Vorige week weer een aflevering van Annabel Langbein op 24Kitchen bekeken. Ditmaal ging ze een Marokkaanse saus maken. En die zag er toch wel zo ongeloveloos lekker uit dat ik besloot dat het volgende weekend te gaan maken. En zo kwam het dat ik gisteren in de keuken stond met een waslijst aan ingrediënten.

Marokkaanse saus van Annabel
Ingrediënten
- 3-4 rode pepers
- 150 gr verse gember geschild en in blokjes gesneden
- 2 bollen (!) knoflook gepeld
- 2 uien grof gehakt
- 2 rode paprika’s grof gehakt
- 125 ml olijfolie
- 3 el komijn gemalen
- 2 tl venkelzaad
- 2 kg tomaten in blokjes of 4 blikken tomaten op sap
- 500 ml tomatensap of water
- 125 ml rode wijnazijn
- 200 gr bruine suiker
- 1 citroenschil geraspt
- 1 tl zwarte peper
- 1 el zout
- 25 gr koriander gesnipperd
- 1-2 tl chilivlokken
Instructies
- Doe de Spaanse pepers met de gember, knoflook, uien, paprika en olie in een keukenmachine en hak ze tot een pasta.
- Doe de pasta in een grote pan en voeg het komijn en venkelzaad toe.
- Laat het mengsel - terwijl je af en toe roert - ca. 30 minuten op matig vuur bakken.
- Voeg tomaten, het tomatensap of water en de azijn, suiker, citroenschil, peper, zout, koriander en chili vlokken toe.
- Laat de saus zonder deksel op laag vuur pruttelen en blijf regelmatig roeren (ongeveer 2 uur) tot de saus een mooie dikke consistentie heeft.
- Verdeel de saus over verschillende potten.
Serveertips
In de uitzending gaf ze nog een paar mogelijkheden hoe deze saus te gebruiken. Bijvoorbeeld met kleine gehaktballetjes in deze verrukkelijke saus of als een soort groentegerecht waarbij je de saus moest verwarmen, spinazie er in laten slinken en vervolgens wat eieren er in laten stollen. Heerlijk zag het er uit allemaal.
Ik serveerde het als saus met kipstukjes en daarbij een couscous met rode ui en granaatappel-pitjes. Zalig! En het mooie: er was nog wat over, dus dat eet ik vandaag als lunch!