Gegrilde aubergine met tomaat en knoflook

De aubergine (Solanum melongena) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) als de vrucht daarvan. De plant is al duizenden jaren bekend in China en India. De aubergine wordt geteeld vanwege de vrucht die een zeer geliefde groente is.

De smaak van aubergine

De meest verkochte aubergine in Nederland heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is redelijk neutraal waardoor de aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. Maar vooral natuurlijk met knoflook of groene kruiden als marjolein en basilicum. De aubergine is zo populair dat er zelfs een kleur naar is genoemd.

Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk.

Arabisch spreekwoord

Nooit rauw eten

Eet de aubergine niet rauw, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken door de stof solanine. Solanine is zeer hittebestendig, maar door verhitten wordt het gehalte wel lager en is de kans op klachten klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

Bestrooien met zout

Vind jij aubergine wat bitter? Bestrooi de plakken dan met zout en laat ze minimaal 30 minuten staan in een vergiet. Spoel de plakken onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. De smaak is minder bitter en het vruchtvlees is wat zachter. Daarna kun je de aubergine naar wens verwerken. Bijvoorbeeld bakken, grillen, frituren, blancheren of koken.

Bekende gerechten met aubergines zijn onder andere moussakababa ganoesj en ratatouille.

Ken jij al 101 manieren om een aubergine te bereiden? Ik nog lang niet in ieder geval.

Meer recepten met aubergine

aubergine

Gegrilde aubergine met tomaat en knoflook

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • ½ citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tomaat
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220℃.
  • Pers de helft van de citroen uit en voeg hier het uitgeperste teentje knoflook aan toe. Giet de olijfolie erbij en mix het stevig.
  • Was de aubergine en verwijder de kroon. Snijd de aubergine overlangs in plakken. Afhankelijk van de grootte van de aubergine haal je er ongeveer 6 plakken uit. Bestrijk de plakken met het citroenmengsel.
  • Leg de plakken aubergine op het rooster van de oven. Snijd de tomaat in plakken en leg op iedere plak aubergine een plakje tomaat. Bestrooi met peper.
  • Schuif het rooster net boven het midden in de oven.
  • Druppel er vlak voor het serveren wat goede olijfolie over. Bestrooi met zeezout en Parmezaanse kaas.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 99kcal | Koolhydraten: 10gr | Eiwit: 2gr | Vet: 7gr | Waarvan verzadigd: 1gr | Waarvan onverzadigd: 1gr | Zout: 4gr | Vezels: 5gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie