Japanse matcha Castella (groene cake)

matcha castella

Japanse matcha Castella: honing-biscuitcake die in de 16e eeuw werd geïntroduceerd door Portugese handelaren in het gebied van Nagasaki. Daar is het nu nog steeds een specialiteit. De naam is afgeleid van het Portugese Pão de Castela, wat “brood uit Castilië” betekent. Castella wordt in Japan Kasutera genoemd.

Het verschil tussen een Japanse en een westerse honing-biscuitcake is dat er voor de Japanse Castella slechts vier basisingrediënten worden gebruikt: bloem, eieren, suiker en honing. Er wordt geen boter, olie of een rijsmiddel gebruikt. 

Traditionele Castella

Traditioneel wordt Japanse Castella langzaam gebakken in een houten frame om een zachte, gladde textuur voor de biscuit te creëren, omdat een metalen bakpan de warmte te snel zou overbrengen en de cake te droog zou worden. Na het bakken laat men de cake afkoelen in een gesloten recipiënt om uitdrogen te voorkomen (bron Wikipedia).

Wat is matcha

Matcha is een Japanse groene thee in poedervorm. Het komt vaak terug in traditionele Japanse theeceremonieën. Matcha wordt met water van 60 tot 70℃ opgeklopt tot een schuimige vloeistof. Klop je te lang dan wordt het bitter. Het is een redelijk exclusief drankje en is rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Maar het bevat ook cafeïne, drink dus niet te veel van deze thee. Tegenwoordig wordt het in veel recepten gebruikt.

Verschillende kwaliteiten

Er is zijn verschillende kwaliteiten op de markt van redelijk goedkoop tot gewoonweg duur. Dat heeft te maken met het plukken van de blaadjes. Hoe hoger de blaadjes aan de plant hoe zachter en soepeler ze zijn. Maar ook zonder de juiste materialen en technieken kan de kwaliteit van de matcha snel achteruit lopen. Hoe groener de matcha, hoe beter de kwaliteit. Grofweg zijn er drie kwaliteiten te onderscheiden:

 • Ceremoniële kwaliteit: dit is de hoogste kwaliteit en wordt gebruikt in ceremoniën en in boeddhistische tempels. De kwaliteit is hoog, en de kostprijs is dat dus ook. Ben je geen kenner, dan proef je amper het verschil tussen de ceremoniële en de premium kwaliteit.
 • Premium kwaliteit: bij deze kwalitatieve thee worden de topjes van de theebladeren gebruikt. Deze thee zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen. De smaak is fris en subtiel. Alle matcha drinkers kunnen hiervan genieten en deze matcha is breed verkrijgbaar.
 • Culinaire kwaliteit: deze variant is de goedkoopste. Deze matcha wordt verwerkt in gerechten. Deze variant is bitterder, omdat de bladeren die lager aan de theeplant groeien worden gebruikt.

Deze matcha Castella heeft geduld en aandacht nodig

Dat is eigenlijk alles wat deze matcha Castella nodig heeft. Geduld hebben om de ingrediënten eindeloos te kloppen. Meestal denk ik ‘och, dit is wel genoeg’. Doe dat niet bij deze matcha Castella. In het recept zie je (oranje) timers staan, gebruik ze lekker zonder verder na te hoeven denken of je wel lang genoeg klopt.

Geduld hebben is niet altijd mijn sterkste kant helaas. De cake stond net wat te hoog in de oven waardoor het te vlug ging en er een breuk bovenop de cake ontstond. Jammer maar helaas, de smaak was er niet minder om.

Vlak voordat ik de matcha Castella ging maken grapte mijn man nog “Kijk eerst even of je nog huishoudfolie hebt!“. Onzin vond ik dat. Totdat de cake klaar was en ik hem meteen in huishoudfolie moest wikkelen. Er was geen ietsiepietsie huishoudfolie te vinden. In plaats daarvan gebruik ik tegenwoordig foodhuggers en siliconen deksels. Misschien moest ik toch maar weer een rolletje huishoudfolie in huis halen voor dit soort dingen.

Het eindresultaat

De foto links heb ik van internet geplukt. Die matcha Castella is veel groener dan die van mij. Zou daar een betere kwaliteit matcha zijn gebruikt? Is er kleurstof toegevoegd? Is de foto bewerkt?

De woorden die in mij opkwamen bij de eerste hap waren ‘droog’ en ‘raar’. Dat ‘droog’ is niet zoals het droog wat je weleens hebt bij een cake. Daar heb je gewoon wat water bij nodig – zeg maar – om het weg te spoelen. Het droog bij de matcha Castella is heel anders. Een soort sappig droog. Zowel mijn man als ik kunnen het niet goed omschrijven. Bij de tweede hap werd ‘raar’ omgebogen naar ‘subtiel smaakje zeg’. En bij de derde hap was ik om! Dit ga ik zeker nog eens maken, maar dan zorg ik wel eerst dat ik huishoudfolie in huis heb!

matcha castella

Japanse matcha Castella

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Deze cake zet je je visite niet even snel voor, maar de "oh's en ah's" zullen niet van de lucht zijn als ze deze heerlijke Japanse matcha Castella eten.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 1 cake

Keukenspullen

Ingrediënten

 • 4 eieren (op kamertemperatuur)
 • 150 gram suiker
 • 4 el honing
 • 50 ml gekookt water
 • 200 gram bloem
 • 6 gram matcha

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor tot 180°C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
 • Klop de eieren 2 minuten op hoge snelheid. Voeg dan langzaam de suiker toe en mix nog 8 minuten.
  matcha castella
 • Los ondertussen de honing op in het gekookte water en voeg toe aan het beslag. Mix vervolgens 2 minuten op halve kracht.
  matcha castella
 • Zeef de bloem en matcha boven het beslag. Mix nogmaals 2 minuten op halve kracht.
  matcha castella
 • Giet het beslag vervolgens in de cakevorm. Laat de cakevorm met beslag van ongeveer 10 cm hoogte op het aanrecht 'vallen'. Als je bubbeltjes naar boven ziet komen strijk je die weg met een spatel of achterkant van een lepel. Dit doe je tot er geen bubbeltjes meer zijn.
  matcha castella
 • Zet de cakevorm nu in het midden van de oven en bak de cake 10 minuten, de bovenkant moet een mooi lichtbruin kleurtje hebben.
 • Verlaag dan de temperatuur tot 160°C, plaats de cake onderin de oven en bak nog ongeveer 50 minuten.
 • Haal de cake dan uit de oven, stort hem op het aanrecht of een snijplak en wikkel hem direct in huishoudfolie. Laat de cake afkoelen en leg hem in de koelkast. Eet hem past de volgende dag. Iets Japans, bijgeloof misschien?
  matcha castella
 • De volgende dag kun je genieten van een heerlijk stuk Japanse Castella met matcha. Geniet ervan.
Dessert, Tussendoortje
Japans
Groene thee cake, Japanse cake, Matcha, Matcha cake, Matcha castella
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering
Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info