Köttbullar: bekend van het Zweedse warenhuis

Ikea

Wij kennen die Zweedse gehaktballetjes van de IKEA-warenhuizen. Maar in Zweden is het een traditioneel gerecht. Ik moest en zou die balletjes gisterenavond eten, met cranberry-compote en frietjes. Mjammie!

De huisgenoten waren erg blij met deze “fastfood-traktatie”, dus ik wil het jullie ook niet onthouden.

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 16 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten
 

Cranberry compote

  • 1 zak cranberries
  • 150 gr suiker
  • 100 ml rode port
  • 1 sinaasappel ((sap))
  • 1 tl kaneel

Zweedse gehaktballetjes

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 el peterselie
  • 1 beschuit
  • 1 aardappel (gekookt)
  • 1 snuf paprikapoeder
  • 1 snuf chilipoeder
  • 1 snuf knoflookpoeder
  • 1 snuf nootmuskaat
  • peper en zout (naar smaak)
  • 100 ml bouillon
  • 100 ml room

Aan de slag
 

Cranberry compote

  • Los de suiker op in de port en sinaasappelsap
  • Voeg de kaneel en de cranberries toe.
  • Laat alles inkoken en afkoelen. Mocht het te ver zijn ingekookt dan voeg je simpelweg wat water toe.

Zweedse gehaktballetjes

  • Snipper de ui en fruit deze even aan en laat het vervolgens afkoelen.
  • Klop het ei los met een vork.
  • Meng alle ingrediënten (behalve room en bouillon) goed door elkaar en draai balletjes ter grootte van een pingpongbal. Dek ze af.
  • Laat ze in de koelkast even opstijven (maar als je weinig tijd hebt kun je ze ook even in de diepvries doen).
  • Bak de balletjes rondom mooi bruin tot ze gaar zijn. Schep de balletjes uit de pan, doe ze in een schaal en dek ze af.
  • Blus het bakvet af met 100 ml runderbouillon, voeg daar 200 ml room aan toe en laat de saus indikken. Mocht het niet genoeg indikken maak dan gebruik van wat bindmiddel.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Smaklig måltid!

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *