Kroondomein #1 | Route Berkenlaar

Kroondomein het Loo is het grootste landgoed van Nederland en omvat ongeveer 10.400 hectare. Bij Hoog-Soeren vind je bezoekerscentrum Het Aardhuis. Voorheen was dit een jachtchalet van het Koninklijk Huis.

Zowel in het Paleispark als in het Kroondomein vind je vele wandelingen. Kijk voor actuele openingstijden op de website. LET OP: deze wandelroute is van 15 september tot 25 december gesloten.

Wandelgegevens in het kort

  • Rondwandeling 5,9 km
  • Startpunt parkeerplaats Gortel, Boshuisweg
  • Markering houten paal met gele kop
  • Honden lijken te zijn toegestaan
  • Meer informatie Kroondomein Het Loo

Toegankelijkheid

Ondanks dat het grootste gedeelte van wandelroute de Berkenlaar over onverharde wegen ging, vond ik het een zeer toegankelijke route. Wil je wandelen met zeer kleine kinderen dan is een buggy met terreinwielen aan te bevelen.

kroondomein

De Berkenlaar route

Als je de paaltjes met gele koppen volgt kom je via het beukenbos op de heide terecht. In het beukenbos droegen wij een windvest terwijl tegenliggers een t-shirt droegen. Het was duidelijk dat het op de open heide een stuk warmer was.

onverharde paden

Wild spotten tijdens de Berkenlaar wandelroute

Als je ‘s morgens vroeg of aan het einde van de dag deze route loopt, is de kans groot dat je wild tegenkomt. Je kunt zomaar edelherten of everzwijnen tegenkomen. Wij zagen paps en mams zwijn met een trits kleintjes erachteraan. Ze hadden hun gestreepte pyamaatjes nog aan! Helaas kon ik dit niet mooi vastleggen met de telefoon.

koningin wilhelmina
Deze boom is geplaatst op 7 september 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina

Mossen en paddenstoelen

Paddenstoelen hebben altijd wel een aantrekkingskracht op me gehad. Ik zou me dan ook graag verdiepen in de vele paddenstoelen die we tegenkomen en de eetbaarheid ervan. Maar ook mossen zijn meer dan interessant. Heb je ze wel eens van dichtbij bekeken? Ga eens op pad met een loep en zak door de knieën, of bekijk de mossen die je op een boomstam ziet. Ze hebben verschillende kleuren en verschillende vormen.

ReizenReizen

De inwendige mens

Hij volkoren brood belegd met ham en kaas, kiemgroenten, tomaten, komkommer en hummus. De smulpaap!

Zij vond het zonde om de overgebleven koolsla en kaneel quinoa weg te gooien. Daarom besmeerde ik een wrap met notenpasta en belegde dat met de koolsla, quinoa en peterselie. De meest vreemde combinatie die je bedenken kunt, maar heel erg voor herhaling vatbaar. Sterker nog: tijdens een andere wandeling nam ik hetzelfde mee.

De notenpasta maakte ik van gemengde noten, net zoals je pindakaas of hazelnootpasta maakt. De quinoa had ik eerder gegeten als warm ontbijt. De smaak was toen wat vlak, eenmaal afgekoeld was het heerlijk.

berkenlaar
Wrap met notenpasta, koolsla, kaneel quinoa en peterselie

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie