dan de zijkanten naar binnen en doorrollen).
  • Mochten de bladeren niet groot genoeg zijn, dan neem je nog een blad en werk je de andere kant uit, zodat de pakketjes gesloten zijn en niet leeg kunnen lopen.
  • Snijd de andere ui in halve ringen en leg deze op de bodem van de slowcooker en leg hier de koolpakketjes bovenop. Ik had nog een tomaat liggen dus die heb ik in plakken gesneden en bovenop de pakketjes gelegd.

Saus

  • Mix in een schaal de tomatenpuree, gezeefde tomaten, knoflook, tijm, rozemarijn, oregano, kardemom, peper en zout.
  • Voeg een scheutje citroensap toe en giet de saus over de koolpakketjes.
  • Zet de slowcooker op low en kom na 6-8 uur eens kijken.

Sylvia's tips

Ik serveerde er rijst bij, maar een heerlijke groene salade is natuurlijk ook niet gek. Ik had nog 1 pakketje en wat rijst over en dat ging de volgende dag lekker mee in de lunchtrommel!
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!
close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review