Zelf lippenstift maken van natuurlijke ingrediënten

Wil jij ook wel eens je eigen lippenstift maken? Zelf de kleur(sterkte) bepalen? Je hebt de ingrediënten die daarvoor nodig zijn waarschijnlijk al in huis. Zelf lippenstift maken is leuk om te doen, het bespaart je flink wat centjes en het is nog eens zonder toegevoegde rommel ook!

Waarom zelf maken

Normaal gesproken gebruik ik altijd een lippenstift van Max Factor die niet afgeeft en de hele dag blijft zitten. Geweldig vind ik die. En ik wijk er ook eigenlijk nooit van af, altijd dat merk en de bruine kleur, nummer 200. Een enkele keer probeer ik eens een wat ‘lievere, zachte’ kleur. Maar dat klopt niet. Dat ben ik niet! Al sinds de pubertijd heb ik zo’n beetje een bruine kleur op en zolang als ik me kan herinneren gebruik ik dus deze. Maar… sinds een paar maanden heb ik last van mijn lippen.

Droge en pijnlijke lippen

Mijn lippen voelden droog en pijnlijk aan. Maar omdat ik meer ongemakken begon te krijgen, dacht ik dat dit misschien ook zoiets geks was. Ik besloot om de lippenstift de deur uit te doen. Dan maar lippenbalsem. Ja, leuk, maar nu had ik nog meer last. Naar de apotheek met de mededeling dat ik continu het gevoel had dat ik een koortslip had, danwel zou krijgen. Zij raadde me aan om de lippenbalsems vooral de deur uit te doen. Daar zou het alleen maar erger van worden! Als ik dan toch met alle geweld iets op mijn lippen wilde smeren, dan maar gewoon vaseline. Zo gezegd zo gedaan. En het ging wat beter. Maar ik voelde me zo kaal. Dus Max Factor weer uit de kast gehaald.

Maar het bleef knagen

Deodorant zelf maken lukte, dus waarom niet eens kijken naar lippenstift? Dat zou dan toch ook moeten kunnen? Misschien niet dezelfde donkerbruine kleur en het blijft vast niet zo lang zitten als ‘the one and only’, maar ik wilde de gok wel wagen en de test gaan doen. Op het wereldwijdeweb was ontzettend veel te vinden over lippenstift, lipgloss en balsem. Dat moest wel goed komen dus.

 De basisingrediënten

Je hebt maar drie ingredienten nodig voor de basis en maakt er je eigen unieke lippenstift van door pigmenten toe te voegen. Je kan variëren met de ingrediënten die je gebruikt om de lippenstiftbasis te maken zodat je een glanzende, matte of balsemachtige lippenstift kan maken. Dit is wat je ervoor nodig hebt:

  • 1 tl. bijenwas of bijenwaskorrels. Deze kan je via internet of bij sommige drogisterijen kopen.
  • 1 tl. shea-, mango-, amandel- of avocadoboter. Hierdoor kun je de lippenstift makkelijk en soepel opdoen!
  • 1 tl. olie, zoals amandelolie, extra vierge olijfolie of jojobaolie.

Kleurtje kiezen

Het is simpel om rode, roze, bruine en oranje tinten te maken. Maar aangezien het natuurlijk ingrediënten zijn, zullen de kleuren subtiel zijn en er nooit zo fel uitzien als je gewend bent van lippenstift. Denk aan de volgende opties:

  • Als je een felrode lippenstift wilt, gebruik dan rodebietenpoeder
  • Met kaneel creëer je een roodbruine kleur
  • Je kan kurkuma mengen met andere poeders om de kleur een wat koperachtige uitstraling te geven
  • Met cacaopoeder geef je de lippenstift een diepbruine tint.

Aan de slag

Doe de basisingrediënten in een kom die in de magnetron mag. Verwarm het steeds een seconde of 30, net zo lang tot alles gesmolten is. Roer het mengsel dan goed door elkaar. Vervolgens voeg je ongeveer ¼ theelepel van de kleurstof toe. Wil je de kleur wat intenser dan voeg je wat meer toe. Roer het door het basismengsel, net zo lang tot je tevreden bent over de kleur.

Doe het mengsel in een klein potje en laat de lippenstift uitharden. Daarna kun je het in gebruik nemen.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie