Omelet met zoete aardappel: da’s een stevig ontbijt

Omelet met zoete aardappel: da’s een stevig ontbijt

0 Comments  /  Direct naar recept

Deze omelet met zoete aardappel zal ik niet gauw doordeweeks maken, voor het werk, omdat het net niet in mijn (te) strakke ochtendplanning past, maar in het weekend is het helemaal geweldig. Zeker als je daarna een stadswandeling gaat maken, of op een andere manier buiten bent en je al gauw de tijd om te lunchen vergeet. Met dit ontbijt kun je echt uren vooruit. Overigens vind ik een omelet ook prima koud te eten, dus misschien moet ik het toch eens de avond ervoor maken. Waarom weet ik niet, maar ik mag tegenwoordig graag overal wat komkommer bij eten. Vreemde gewoonte lijkt dat te gaan worden. Maar ja, het kan geen kwaad dus toe maar. Ook strooi ik te pas en te onpas met kurkuma, dus ook in deze omelet met zoete aardappel. Het geeft de omelet een prachtige gele kleur (die op de foto’s dus helaas niet is te zien), maar het schijnt ook een heilzame werking te hebben. Tenminste als we de Balinezen mogen geloven (en vast nog veel meer mensen): zij drinken iedere ochtend een shotje jamu. Dat is een drankje van water, kurkuma, citroen, honing, olijfolie en zwarte peper. Goed tegen de griep. Mooi om te weten in deze tijd van het jaar lijkt me zo. Ik zie het als de tegenhanger van de grog die mensen vaak drinken wanneer ze grieperig zijn. Vanmorgen hoorde ik overigens pas voor het eerst van jamu. Maar voordat ik hiervan hoorde dronk ik het eigenlijk al, maar dan zonder olijfolie en zwarte peper. En niet op de nuchtere maag. Misschien toch eens gaan proberen. Nu terug naar de omelet met zoete aardappel.

Omelet met zoete aardappel

27 februari 2019
: 2 personen
: 5 min
: 12 min
: 17 min
: Simpel

Een lekker stevig ontbijt waarmee je uren vooruit kunt.

Door:

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 1 el spekjes
  • 1/5 el hamblokjes
  • 1 kleine zoete aardappel
  • 1/2 tl kurkuma
  • 4 draaien zeezout
  • 1/4 rode peper
  • scheutje kokosmelk
Instructies
  • Stap 1 Bak de spekjes – net niet knapperig – op laag vuur.
  • Stap 2 Breek de eieren in een kom en klop ze even los.
  • Stap 3 Schil de zoete aardappel en rasp hem grof. Voeg toe aan de eieren.
  • Stap 4 Hak de hamblokjes en rode peper en voeg toe aan de eieren.
  • Stap 5 Schep de kurkuma erbij, strooi het zout erover en voeg een scheutje kokosmelk toe.
  • Stap 6 Roer dit alles nogmaals goed door elkaar en giet het voorzichtig in een kleine koekenpan bij de spekjes.
  • Stap 7 Draai het vuur helemaal laag, leg een deksel op de pan en zet een wekkertje op 3 minuten.
  • Stap 8 Na drie minuten is de onderkant prachtig gekleurd en zijn de zijkanten en de rand bovenop gestold. Laat de omelet op een bord glijden. Doe je hand onder het bord, leg de pan er bovenop en keer het geheel om. Zet de pan weer terug op het vuur, deksel erop en weer 3 minuten.
  • Stap 9 Verwijder dan de deksel en bak beide kanten nog 3 minuten op hetzelfde lage vuur.
omelet met zoete aardappel
Stevig ontbijt met wat komkommer, daar kan ik uren mee vooruit.

Gerelateerde berichten

Overheerlijke Goulash zonder pakjes en zakjes

Overheerlijke Goulash zonder pakjes en zakjes

Deze goulash doet je vragen om meer, en dat kan en mag ook! Enkel lekkere ingrediënten die ook nog goed voor je zijn.

Biefstuk met puree van zoete aardappel en knolselderij

Biefstuk met puree van zoete aardappel en knolselderij

Net als in de reclame van Rivella is de combinatie van dit gerecht een beetje vreemd, maar wel lekker! Doe eens gek en probeer het gewoon.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.