Popcorn maken in de instant pot of op vuur

Iedereen houdt van popcorn, toch? Ooit kocht ik op de kermis zakken popcorn. Zoet voor mij en zout voor mijn vader. Maar op de kermis kom ik al lang niet meer. Jaren later kocht ik van die zakjes met maïskorrels die je dan in de magnetron kon stoppen. Lekker makkelijk en alleen verkrijgbaar in de variaties zout en zoet. Toen kwam de ‘gekte’.

Weer wat dichter bij het heden lag er popcorn met de meest maffe smaken in de winkels. Om te kijken wat er nou nog ‘echt popcorn’ aan was, besloot ik een zakje karamel popcorn te kopen. Want karamel is lekker en popcorn ook.

Dat was een heel foute redenatie. Voor mij dus geen kant en klare popcorn meer. Waarom zou je ook als je weet hoe snel het klaar is. Mét een smaakje naar keuze. En nog eens heel goedkoop ook! Voor een zakje van 400 gram betaal je ongeveer € 1. Daar kun je flink wat popcorn van maken.

Popcorn maken op het gasfornuis

Je weet vast wel hoe je popcorn op het gasfornuis maakt. Je zet een pan op het vuur en verhit daarin twee eetlepels olie. Een olie die goed heet kan worden, dus geen olijfolie! Vervolgens bedek je de bodem met een enkel laagje maïskorrels. Even roeren zodat de korreltjes bedekt zijn met olie en dan de deksel op de pan. Het grote wachten is begonnen.

Zodra de korrels beginnen te ‘poppen’ weet je dat je bijna kunt genieten. Op het einde gaat het niet meer zo hard. Zit er tussen twee ‘pops’ 15 tellen, dan is het tijd om de pan even te schudden zodat de niet gepopte korrels naar beneden vallen en ze alsnog de kans krijgen om open te gaan.

Jaren zo gedaan. Ging prima. Maar er leken steeds meer korrels niet te willen poppen. Of ik moest zo lang wachten dat een aantal van die lekkere stukjes popcorn een beetje een verbrand smaakje kregen. Was mijn pan aan vervanging toe? Gebruikte ik oude maïskorrels? Of teveel? Was ik te ongeduldig geworden en stond mijn vuur te hoog?

Toen ik een instructie zag voor het maken van popcorn in de instant pot moest ik stiekem lachen. Want waarom zou je popcorn willen maken in een snelkookpan?

Maar omdat ik de instant pot nu eenmaal heb, besloot ik het toch te proberen.

Waarschuwing bij het maken van popcorn in de instant pot

Zet de instant pot aan op sauté stand. Zodra het display op HOT springt voeg je twee eetlepels olie toe. Ik gebruikte smaak- en geurloze kokosolie. Dit is bestand tegen hoge temperaturen. Doe ook met deze methode de maïskorrels in een enkele laag in de pan. Je zult de bodem niet helemaal kunnen bedekken omdat de pan aan de zijkanten iets afloopt. Roer even door en leg dan een deksel op de pan. Gebruik niet de meegeleverde deksel! Er zijn glazen deksels te koop voor de instant pot, maar je kunt gewoon een willekeurige glazen deksel gebruiken. Zolang die de binnenpot maar goed afsluit.

Al snel zullen de maïskorrels gaan poppen. Ook nu weer schud je op het einde de pan even. Je kunt de pan in zijn geheel even schudden. De pan is niet echt zwaar en je hoeft niet krachtig te schudden.

De popcorn is klaar en je hebt een pan vol lekkere popcorn. Er waren maar heel weinig korreltjes niet gepopt. Er was geen verbrand smaakje. Alleen maar heerlijke verse, warme, knapperige popcorn.

Bijkomend voordeel is dat je niet boven een hete pan staat te wachten tot het klaar is. Er komt geen hitte van de instant pot af. Althans niet noemenswaardig.

Conclusie

Deze conclusie is natuurlijk niet in beton gegoten. Het is wat ik er van vind. Het nadeel van de instant pot is dat deze niet in ieder huishouden voor het grijpen staat misschien. Of nog niet is aangeschaft zelfs. Bij mij staat hij te pronken in de keuken en ik gebruik hem voor van alles en niets.

Het nadeel van het gasfornuis dat het snel aanbrandt is natuurlijk relatief. Misschien ben jij een super popcorn-maker en komt het er iedere keer weer geweldig uit.

Instant pot

Voordelen

+ zeer weinig ongeopend
+ geen brandsmaakje
+ goedkoper dan gas
+ beter voor milieu

Nadelen

– niet bij iedereen voor het grijpen
– prijzig in aanschaf

Gasfornuis

+ bijna iedere pan is geschikt
+ vertrouwd
+ gebruiksklaar

– brandt snel aan
– slecht voor milieu

Popcorn

Popcorn

Een goede film en een grote bak met popcorn. Dat klinkt geweldig nietwaar?
Kook: 10 minuten

Ingrediënten

 • 2 el olie
 • 1 cup maïskorrels

Instructies

 • Zet de instant pot op sauté en wacht tot er HOT op het display verschijnt.
 • Voeg dan de olie en maïskorrels toe. Zorg ervoor dat de korrels in een enkele laag liggen.
 • Plaats nu een glazen deksel op de pan en wacht tot de korrels gaan poppen. Vind jij dat poppende geluid ook zo gezellig? Bekijk dan het filmpje hieronder.
 • Als er vijftien tellen tussen twee 'pops' zitten schud je de pan een beetje heen en weer zodat eventuele ongeopende korreltjes naar beneden vallen.
 • Zet de machine uit en breng de popcorn op smaak naar wens.

Notities

Zin in popcorn met een smaakje? Wat dacht je van:
 • zout
 • zoet (poedersuiker, honing)
 • roomboter (doen Amerikanen veelal)
 • gekarameliseerd (voeg op het einde suiker toe en bak dit even door)
 • paprika
 • knoflook

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Popcorn maken in de instant pot of op vuur”

 1. Eindelijk heb ik eens popcorn gemaakt in de IP. Het heeft bij mij wel bijna 20 minuten geduurd voordat ze (bijna) allemaal klaar waren dus de volgende keer doe ik er wat minder in. Maar wat een gemak dat je er niet bij hoeft te blijven. Dat vind ik zo ideaal aan het apparaat.

  Beantwoorden
  • Ja, dat apparaat is inderdaad geweldig makkelijk. Ik heb wel verschil in popcorn gemerkt inmiddels. Ik denk dat ik een keer een oude batch had of iets dergelijks, want daar bleven veel korrels gewoon korrels.

   Beantwoorden

Plaats een reactie