Gegrilde aubergine met tomaat en knoflook

De aubergine (Solanum melongena) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) als de vrucht daarvan. De plant is al duizenden jaren bekend in China en India. De aubergine wordt geteeld vanwege de vrucht die een zeer geliefde groente is.

De smaak van aubergine

De meest verkochte aubergine in Nederland heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is redelijk neutraal waardoor de aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. Maar vooral natuurlijk met knoflook of groene kruiden als marjolein en basilicum. De aubergine is zo populair dat er zelfs een kleur naar is genoemd.

Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk.

Arabisch spreekwoord

Nooit rauw eten

Eet de aubergine niet rauw, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken door de stof solanine. Solanine is zeer hittebestendig, maar door verhitten wordt het gehalte wel lager en is de kans op klachten klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

Bestrooien met zout

Vind jij aubergine wat bitter? Bestrooi de plakken dan met zout en laat ze minimaal 30 minuten staan in een vergiet. Spoel de plakken onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. De smaak is minder bitter en het vruchtvlees is wat zachter. Daarna kun je de aubergine naar wens verwerken. Bijvoorbeeld bakken, grillen, frituren, blancheren of koken.

Bekende gerechten met aubergines zijn onder andere moussakababa ganoesj en ratatouille.

Ken jij al 101 manieren om een aubergine te bereiden? Ik nog lang niet in ieder geval.

Geen trek in deze gegrilde aubergine

Probeer dan eens een van de volgende recepten:

 

aubergine

Gegrilde aubergine met tomaat en knoflook

0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen
Calorieën: 99 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 aubergine
  • ½ citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tomaat
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 220℃.
  • Pers de helft van de citroen uit en voeg hier het uitgeperste teentje knoflook aan toe. Mix het met de olijfolie.
  • Verwijder de kroon van de aubergine en was hem even goed. Snijd hem dan overlangs in plakken. Afhankelijk van de grootte van de aubergine haal je er toch al gauw 6 plakken uit.
  • Bestrijk de plakken aubergine met het citroenmengsel en leg ze op het rooster of op een bakplaat (met gaatjes). Snijd de tomaat in plakken en leg op iedere plak aubergine een plakje tomaat. Bestrooi met peper en leg de aubergines in de oven.
    aubergine
  • Vlak voor het serveren een paar druppels goede olijfolie erover druppelen en een beetje zeezout erboven malen.
  • Bestrooi rijkelijk met Parmezaanse kaas.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *