Klein beetje oud brood over? Broodpudding 2.0

Eerder schreef ik al over een heerlijke broodpudding en gaf alvast wat tips voor variatie. Maar je moest wel flink wat oud brood hebben voor dat recept. Toen ik onlangs kadetjes uit de vriezer haalde, waren er vier die eigenlijk een beetje oud aanvoelden al gelijk. Waarschijnlijk een gaatje in de zak? Ik weet het niet. Hoe dan ook, ik vond ze niet aanvoelen alsof ik er lekker in wilde bijten. Ik keek naar de ???, maar bedacht me nog net op tijd dat ik wel weer een broodpudding kon gaan maken. Maar dan anders.

Lactose- en/of glutenvrij?

Vervang de melk door amandel-, soja-, of kokosmelk. En in plaats van ‘gewoon’ oud brood kun je natuurlijk ook glutenvrij brood gebruiken.

Overigens heb ik aan dit recept geen suiker toegevoegd, want ik vind de rozijnen en het brood al zoet genoeg, zeker omdat ik er vanillesaus bij gaf. Heb je geen vanillesaus of -vla in huis en serveer je zonder toevoegingen? Dan wil je er misschien een zoetje aan toevoegen in de vorm van suiker of honing. Feel free to experiment. Koken is niets anders dan een lekker recept zien en her en der aanpassingen te doen naar eigen smaak, rekening houdend met allergieën en wensen van de gasten. Eigenwijze creativiteit noemen we dat ?

Budget?

Ik heb dit recept ook geplaatst bij de categorie “Budget”, maar er is natuurlijk weinig budget aan als je er whisky voor in huis moet halen… Je kunt, als je dat in huis hebt, ook iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld rum of een lekkere likeur. En heb je het niet in huis? Hou het dan lekker budget en laat het gewoon achterwege. Ik zou me er in ieder geval niet druk om maken. Heb je de rozijn wel laten weken in een of andere dranksoort dan heb je na het afgieten vast wat vocht over. Zonde om weg te doen! Doe het in een afsluitbaar potje, schep er rozijnen bij en voeg eventueel nog wat extra drank/vocht toe, dan heb je het alvast klaar staan voor de volgende keer.

Bereiding 1 uur 5 minuten
Gang Dessert

Ingrediënten

  • 200 gram oud brood of 4 puntjes
  • 240 ml melk
  • handvol rozijnen
  • whisky
  • 3 el slagroom
  • 1 ei
  • 50 gram roomboter
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel
  • 1 el kokos

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Scheur of snijd het brood in stukjes en giet er de melk over. Roer even door en laat 15 minuten rusten.
  • Doe de rozijnen in een kommetje en schenk er whisky bij tot de rozijnen onder staan.
  • Klop het ei los met de slagroom. Roer de koekkruiden erdoor.
  • Schil en snijd de appel in kleine stukjes of schijfjes, net wat je lekkerder vindt.
  • Roer nu het eimengsel door het broodmengsel, net zo lang tot er een pap ontstaat en je geen stukjes brood meer ziet.
  • Smelt de roomboter en roer dit door het broodmengsel. Schep er dan de appel en uitgelekte rozijnen door.
  • Vet een kleine ovenschaal in met wat boter en schep het mengsel erin. Zet dit 45 minuten in de oven.
  • Besmeer de taart vlak voordat de wekker gaat met wat melk en strooi er de kokos over en zet dan terug in de oven.

Extra info

De broodpudding is zowel warm als koud lekker. Serveer bijvoorbeeld met vanillesaus.
Ga jij dit recept maken? Laat het weten in een reactie hieronder.Vergeet niet een foto van het resultaat te delen op Instagram! Volg @SilphyasKitchen of gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review