Rode bieten hummus

Wie kent hummus nog niet? Van origine is het een puree op basis van kikkererwten en tahin. Maar je vindt tegenwoordig vele varianten in de supermarkt waaronder een rode bieten hummus. Spreads zijn een welkome afwisseling op het ouderwetse beleg als kaas, hagelslag, vleeswaren of pindakaas.

Hummus wordt op vele manieren geschreven en uitgesproken, dit verschilt van land tot land en zelfs van streek tot streek. Maar wat je ook doet spreek het niet uit als huu-mus, want dan heb je het over het traag afbreekbare deel van organische stof in de bodem! En dat lijkt me dan weer niet zo lekker op de boterham.

Is die kleur trouwens niet prachtig?! Maar pas op, het is zeer lastig uit kleding te krijgen. En je kunt er nog eens rood van gaan plassen ook. Nou, nu die twee ‘nadelen’ achter de rug zijn, gaan we het hebben over de voordelen.

Rode bieten zitten vol met vitamine c en foliumzuur. Maar ook mineralen als mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Daarnaast zijn er nog meer voordelen voor de gezondheid. Zo zijn rode bieten:

  • ontstekingsremmend
  • ontgiften ze je lichaam
  • verbeteren ze de spijsvertering
  • verlagen ze je bloeddruk
  • verbeteren ze de doorbloeding van je hersenen
  • verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten
  • zijn ze goed voor je immuunsysteem

Toeval of niet, maar in gebieden waar veel bieten worden gegeten, worden mensen gemiddeld veel ouder. Deze rode bieten hummus is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens hartstikke goed voor je!

rode bieten hummus

De ingrediënten voor rode bieten hummus

Natuurlijk gaan er rode bieten door de hummus. Je kunt voorgekookte bieten nemen of rode bieten uit eigen tuin. Je kunt ze dan koken of roosteren. Als je kiest voor bieten uit eigen tuin dan is dit recept niet in 15 minuten klaar zoals je zult begrijpen.

Kikkererwten uit blik zijn prima te gebruiken voor dit recept. Maar ben jij meer een liefhebber van gedroogde kikkererwten dan is dat ook goed. Ook dan ben je langer bezig met dit recept.

Heb je geen tahin in huis, maar wel een lading sesamzaadjes? Binnen een paar minuten heb je dan zelf tahin gemaakt. Doe ze in de blender of keukenmachine en maal ze fijn. Voeg een plantaardige olie toe om het smeuīg te maken.

Dippen of smeren?

Hou je van dippen of van smeren? Deze rode bieten hummus is geschikt voor beiden! Dip er wat gebakken pita puntjes of soepstengels in. Maar een stengel bleekselderij of een stuk wortel wordt ook lekkerder met een gedipte klodder hummus.

Smeer je liever? Dan heb ik echt een geweldige lunchtip voor je! Besmeer een pistolet met rode bieten hummus en beleg dat vervolgens met wat geroosterde groenten en alfalfa. Geroosterde groenten zijn tegenwoordig zelfs vacuümverpakt te krijgen in de supermarkt. Of vervang de geroosterde groenten door een plakje augurk. Heerlijk.

rode bieten hummus

Rode bieten hummus

Heerlijk met een stokbroodje, soepstengel of toastje. Maar ook lekker als dipper voor bijvoorbeeld stukken wortel of bleekselderij.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Eventuele kook- of oventijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten
 

  • 2 bieten
  • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 240 gram)
  • 1 teen knoflook
  • 2 el tahini
  • 1 tak rozemarijn (de naaldjes)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 60 ml bietensap (of water)

Aan de slag
 

  • Oven: Verwarm de oven tot 180℃, wikkel de bieten per stuk in aluminium folie en leg ze ongeveer 45 minuten in de oven.
    Fornuis: Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Snij de bieten doormidden of in kwarten. Pel de knoflook en ris de naaldjes van de rozemarijn van het takje af.
  • Voeg alle ingrediënten behalve de olie, peper en zout toe aan een keukenmachine of blender.
    rode bieten hummus
  • Maal tot het de gewenste dikte heeft. Je zult waarschijnlijk een paar keer met een spatel langs de randen moeten schrapen om de hummus weer naar het midden te scheppen.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg nog wat olijfolie toe.

 

Bewaren

In een afgesloten pot is de bieten hummus zeker een week houdbaar in de koelkast. Weet je zeker dat je het de komende week niet zult eten, giet dan een laagje olie bovenop de hummus alvorens de pot af te sluiten.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *