De aubergine (Solanum melongena) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) als de vrucht daarvan. De plant is al duizenden jaren bekend in China en India. De aubergine wordt geteeld vanwege de vrucht die een zeer geliefde groente is.
De smaak van aubergine
De meest verkochte aubergine in Nederland heeft een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak is redelijk neutraal waardoor de aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. Maar vooral natuurlijk met knoflook of groene kruiden als marjolein en basilicum. De aubergine is zo populair dat er zelfs een kleur naar is genoemd.
Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden, is nog niet klaar voor het huwelijk.
Arabisch spreekwoordNooit rauw eten
Eet de aubergine niet rauw, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken door de stof solanine. Solanine is zeer hittebestendig, maar door verhitten wordt het gehalte wel lager en is de kans op klachten klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.
Bestrooien met zout
Vind jij aubergine wat bitter? Bestrooi de plakken dan met zout en laat ze minimaal 30 minuten staan in een vergiet. Spoel de plakken onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. De smaak is minder bitter en het vruchtvlees is wat zachter. Daarna kun je de aubergine naar wens verwerken. Bijvoorbeeld bakken, grillen, frituren, blancheren of koken.
Bekende gerechten met aubergines zijn onder andere moussaka, baba ganoesj en ratatouille.
Ken jij al 101 manieren om een aubergine te bereiden? Ik nog lang niet in ieder geval.
Meer recepten met aubergine
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!