Melanzane alla Parmigiana

Een ovengerecht als melanzane alla Parmigiana kost je wel wat voorbereidingstijd, maar het is meer dan de moeite waard. Het fijne is dat je het ook van tevoren klaar kunt maken. Je hoeft het dan alleen nog maar in de oven te schuiven. Een dag later is het nóg lekkerder omdat de saus dan goed in de mozzarella en aubergine is getrokken.

Kruidentuintje

In veel supermarkten vind je een mix van Italiaanse verse kruiden op een schaaltje. Dit bestaat meestal uit salie, rozemarijn en tijm. Heb jij zo’n schaaltje gekocht? Gebruik de rozemarijn dan gewoon in de saus. Laat het vooral niet achterwege omdat het niet in de ingrediëntenlijst voorkomt.

Moestuinieren loont als je veel kruiden gebruikt. Meer dan een jaar geleden heb ik onder andere twee salieplanten in de tuin gezet en die groeien de pan uit! Ik gebruik het vers om salieboter te maken, maar heb het ook gedroogd. Voor de tomatensaus van deze melanzane alla parmigiana gebruikte ik dus gedroogde salie. Ging prima!

Mozzarella

De oorspronkelijke Italiaanse mozzarella is gemaakt van melk van de waterbuffel. Deze mozzarella is prachtig wit en is zachter dan de variant die gemaakt is van koemelk. De structuur is ook anders. De prijs van buffel mozzarella ligt hoger, maar het smaakt dan ook vele malen beter. Als ik dat zo zeggen mag.

Ik raad je aan om zeker voor dit recept toch een goede kwaliteit mozzarella te gebruiken. De bekende mozzarella uit de supermarkt vind ik vaak een stuk kauwgom als je het verwarmt.

Maar ook als je een salade maakt van tomaatjes, basilicum en mozzarella heb ik liever de duurdere buffel-variant.

Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk.

Arabisch spreekwoord

De smaak te pakken gekregen?

Probeer dan ook eens een van de andere aubergine recepten die ik heb gemaakt. Ik ben nog lang niet bij 101 recepten, dus mocht je een lekker recept hebben: delen = <3

melanzane alla parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Deze melanzane alla Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel. Het kost even wat tijd voor de voorbereiding, maar het is meer dan de moeite waard.
Kook: 45 minuten
Oventijd: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ook nodig

  • Ovenschaal
  • Keukenpapier
  • Hapjespan of sauspan
  • Grillpan of koekenpan

Ingrediënten

  • 3 stuks aubergine
  • zout
  • 2 bollen buffel mozzarella
  • 75 gram Parmezaanse kaas

Voor de tomatensaus

  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 3 blikken tomatenblokjes
  • 1 el suiker, optioneel
  • 4 blaadjes salie
  • peper en zout
  • 1 el balsamico azijn
  • 3 takjes basilicum

Instructies

  • Was de aubergines en snijd ze in plakken. Plaats een vergiet in een grote bak en leg daar de plakken aubergine in. Strooi steeds wat zout op de plakken.
  • Leg een bord omgekeerd op de plakken aubergine. Verzwaar het met bijvoorbeeld een fruitschaal, zodat de plakken een beetje aangedrukt worden. Laat dit 30 minuten staan.

Bereid ondertussen de tomatensaus

  • Snijd de knoflook fijn of gebruik een knoflookpers. Ris de tijmblaadjes van de takjes en snijd de salie fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin op laag vuur knoflook en tijm. Let goed op dat dit niet te hard gaat anders wordt de knoflook bitter.
  • Voeg vervolgens de tomatenblokjes, azijn en suiker toe. Laat dit 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper, zout en de blaadjes basilicum. Zijn de blaadjes erg groot, scheur ze dan. Voeg eventueel nog extra Italiaanse kruiden toe naar smaak.
  • Draai het vuur uit en zet de tomatensaus opzij tot gebruik.

Verder met de melanzane alla Parmigiana

  • Spoel de plakken aubergine af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de plakken met olie en bak ze in een grill- of koekenpan. Als de plakken zacht, maar niet al te zacht zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een bord of snijplank.
  • Herhaal dit tot alle plakken aubergine zijn gegrilld of gebakken. Snijd de mozzarella in plakken.
  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Lepel wat tomatensaus in een ovenschaal en leg hier plakken aubergine op, gevolgd door wat mozzarella. Herhaal dit vervolgens tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje tomatensaus en strooi er de Parmezaanse kaas over.
  • Schuif de ovenschaal in het midden van de oven en laat het daar ongeveer 25 minuten staan. Dek eventueel af met aluminium folie als de kaas te snel bruint.

Notities

  • lekker met een groene salade
  • stokbrood om je bord helemaal leeg te kunnen eten
  • een focaccia met wat olijfolie en zeezout

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie