Jamu, het natuurlijke medicinale drankje van Indonesië

Jamu, het natuurlijke medicinale drankje van Indonesië

0 Comments  /  Direct naar recept

Jamu (spreek uit djamu) is een verzamelnaam voor kruidendrankjes voor allerlei soorten kwalen. Al een jaar doe ik zo’n beetje overal wel kurkuma (geelwortel, koenjit, kunyit) door. Bijvoorbeeld een beetje in de thee of door een smoothie. Het schijnt gezond te zijn, dus waarom niet. Het zou moeten helpen tegen de griep en daarnaast is het ook nog eens ontstekingsremmend en goed voor de spijsvertering. Maar ze hadden me helemaal toen de woorden ‘vet verbrandend’ in beeld verschenen. Baat het niet, dan schaadt het niet! Maar ook bij darmkrampen en maagzuur schijnt het te helpen. Dus toen ik onlangs via Netflix zat te kijken naar Chef’s Table en ik deze jamu voorbij zag komen moest ik het wel maken. Het is een heel simpel drankje, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Daarnaast schijnt de verse peper en olijfolie – of een ander soort vet – van essentieel belang te zijn. Door de vetzuren worden de werkende stoffen uit de geelwortel beter opgenomen. De smaak is een beetje bitter, dus vandaar dat er honing door wordt gedaan. Je kunt het zowel koud als warm drinken.

Jamu

4 maart 2019
: ca. 1 liter
: 5 min
: 15 min
: 20 min
: Makkelijk

Baat het niet, dan schaadt het niet: medicinaal drankje uit Indonesië

Door:

Ingrediënten
  • 1 duim gemberwortel
  • 3 a 4 stukken geelwortel
  • snuf peper, 1 el olijfolie
  • 1 pandanblad (optioneel)
  • 1 liter water
  • sap van 1 citroen
  • 1 el honing
Instructies
  • Stap 1 Pel de gember en geelwortel met een theelepel.
  • Stap 2 Snijd in stukken en doe samen met het pandanblad, water en citroensap in een pan.
  • Stap 3 Laat dit even trekken.
  • Stap 4 Haal de pan van het vuur strooi er wat versgemalen peper door en een scheutje olijfolie. Doe alles in een blender of keukenmachine en maal de drank. Het duurt even voordat gember en geelwortel volledig vermalen zijn.
  • Stap 5 Giet het door een zeef in een pan en laat het met de deksel erop wat afkoelen.
  • Stap 6 Wanneer de vloeistof nog warm, maar niet heet is, kun je de honing toevoegen en erdoor roeren.
  • Stap 7 Giet alles in een fles of mason jars.
  • Stap 8 Het blijft ongeveer een week goed in de koelkast.

Vind je het niet zo charmant om rond te lopen met geeloranje handen? Trek dan vooral handschoentjes aan! Na twee dagen van intensief handen wassen en twee douche-beurten waren mijn nagels en nagelriemen nog steeds geel 🙂

jamu
Foto van internet geplukt

Heksenketel of winkel?

Zoals met bijna alles tegenwoordig hebben we ook deze jamu kant en klaar te koop in pil-, poeder-, capsule- en drinkbare uitvoering. Maar ja, dan moet het weer langer houdbaar zijn en gaat er dus weer van alles door waarmee je eigenlijk voorbij gaat aan de essentie van zo’n kruidendrankje. Op de een of andere manier vind ik het wel wat hebben om zo te friemelen in de keuken met wat geelwortel en gember (zo pel je die dus). Voelde me bijna zelf een kruidenvrouwtje worden. En manlievv keek eens met een schuin oog de pan in en vroeg argwanend “zitten daar nu ook salamanderogen, kikkerbilletjes en slangenbloed in?” Ach verder is hij wel lief… 🙂


Gerelateerde berichten

Zo maak je de lekkerste zomerse risotto

Zo maak je de lekkerste zomerse risotto

Vroeger vond ik risotto helemaal niet lekker. Dat was zo’n kleffe hap. Het is geen rijst, het is geen pap… maar ja, dat was vroeger! Nu vind ik het heerlijk. En daarnaast is het nog veelzijdig ook! En aangezien het erg warm weer is momenteel […]

Gember schillen? Pak een lepel!

Gember schillen? Pak een lepel!

Gember schillen kan op verschillende manieren. Voorheen sneed ik het altijd weg, en dat probeerde ik zo dun mogelijk te doen. Helaas gooi je daarmee ook een hoop goede gember weg en dat is zonde! Een dunschiller heb ik ook geprobeerd, maar dat is eigenlijk […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.