De meeste mensen hebben niet zo’n trek met dat hete weer, laat staan om de keuken in te gaan om iets te maken. Toch kan ik deze Oosterse salade echt van harte aanbevelen! Als het buiten erg heet is kun je het beste gewoon pittig eten, op de een of andere manier is dat een geweldige combinatie. En pit heeft deze salade!
Iets minder heet?
Neem dan een kleiner stuk peper (of verwijder zaad en zaadlijst) en/of gebruik minder knoflook. Want een flinke hoeveelheid knoflook zorgt ook heel erg voor die pittige smaak. Wij houden in ieder geval wel van pittig en veel knoflook, dus voor ons was deze Oosterse salade echt heerlijk.
Hoeveelheid
Tja, voor hoeveel personen is dit gerecht? Dat is wat lastig inschatten op dit moment, want ook wij hebben natuurlijk wat minder trek dan normaal. Voor vier personen is het wellicht wat karig, maar voor ons twee was het veel te veel. Ik denk dat ik veilig kan zeggen dat drie personen hier prima van kunnen eten.
Variëren maar
Deze salade is heerlijk wanneer hij lauwwarm is en met rijst wordt geserveerd. Maar ik kan me zo voorstellen dat alles warm en met noedels ook geweldig is. Ben jij dol op couscous of bulgur? Schep dan de dressing door de droge couscous of bulgur en voeg dan de groenten en het vlees toe. Lijkt me heerlijk. Helemaal als je dan ook nog een beetje Turkse yoghurt neem en daar wat limoensap en knoflook boven perst en er een flinke hand fijngesneden munt aan toevoegt…
Ingrediënten
Groenten
- ½ courgette
- ½ aubergine
- 1 rode ui
- 6 tenen knoflook
- 1 gele paprika
- 2 el olie
- 1 tl sesamolie
- ½ tl vissaus
- 1 el sojasaus
- ¼ tl komijnpoeder
Vlees
- 2 biefstukjes
Dressing
- 2 tl olie
- 1 tl sesamolie
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 1 vingerkootje gember
- 1 dopje rozenwater
- 3 el sojasaus
- ½ limoen
- 1 takje munt
Overig
- rijst
- 2 takjes koriander
Zo maak je het
Groenten
- Verwarm de oven tot 200℃.
- Mix de natte ingrediënten samen met de komijnpoeder in een grote kom.
- Snijd alle groenten in niet al te kleine stukken en schep ze door het oliemengsel. Pel de tenen knoflook en doe ze er in zijn geheel bij. Schep een aantal keer goed door.
- Schep alle groenten in een ovenschaal, zonder het overtollige oliemengsel mee te gieten. Zet de groenten ca. 20 minuten in de oven.
Vlees
- Zet een grillpan op hoog vuur. Zodra de pan gloeiend heet is schroei je de biefstukken in 1 minuut per kant.
- Leg de biefstukken de laatste tien minuten op een aparte schaal bij de groenten in de oven.
Dressing
- Snijd de rode peper en knoflook heel fijn. Rasp de gember. Snijd de munt grof. Mix alle ingrediënten door elkaar.
Overig
- Kook de rijst zoals je gewend bent, stort hem dan in een grote schaal en laat afkoelen. Blijf af en toe met een vork doorroeren om klonten tegen te gaan.
- Schep de afgekoelde rijst in een mooie schaal en leg de groenten erop. Het groentevocht kun je apart in een kommetje serveren. Snijd de biefstuk in dunne reepjes en leg bovenop de groenten.
- Garneer met koriander en serveer met dressing.
Extra info



Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!
Klinkt lekker , Syl . Maar of Piet het ook lekker vindt …?
Ik denk het wel, iets minder pit en dan moet het goed komen 🙂