Klein beetje oud brood over? Broodpudding 2.0.

Klein beetje oud brood over? Broodpudding 2.0.

0 Comments  /  Direct naar recept

Eerder schreef ik al over een heerlijke broodpudding en gaf alvast wat tips voor variatie. Maar je moest wel flink wat oud brood hebben voor dat recept. Toen ik onlangs kadetjes uit de vriezer haalde, waren er vier die eigenlijk een beetje oud aanvoelden al gelijk. Waarschijnlijk een gaatje in de zak? Ik weet het niet. Hoe dan ook, ik vond ze niet aanvoelen alsof ik er lekker in wilde bijten. Ik keek naar de ???, maar bedacht me nog net op tijd dat ik wel weer een broodpudding kon gaan maken. Maar dan anders.

Lactose- en/of glutenvrij?

Vervang de melk door amandel-, soja-, of kokosmelk. En in plaats van ‘gewoon’ oud brood kun je natuurlijk ook glutenvrij brood gebruiken.

Broodpudding 2.0

28 januari 2019
: 4 -8 personen
: 20 min
: 45 min
: 1uur 5 min
: Simpel

Op deze manier is oud brood een traktatie!

Door:

Ingrediënten
  • 200 gr oud brood (4 puntjes)
  • 240 ml melk
  • handvol rozijnen
  • whisky
  • 3 el slagroom
  • 1 ei
  • 50 gr roomboter
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel
  • 1 el kokos
Instructies
  • Stap 1 Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Stap 2 Scheur of snijd het brood in stukjes en giet er de melk over. Roer even door en laat 15 minuten rusten.
  • Stap 3 Doe de rozijnen in een kommetje en zorg dat ze onder water eh… whisky staan.
  • Stap 4 Klop het ei los met de slagroom. Roer de koekkruiden erdoor.
  • Stap 5 Schil en snijd de appel in kleine stukjes of schijfjes, net wat je lekkerder vindt.
  • Stap 6 Roer nu het eimengsel door het broodmengsel, net zo lang tot er een pap ontstaat en je geen stukjes brood meer ziet.
  • Stap 7 Smelt de roomboter en roer dit door het broodmengsel.
  • Stap 8 Schep er dan de appel en uitgelekte rozijnen door.
  • Stap 9 Vet een kleine ovenschaal in met wat boter en schep het mengsel erin.
  • Stap 10 Zet in de oven voor ca. 45 minuten.
  • Stap 11 Besmeer de taart vlak voordat de wekker gaat met wat melk en strooi er de kokos over en zet dan terug in de oven.
  • Stap 12 Serveer warm of lauw. Lekker met vanillesaus.

Overigens heb ik aan dit recept geen suiker toegevoegd, want ik vind de rozijnen en het brood al zoet genoeg, zeker omdat ik er vanillesaus bij gaf. Heb je geen vanillesaus of -vla in huis en serveer je zonder toevoegingen? Dan wil je er misschien een zoetje aan toevoegen in de vorm van suiker of honing. Feel free to experiment. Koken is niets anders dan een lekker recept zien en her en der aanpassingen te doen naar eigen smaak, rekening houdend met allergieën en wensen van de gasten. Eigenwijze creativiteit noemen we dat ?

Budget?

Ik heb dit recept ook geplaatst bij de categorie “Budget”, maar er is natuurlijk weinig budget aan als je er whisky voor in huis moet halen… Je kunt, als je dat in huis hebt, ook iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld rum of een lekkere likeur. En heb je het niet in huis? Hou het dan lekker budget en laat het gewoon achterwege. Ik zou me er in ieder geval niet druk om maken. Heb je de rozijn wel laten weken in een of andere dranksoort dan heb je na het afgieten vast wat vocht over. Zonde om weg te doen! Doe het in een afsluitbaar potje, schep er rozijnen bij en voeg eventueel nog wat extra drank/vocht toe, dan heb je het alvast klaar staan voor de volgende keer.


Gerelateerde berichten

Wat te doen in het aspergeseizoen?

Wat te doen in het aspergeseizoen?

Deze asperge-taart maken natuurlijk! Halverwege mei en nog geen enkele keer asperges gegeten. Dat kan natuurlijk niet! En aangezien manlievv vergeten was om een uit de vriezer gehaald pak bladerdeeg mee te nemen naar de camping, besloot ik daar nu maar een asperge-taart van te […]

Wentelteefjes: een ouderwetse lekkernij

Wentelteefjes: een ouderwetse lekkernij

Vroeger werden wentelteefjes gemaakt vanwege armoe. Nou ja, in zoverre dat men oud brood – wat nog net niet beschimmeld was – niet weggooide maar gewoon nog gebruikte. Wat melk en eieren, brood erin wentelen en bakken maar. Tegenwoordig wordt het allang niet meer gegeten […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.