Tabouleh, gehaktrolletjes en muntdip

Al snuffelend op mijn feestboekpagina kwam ik een bericht tegen van FoodiesMagazine waarin gesproken werd over tabouleh met abrikozen en gehaktrolletjes met muntdip. Dat leek me wel heel erg lekker. Er stond ook nog een foto bij geloof ik. Maar al wat ik vond, geen recept. Paniek, want ik moest en zou het nu eten ook!

Dus na een speurtocht op internet en wat eigenwijze ideeën en veranderingen kwam het uiteindelijk toch nog allemaal op tafel!

Wat is tabouleh eigenlijk?

Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken en betekent lichtscherp in het Oud Arabisch. Het wordt gegeten als voorgerecht of als bijgerecht. Maar aangezien wij salades vaak als hoofdgerecht eten is dat in dit geval ook op die manier gegeten. Het bestaat altijd uit bulgur, tomaten, ui, peterselie en munt. Naar smaak kun je dan allerlei ingrediënten toevoegen. Het geheel wordt overgoten met citroensap en olijfolie. Maar dat ging mij wat te ver, sprenkelen is wel genoeg.

Tabouleh

Tabouleh met gehaktrolletjes en muntdip

Kook: 50 minuten
Porties (aanpasbaar):3 personen

Ingrediënten

Tabouleh

  • 250 gram bulgur
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 125 gram abrikozen, gedroogde
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje munt
  • 1 handvol kerstomaatjes
  • 1 rode peper

Gehaktstaven

  • 300 gram gehakt, gemengd
  • 1 ui
  • 200 gram spinazie
  • 3 el amandelen
  • 2 el rozijnen
  • 1 tl djinten
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 2 tenen knoflook
  • peper, naar smaak
  • zout, naar smaak

Dressing

  • 1 tl djinten
  • 1 tl kaneel
  • 1 teen knoflook
  • 1 el citroensap
  • 3 el olijfolie

Instructies

Tabouleh

  • Giet kokend water op de bulgur, tot het net onder staat. Laat dit, afgedekt met een bord, een half uurtje staan.
  • Snijd de paprika en abrikozen in kleine blokjes, snipper de rode ui, hak peterselie, koriander en munt fijn, snijd de cherry tomaatjes in vieren en hak het pepertje fijn (mét zaadjes.)
  • Als het goed is is al het water door de bulgur opgenomen. Haal het een beetje los met een vork.
  • Schep alles met je handen door de bulgur en de salade is klaar.

Gehaktstaven

  • Fruit de ui en spinazie.
  • Als de spinazie is geslonken voeg je de rozijnen, gehakte amandelen (grof en fijn en poeder), nootmuskaat, djinten, knoflook (geperst of fijngehakt), zout en peper toe.
  • Bak dit allemaal even mee onder voortdurend roeren. Zet dan het vuur uit en laat het mengsel goed afkoelen.
  • Schep het mengsel in een kom, voeg het gehakt toe en maak hier staven van. Bak ze rondom bruin totdat ze gaar zijn.

Dressing

  • Meng alle ingrediënten goed en sprenkel over de tabouleh.

Notities

En om het nu helemaal af te maken maak je er een muntdip bij van yoghurt, citroensap en fijngehakte verse munt.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie