Jamu, het natuurlijke medicinale drankje van Indonesië

Jamu (spreek uit djamu) is een verzamelnaam voor kruidendrankjes voor allerlei soorten kwalen. Al een jaar doe ik zo’n beetje overal wel kurkuma (geelwortel, koenjit, kunyit) door. Bijvoorbeeld een beetje in de thee of door een smoothie. Het schijnt gezond te zijn, dus waarom niet. Het zou moeten helpen tegen de griep en daarnaast is het ook nog eens ontstekingsremmend en goed voor de spijsvertering. Maar ze hadden me helemaal toen de woorden ‘vet verbrandend’ in beeld verschenen. Baat het niet, dan schaadt het niet! Maar ook bij darmkrampen en maagzuur schijnt het te helpen.

Dus toen ik onlangs via Netflix zat te kijken naar Chef’s Table en ik deze jamu voorbij zag komen moest ik het wel maken. Het is een heel simpel drankje, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Daarnaast schijnt de verse peper en olijfolie – of een ander soort vet – van essentieel belang te zijn. Door de vetzuren worden de werkende stoffen uit de geelwortel beter opgenomen. De smaak is een beetje bitter, dus vandaar dat er honing door wordt gedaan. Je kunt het zowel koud als warm drinken.

Vind je het niet zo charmant om rond te lopen met geeloranje handen? Trek dan vooral handschoentjes aan! Na twee dagen van intensief handen wassen en twee douche-beurten waren mijn nagels en nagelriemen nog steeds geel 🙂

jamu
Foto van internet geplukt

Heksenketel of winkel?

Zoals met bijna alles tegenwoordig hebben we ook deze jamu kant en klaar te koop in pil-, poeder-, capsule- en drinkbare uitvoering. Maar ja, dan moet het weer langer houdbaar zijn en gaat er dus weer van alles door waarmee je eigenlijk voorbij gaat aan de essentie van zo’n kruidendrankje. Op de een of andere manier vind ik het wel wat hebben om zo te friemelen in de keuken met wat geelwortel en gember (zo pel je die dus). Voelde me bijna zelf een kruidenvrouwtje worden. En manlievv keek eens met een schuin oog de pan in en vroeg argwanend “zitten daar nu ook salamanderogen, kikkerbilletjes en slangenbloed in?” Ach verder is hij wel lief… 🙂

jamu

Jamu – hét gezondheidsdrankje

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Gang: Drankjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 1 liter

Ingrediënten
 

  • 1 duim gemberwortel
  • 3 à 4 stukken geelwortel
  • snuf peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 pandanblad (optioneel)
  • 1 liter water
  • 1 citroen (sap)
  • 1 el honing

Aan de slag
 

  • Pel de gember en geelwortel met een theelepel.
  • Snijd in stukken en doe samen met het pandanblad, water en citroensap in een pan. Laat dit even trekken.
  • Haal de pan van het vuur strooi er wat versgemalen peper door en een scheutje olijfolie. Doe alles in een blender of keukenmachine en maal de drank. Het duurt even voordat gember en geelwortel volledig vermalen zijn.
  • Giet het door een zeef in een pan en laat het met de deksel erop wat afkoelen.
  • Wanneer de vloeistof nog warm, maar niet heet is, kun je de honing toevoegen en erdoor roeren.
  • Giet alles in een fles of mason jars.

Notities

Het blijft ongeveer een week goed in de koelkast.
Heb jij dit recept al eens gemaakt?Laat hieronder een bericht achter of tag #SilphyasKitchen op Instagram!

2 thoughts on “Jamu, het natuurlijke medicinale drankje van Indonesië

  1. Heb er kennis mee meegemaakt afgelopen oktober 2019 in oost Java ..Samburjati..werd door vrienden van de kennis daar gemaakt…ga dit zeer zeker zelf maken ……

    1. Hej Lilian,

      Ben benieuwd of dit dan net zo smaakt als bij die vrienden op Oost Java. Het is net of eten en drinken tijdens de vakantie heel anders smaakt. Eenmaal thuis hoop je de herinnering weer terug te halen door hetzelfde te eten of drinken en dat lukt dan nét niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *