Op reis door Turkije

Pilav, gehakt, tzatziki en gemengde salade

Oh wat vind ik dit toch ongeloveloos lekker! Zelfs wanneer ik weer eens niet zo’n trek heb of al misselijk word bij het denken aan eten gaat dit er echt wel in! Heb alleen niet altijd de puf om het te maken, al ben je eigenlijk in no time klaar. Pilav is gewoon een mengelmoes met rijst, je kunt dus eigenlijk gebruiken wat je lekker vindt.

Pilav, tzatziki en gehakt

Pilav, tzatziki en gehakt

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Pilav

  • 3 kopjes rijst
  • 3,5 kopjes bouillon
  • 1 kopje witte wijn
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 6 draadjes saffraan
  • 2 tomaten
  • 1 paprika
  • 2 el olie
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Tzaziki

  • 1 komkommer
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gr Griekse yoghurt
  • 15 gr verse munt
  • peper versgemalen, naar smaak

Gehakt

  • 400 gr rundergehakt
  • 1 sjalotje
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder gerookt
  • 1 ei

Instructies

Pilav

  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn en fruit deze in de olie op een niet al te hoog vuur. Knoflook en ui branden snel aan als je niet oplet.
  • Voeg nu de rijst aan de pan toe en roer even heel goed door, zodat ieder korreltje rijst glimt van de olie, ui en knoflook.
  • Snijd de tomaten en paprika in klein stukjes of zeer dunne reepjes en bak even mee.
  • Voeg nu de bouillon en witte wijn toe, roer even goed door en laat de pan met deksel ca. 15 minuten pruttelen. Kijk af en toe of er nog wat vocht bij moet.

Tzatziki

  • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst.
  • Rasp de komkommer grof, vang het op in een schone theedoek en laat het even uitlekken boven een vergiet.
  • Knijp het overtollige vocht uit de komkommer en voeg dit toe aan de yoghurt.
  • Pers de knoflook en voeg dit samen met peper en zout - naar smaak - toe aan de yoghurt. Roer goed door.
  • Snijd de munt fijn en roer dit vlak voor serveren door de tzatziki.

Gehakt

  • Meng alle ingrediënten goed dooreen met schone handen.
  • Maak met vochtige handen hamburgertjes of gehaktstaafjes.
  • Verhit een grillpan en bak hierin de hamburgertjes of gehaktstaafjes.

Notities

Serveer er een lekkere frisse salade of frietjes bij. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie maar is toch wel heel erg lekker.

Aan het eind heb ik een blikje kidneybonen uit laten lekken en toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *