Indonesische Hachee

De lekkerste hachee was die van mijn moeder. De uien waren erg fijn, het vlees was meer dan uit elkaar gevallen, beetje zoetig. Het geheel was eigenlijk een beetje papperig. En ontzettend lekker. Ik had ook geen vergelijkingsmateriaal.

Toen kwam daar de hachee van mijn schoonouders. Nou ja, in eerste instantie maakte mijn schoonvader het altijd. Nadat zijn zicht te erg achteruit was gegaan nam mijn schoonmoeder het over. Die van hen was eerlijk gezegd nog heul veul lekkerder: brokken vlees, maar wel draderig, de uien waren grover gesneden en heerlijk zacht, de smaak was meer pittig, meer kruidnagel. Het geheel was eigenlijk een jus-achtige saus met brokken vlees en stukken ui. Heerlijk!

Over mijn eigen hachee ben ik eigenlijk nooit echt tevreden geweest, dus na een paar keer heb ik dat opgegeven. Na een hele tijd in die lucht te hebben gestaan, wilde ik het ‘s avonds niet meer eten. Raar hè? Maar toen bedacht ik me dat ik wel eens Indonesische hachee wilde eten. Et voila, zie hier het recept.

Indonesische keuken blijft trekken

Maar dan wil je ineens wel eens wat anders. Vooral om de Indonesische keuken eigenlijk toch altijd favoriet is en blijft. Nu kun je zelf wat gaan verzinnen zodat het een Indisch tintje heeft of je kunt je kookboeken er bij pakken. Ik deed eigenlijk een beetje van alles en kwam tot het volgende recept. Het is echt een blijvertje wat mij betreft. Lekker eten met mie of rijst, en komkommer. Maar het kan natuurlijk ook prima met aardappelen en een of andere groente.

Een deel van de ingrediënten

Het is een redelijk pittige hachee, dus wellicht wil je wat minder sambal gebruiken?

Liever een runderstoof zoals oma die maakte? Klik dan hier. Beide recepten zijn natuurlijk ook prima te bereiden op het fornuis of in de oven, maar dan moet je wel op blijven letten natuurlijk. Je wilt tenslotte geen aangekoekte stoofpot.

Recept Indonesische hachee

indische hachee

Indische Hachee

Kook: 6 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees
  • 500 gram sjalotten
  • klontje roomboter
  • 4 tenen knoflook of meer
  • 1,5 tl ketoembar
  • 1 tl kerrie
  • peper en zout
  • bloem
  • 6 el ketjap manis
  • 4 tl sambal oelek
  • stuk gula djawa, fijngemalen (of 1 el bruine suiker)
  • 4 daun salam
  • 4 kruidnagels
  • 1 blikje tomatenpuree
  • scheutje rode wijn
  • scheutje azijn
  • water

Instructies

  • Snijd het vlees in blokken, strooi rijkelijk peper en zout erover en bestrooi dan met wat bloem. Ik gebruik zelf zo’n ‘ritszakje’ van de Ikea: geen rommel en ieder blokje vlees goed gebloemd.
  • Snijd de sjalotten in dunne ringetjes en zet er even grofweg het mes in.
  • Bak het vlees in de roomboter vlug aan alle kanten.
  • Voeg dan de ketoembar en kerrie toe plus een scheutje water. Roer door elkaar.
  • Doe dan de ketjap, sambal, gula djawa, tomatenpuree, rode wijn, kruidnagels, azijn, knoflook en daun salam erbij.
  • Laat het geheel even pruttelen en schep het in de slowcooker.
  • Voeg aan diezelfde (braad)pan een klein beetje boter toe en bak hierin de sjalotten tot ze zacht zijn.
  • Schep de sjalotten bij het vlees in de slowcooker en roer alles goed door.
  • Ik voegde er een klein beetje water aan toe en zette de machine op low voor 6 uur6 uur.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meer info over de aanschaf van slowcookers

Heb je interesse in een slowcooker maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Kijk dan eens hier, misschien heb je wat aan mijn tips. En mocht je overwegen om een slowcooker aan te schaffen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

9 gedachten over “Indonesische Hachee”

  1. Ik zit te kijken maar zie niet alle ingrediënten van de foto, terug in het gerecht. Het blikje tomaten is geen tomatenpuree en wat ligt er voor rond geval op het linkerhoekje van de plank, lijkt op een schijf knolselderij. Gula djawa (palmsuiker) is in mijn keukenkastje bruin, dus dat is het ook niet!

    Beantwoorden
    • Hej Fenny, dat blikje is wel degelijk tomatenpuree. Je kunt het er zelfs op zien staan. En dat ‘ronde geval’ in de linker bovenhoek is toch wel gula djawa. Het kan kloppen dat die van jou bruin is, dat bestaat ook.

      Beantwoorden
  2. Doet geheel aan mijn wens ben zelf groot fan van de Aziatisch keuken (1) de indonesche keuken maar de rest ook speel graag met kruiden . Maar wilde weten of iemand al eens hachee had gemaakt op.deze wijzen . top Ga me uitleven met de slowcooker 7 uur 90 °C.

    Beantwoorden
    • Hej Naomi,

      Dank voor je reactie. Ik kan er alleen niet zo heel veel mee. 🙂

      – waarom is dit voor jou geen Indische hachee?
      – heb jij een beter/lekkerder recept? dan zou ik die graag proberen!
      – ben ik iets vergeten in dit recept volgens jou?

      Kritiek is prima, maar een beetje meer uitleg erbij zou ik waarderen 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Beoordeling