Pindakaas en notenpasta maak je zelf in 15 minuten

We eten regelmatig pindakaas en notenpasta, van amandelpasta tot walnoten pasta. In verschillende variaties, maar allemaal 100% noten. Dat is eigenlijk best prijzig. Neem nou cashewnoten pasta. Voor een potje van nog geen 200 gram betaal je al gauw € 5. Een zakje ongebrande cashewnoten van 200 gram kost je nog niet de helft. Tel uit je winst! En misschien is het bij de notenkraam op de markt wel nog goedkoper.

Hoeveel noten moet ik kopen

Dat ligt er natuurlijk maar net aan hoeveel je wil maken. Gebruik je veel of vaak notenpasta dan kun je net zo goed in een keer een kilo noten gebruiken. Je zult waarschijnlijk zelfs goedkoper uit zijn als je groot inslaat. Deze ronde gebruikte ik om precies te zijn 356 gram cashewnoten. Dat leverde een bijna tot aan de nok toe gevulde mason jar op.

In een gezin met kinderen zul je waarschijnlijk meer pindakaas gebruiken dan andere soorten notenpasta. Probeer dus uit wat voor jouw gezin de ideale hoeveelheid is, maar begin met niet al te veel.

Welke noten kan ik gebruiken

Gebruik de noten die je lekker vindt en mix ook eens, want waarom zou je het bij een soort per notenpasta houden? De volgende noten kun je bijvoorbeeld gebruiken:

  • amandelen
  • cashewnoten
  • hazelnoten
  • pecannoten
  • pinda’s
  • pistachenoten
  • sesamzaad (geen noot, wel heerlijke tahini krijg je er van)
  • walnoten

Een mix van hazelnoten en cashewnoten vind ik altijd erg lekker. Ook cashewnoten en dadels zijn een geweldige combinatie, alhoewel je dan niet meer van een pasta kunt spreken. Laat je fantasie de vrije loop en varieer er lustig op los zou ik zeggen.

Doordat je ongebrande en ongezouten noten gebruikt is de smaak niet zo overheersend. Wil je liever wat meer smaak? Rooster dan de helft van je noten. Het is echt experimenteren wat dat betreft, want smaken verschillen nogal.

Onderstaande cashewpasta is allesbehalve overheersend. Daarom is ‘ie lekker op een rijstwafel, maar ook in je yoghurt. Een kwart van de cashews eerst roosteren geeft het net wat meer pit.

Moet ik olie toevoegen

Nee, dat hoeft helemaal niet! De noten bevatten van zichzelf al olie, dus dit is helemaal niet nodig. Maar mocht de notenpasta toch wat te dik zijn naar je zin, voeg dan beetje bij beetje wat plantaardige olie toe.

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden

Ondanks de bijnamen aardnoot, olienoot of apennoot is het geen noot. Goedbeschouwd is het een peulvrucht. Hoe dan ook als jij of je kinderen er ook zo dol op zijn, dan loont het misschien de moeite om het zelf te maken. Het is in ieder geval erg leuk om het de kinderen te laten maken. Het is rustgevend om de pinda’s rond te zien gaan in de machine en tot meel vermalen te zien worden om dan uiteindelijk een broodje met je zelfgemaakte pindakaas te kunnen smeren. Hebben ze na het weekend nog wat leuks te vertellen op school ook!

Pindakaas met een smaakje

Ken je De Pindakaaswinkel? Daar hebben ze allerlei verschillende soorten pindakaas. Om je vingers bij op te eten. Maar ook wel een beetje duur eerlijk gezegd. Dat is niet erg als je eens extra wilt genieten, maar als je een pindakaasverslinder bent, dan wordt het wat anders natuurlijk.

Ik voeg geen zout toe aan pindakaas of notenpasta, tenzij ik een pindakaas met een smaakje wil! Daarom heb ik wat tips voor je om de pindakaas net even wat anders dan anders te maken:

  • karamel en zeezout
  • banaan en chilivlokken
  • kokos en zeezout
  • banaan en stukjes chocola
  • hak wat pinda’s grof zodat je een pindakaas met stukjes hebt

Niet alleen op brood

Natuurlijk zijn pindakaas en notenpasta heerlijk op een boterham of een cracker. Maar wat dacht je van een kloddertje gemengde notenpasta op je banana overnight oats in plaats van gehakte noten. Het maakt het allemaal net even wat smeuīger.

Maar ook als tussendoortje is het heerlijk. Neem een rijstwafel en besmeer die rijkelijk met pindakaas of een notenpasta naar keuze. Wat plakjes appel erop en je hebt een heerlijk ‘taartje’. Nou ja, ik vind het altijd net een feestje, je doet mij er in ieder geval een groot plezier mee.

pindakaas en notenpasta

Zelfgemaakte pindakaas en notenpasta

Besmeer je boterham lekker dik met deze zelfgemaakte pindakaas of notenpasta en geniet. Of maak je er liever een feestje van? Besmeer dan een rijstwafel met notenpasta en beleg met plakjes appel.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 1 pot

Ingrediënten
 

  • 350 gram ongebrande noten (naar keuze)
  • olie (plantaardig, optioneel)

Aan de slag
 

  • Doe de ongebrande noten in de keukenmachine en zet hem aan. Voordat de noten een lekker smeerbare pasta zijn geworden, doorlopen ze een aantal stadia. Je hoeft hier vrij weinig tot niets voor te doen.
    notenpasta
  • Na een minuut heb je grof gehakte noten en nog een minuutje verder en je hebt meel.
  • Met een minuut of acht begint het brokkeliger en smeuïger te worden.
    notenpasta
  • Laat de machine nog steeds draaien, totdat de natuurlijk oliën uit de noten vrijkomen.
    pindakaas en notenpasta
  • Als de pasta goed smeuïg en smeerbaar is ben je klaar. Dit zal zo'n 10-15 minuten in beslag nemen in totaal, afhankelijk van hoeveel noten je gebruikt natuurlijk.

 

Te dik?

Voeg dan een beetje plantaardige olie toe, maar in de meeste gevallen is het niet nodig.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *