Ook jij kunt stekelvarken balletjes maken

Verras je kinderen, of jezelf, met deze stekelvarken gehaktballetjes. Een allemansvriend.

Stekelvarken balletjes

Stekelvarken balletjes is een vertaling van porcupine meatballs. Deze balletjes uit de InstantPot (IP) zijn echt overheerlijk. De ongekookte rijst die her en der uit de kleine, nog ongebakken, gehaktballetjes steekt doen denken aan de stekels van een stekelvarken. Vandaar de gekke naam.

Stekelvarken balletjes uit de SlowCooker
Lekker langzaam gegaarde gehaktballetjes. Heerlijk bij bijvoorbeeld pasta, rijst of gewoon met aardappelpuree en sperzieboontjes!
Naar recept
Stekelvarken balletjes

Gehakt heb ik altijd wel in de vriezer en is een echte allemansvriend. Je kunt er alle kanten mee uit. Het past bij groenten, in hartige taarten, in soep, geruld, balletjes, vleesrol. Je kunt het zo gek niet bedenken of gehakt past er wel bij. Deze stekelvarken balletjes zijn bij ons een blijvertje. Het vult goed door de rijst die erin is verwerkt, het is zeer smakelijk en ontzettend makkelijk te bereiden. De balletjes hebben een heerlijke smaak, maar zijn toch neutraal genoeg om er eens een andere saus overheen te gieten.

Ook jij kunt deze stekelvarken balletjes maken

Zoals eigenlijk voor alle recepten geldt; lees eerst het recept een keer (vluchtig) door. Zet dan de ingrediënten klaar en ga dan pas aan de slag. Je zult zien dat je dat tijd scheelt, maar ook ellende. De keren dat ik een stap van een recept oversloeg, of aan het eind een ongebruikt ingrediënt overhield zijn niet op één hand te tellen. Typisch gevalletje van schade en schande dus.

Waarschuwing

Ik raad je wel aan om het gerecht te maken in een binnenpot. Dit wordt ook wel de pot-in-pot (PIP) methode genoemd. Aangezien er geen water wordt toegevoegd aan het geheel bestaat de kans dat de tomatensaus aan de bodem gaat plakken. Een burn waarschuwing verschijnt op het scherm en het gerecht zou verpest kunnen zijn.

De eerste keer dat ik een burn waarschuwing kreeg schrok ik behoorlijk. Zo snel als mogelijk opende ik de IP, voegde water toe en startte het proces opnieuw. Gevolg: weer een waarschuwing! En een les geleerd. Gerechten waar niet of nauwelijks water aan wordt toegevoegd, maar wat wel flink vocht opneemt (bonen bijvoorbeeld) kun je beter bereiden met de pip-methode. Ben je beginner (net als ik) en twijfel je? Kies dan voor de veilige manier, of zorg op zijn minst dat je een plan B hebt zodat je wel te eten hebt.

Deze porcupine meatballs deden mij trouwens ergens aan denken. Ik piekerde me suf en toen had ik het! In dit recept met gevulde koolbladeren werd ook gebruik gemaakt van ongekookte rijst door de gehakt.

Heb jij het recept gemaakt en komt de foto op Instagram? #SilphyasKitchen kijkt graag mee. Laat je ook weten of je de SC of IP versie hebt gemaakt?

Stekelvarken balletjes

Stekelvarken balletjes uit de InstantPot

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Wachttijd: 10 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 3 personen

Keukenspullen

Ingrediënten

Saus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 el boter (in kleine stukjes snijden)
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • ¼ tl zout

Gehaktballetjes

  • 450 gram gehakt
  • 1 ei
  • ¼ cup rijst (ongekookt)
  • 2 tl Worcestershiresaus
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el paneermeel of panco
  • cup water

Instructies
 

Saus

  • Neem een ovenvaste schaal die in de IP past en giet hier de tomatenblokjes in. Voeg boter, uienpoeder, knoflookpoeder en peper en zout toe. Roeren is niet nodig. Zet dit op de sling.

Gehaktballetjes

  • Meng het gehakt met ei, rijst, Worcestershire, peper, zout, knoflookpoeder en paneermeel. Meng het goed en kneed er dan 8 even grote gehaktballen van. Leg ze op de saus. Roeren of mengen is niet nodig.
  • Giet het water in de IP en plaats nu de sling met ovenvaste schaal in de IP.
  • Doe de deksel op de IP en draai hem dicht. Zorg dat het drukventiel op sealing staat. Afhankelijk van de IP die je hebt zet je manual/pressure cook op 25 minuten. Als de tijd voorbij is laat je de IP 5-10 minuten zelf ontluchten. Daarna draai je het ventiel open en kun je de deksel verwijderen.
  • Serveer de ballen met pasta, rijst of aardappelpuree.

Sylvia’s tips

Heb je geen sling? Dan kun je die eventueel ook zelf maken door een lang stuk zilverfolie te nemen en deze over de lengte in drieën te vouwen. 
Hoofdgerecht
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info