Meatloaf á la Jamie Oliver

Sinds 2011 ben ik mateloos fan van Jamie. En alhoewel ik tegenwoordig steeds vaker denk “hé, dat trucje ken ik wel onderhand”, blijf ik het geweldig vinden om te kijken hoe hij kookt, praat over eten, zich inzet voor goed voedsel enzovoort. De passie waarmee hij dingen aanpakt spreekt me heel erg aan.

Jeugd

Jamie is maar vijf jaar jonger dan ik ben (eeuwig dertien zal ‘ie dan wel zijn) en geboren in Engeland. Zijn ouders hadden een pub, hij kreeg alles dus met de paplepel ingegoten. Ik kom ook uit een horeca-gezin: hotels, restaurants, dancings: mijn ouders hebben alles wel zo’n beetje gehad en gedaan. Maar dat terzijde, ik had het over Jamie. Op zijn zestiende verliet hij school om zich aan te melden bij Westminister Catering College.

Zijn bijnaam (en tevens de naam van één van zijn boeken) is The Naked Chef. Dit slaat eigenlijk op de essentie van het koken: dure ingrediënten en apparatuur zijn helemaal niet nodig om lekker te eten. Alhoewel die apparatuur de zaken wel vergemakkelijkt natuurlijk.

Media

Jamie schreef verschillende boeken, verscheen in/maakte verschillende programma’s en schreef artikelen. Tegenwoordig ligt hij ook in de schappen van de Jumbo. Hallo Jumbo! Oh wacht, hij ligt er niet, alleen zijn eten. En AH heeft een tijdlang servies verkocht dat het predikaat “Jamie” meekreeg. Ik mag ook graag op zijn website rondneuzen: ziet er allemaal even mooi uit. Alhoewel hij natuurlijk een heel team tot zijn beschikking heeft, mag ik graag dromen over zo’n website.

Restaurant

Hij begon het restaurant Fifteen. Vijftien kansarme jongeren kregen een opleiding tot Chef. Helaas heeft het restaurant in Amsterdam het niet gered. Maar het idee is natuurlijk geweldig. Toen ik in Londen was had ik eigenlijk ook naar het restaurant moeten gaan. Willen gaan. Zullen gaan. Maar ja, niet gedaan, alleen is toch ook niet alles tenslotte. Maar mocht ik weer een keer in Londen zijn met mijn lief, dan wil ik toch zeker erheen.

Recept meatloaf

Meatloaf

Meatloaf á la Jamie Oliver

Kook: 1 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

Voor de meatloaf

  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • ½ tl ketoembar
  • 6 creamcrackers
  • 1 tl oregano
  • 1 tl dijon mosterd
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 takje rozemarijn, de naaldjes
  • 6 plakjes pancetta
  • ½ citroen in partjes
  • ½ ui, gesnipperd

Voor de saus

  • 2 tenen knoflook in plakjes
  • 1 rode peper in dunne ringetjes
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el worcestershire
  • 200 gram kikkererwten
  • 200 gram tomatenblokjes
  • 1 el balsamico azijn

Instructies

Meatloaf

  • Zet de oven op de hoogste stand.
  • Begin voor de meatloaf met het fruiten van de ui met komijn, ketoembar en oregano. Schep dit in een kom en laat het afkoelen.
  • Doe ondertussen de crackers in een theedoek of vijzel en sla/maal het fijn. Als het uimengsel is afgekoeld de crackers, mosterd en gehakt toevoegen en met schone handen (duh) kneden tot een bal/worst.
  • Besmeer het gehakt met wat olijfolie en doe het in een ovenvaste pan of schaal. Zet de oven nu op 200°C en zet de schaal een minuut of 30 in de oven.

Saus

  • Doe voor de saus de ui, knoflook, rode peper en paprikapoeder in een braadpan. Bak dit tot de ui goudbruin ziet.
  • Voeg nu de kikkererwten, tomaatblokjes, worcestershire en balsamico azijn toe. Laat dit nog zo’n tien minuten pruttelen.
  • Haal de naaldjes van de rozemarijntak af en doe ze in een kom. Haal de ovenschaal uit de oven en giet het vet/vocht over de rozemarijnnaalden. Roer dit om. Schep de saus over en rondom de meatloaf.
  • Leg de plakjes pancetta eroverheen en schep daarop de rozemarijn en zet het geheel nog zo’n tien tot vijftien minuten in de oven.

Notities

Ik gaf er een salade van veldsla, venkel en rucola bij. Serveer de partjes citroen erbij om uit te knijpen over gehakt en saus.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie