Zodra de dagen korter worden en het buiten frisser wordt, slaat de drang naar “slow cooken” toe! Deze keer heerlijke karbonades op Indische wijze.
Karbonades met
En ook al zeg ik het vaker – en bij meerdere recepten – maar deze karbonades kun je werkelijk bij ALLES eten. Bijvoorbeeld:
- rijst en sajoer boontjes (of welke andere groente dan ook)
- een salade
- aardappelen (of zoete aardappelen)
- bloemkool(rijst)
- frietjes (zoals ik deed)
Enige nadeel is dat het té lekker is, waardoor je eigenlijk te veel eet en de rest van de avond vol zit.
Laat je niet afschrikken
Misschien vind je twee eetlepels sambal én een rode peper én kruidnagelen wat veel van het goede, dan moet je het vooral aanpassen. Maar ik ben erachter gekomen dat bij de meeste slowcooker-recepten te weinig gebruik wordt gemaakt van kruiden en/of specerijen. Daardoor komt het vlees er vaak wat flauw uit. Al was het alleen al omdat vlees vaak ook nog wordt verzopen in een halve (of zelfs hele) liter vocht…

Ingrediënten
- 700 gram schouderkarbonade
- ½ blok santen
- 150 ml water
- 2 uien
- 2 el sambal oelek
- 3 el ketjap manis
- 2 tl laos
- 2 tl ketoembar
- 1 tl djinten
- 1 stengel sereh
- 1 rode peper
- 4 tenen knoflook
- 1 tl trassi
- 2 daun salam
- 4 daun djeroek peroet
- 4 kruidnagelen
- 2 el olie
Aan de slag
- Pel de uien en knoflook. Snijd ze in stukken.
- Doe de uien, knoflook, trassi en sambal in een vijzel of keukenmachine en maal het. Het hoeft niet superfijn te zijn, mogen best nog stukjes in zitten.
- Verhit de olie in een pan op hoog vuur, temper dan het vuur een beetje en fruit het uimengsel. Voeg dan de laos, djinten en ketoembar toe en bak nog even mee. Laat het afkoelen.
- Los de santen op in het hete water.
- Leg de karbonades in de slowcooker. Giet daarop de ketjap en santen.
- Snijd de peper in dunne ringetjes en kneus de sereh. Leg dit bovenop de karbonades.
- Doe er de blaadjes (daun) salam en djeroek peroet bij.
- Schep het uitmengsel er over heen.
- Stel de slowcooker in op low, ca. 6 uur.

Ingrediënten
- 700 gram schouderkarbonade
- ½ blok santen
- 150 ml water
- 2 uien
- 2 el sambal oelek
- 3 el ketjap manis
- 2 tl laos
- 2 tl ketoembar
- 1 tl djinten
- 1 stengel sereh
- 1 rode peper
- 4 tenen knoflook
- 1 tl trassi
- 2 daun salam
- 4 daun djeroek peroet
- 4 kruidnagelen
- 2 el olie
Aan de slag
- Pel de uien en knoflook. Snijd ze in stukken.
- Doe de uien, knoflook, trassi en sambal in een vijzel of keukenmachine en maal het. Het hoeft niet superfijn te zijn, mogen best nog stukjes in zitten.
- Verhit de olie in een pan op hoog vuur, temper dan het vuur een beetje en fruit het uimengsel. Voeg dan de laos, djinten en ketoembar toe en bak nog even mee. Laat het afkoelen.
- Los de santen op in het hete water.
- Leg de karbonades in de slowcooker. Giet daarop de ketjap en santen.
- Snijd de peper in dunne ringetjes en kneus de sereh. Leg dit bovenop de karbonades.
- Doe er de blaadjes (daun) salam en djeroek peroet bij.
- Schep het uitmengsel er over heen.
- Stel de slowcooker in op low, ca. 6 uur.
Lekker! Wel scheut azijn, 2 eetlepels limoensap toegevoegd. En 4 kleine maggi blokjes. Afgebonden met maïzena.
Hej Esme75, dat kan natuurlijk ook. Ik pas recepten ook altijd aan naar eigen inzicht/smaak hoor 🙂