Ovengebakken zalm

Ovengebakken zalm is een supersimpel gerecht waar je geen omkijken naar hebt. Perfect dus voor een doordeweekse dag. Je hebt enkel wat zalm, kruiden en een citroen-botersausje nodig. De oven doet de rest voor je.

Het fijne van ovengebakken zalm is dat het redelijk neutraal is en je er dus van alles bij kunt serveren.

ovengebakken zalm
Zalm, peper, zout, citroen, knoflook, peterselie, boter

De boodschappenlijst voor ovengebakken zalm

  • Zalm: je kunt meerdere zalmfilets kopen of één grote zalm, de bereiding is hetzelfde
  • Boter: boter geeft de zalm een heerlijke smaak, bovendien houdt het de zalm sappig
  • Citroensap: citroen en zalm zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het geeft het precies dat beetje meer
  • Knoflook: ik gebruikte een halve teen knoflook, maar gebruik gerust meer of minder naar smaak
  • Kruiden: dille doet het altijd goed bij zalm, ik gebruikte echter peterselie

Zo maak je ovengebakken zalm

Dit gerecht is in slechts vijftien minuten klaar. Bedenk dus van tevoren wat je erbij wil serveren en zorg dat dit gelijktijdig klaar is. Verwarm de oven voor tot 200℃ en volg de instructies.

  1. Laat de zalm op kamertemperatuur komen. Haal de zalm ongeveer een kwartier voordat je gaat beginnen uit de koelkast.
  2. Mix boter en citroen. Smelt de boter en roer het citroensap erdoor. Leg de zalm in een ovenschaal en bestrijk met de botermix.
  3. Tijd voor de oven. Kruid de zalm nu met peper, zout en de fijngesneden of geperste knoflook. Bak ongeveer 15 minuten.
  4. Serveren. Strooi de fijngesneden peterselie over de zalm en serveer direct.
ovengebakken zalm

Extra tips

  • De zalm kruiden doe je het best vlak voordat het de oven in gaat. In tegenstelling tot vlees hoeft zalm niet te marineren. Sterker nog, het zout zal het vocht uit de zalm onttrekken waardoor de zalm minder sappig is. Kruid dus pas op het laatst.
  • Zalm op de huid bakken. Laat de huid zitten, het beschermd de zalm tegen de hete ovenschaal. Wil je de huid niet eten, verwijder deze dan vlak voordat je het opdient. Dat doe ik zelf ook bij ovengebakken zalm.
  • Let op de tijd! Je wil geen droge of doorbakken zalm serveren. Hou de tijd in de gaten, haal de zalm desnoods iets eerder uit de oven. Dek het af met folie en het gaart nog door.
  • Schrik niet van die witte substantie op de zalm! Schrik niet, dat is onschuldig. Die witte substantie is eiwit (ook wel albumine genoemd). Het is proteïne, geen vet, dat naar boven komt als je de zalm verhit. Het eiwitvocht komt naar boven, stolt en wordt wit als de temperatuur 140-150℃ bereikt. In kwalitatief goede zalm zit minder vocht, waardoor er minder albumine gevormd wordt.

Recept ovengebakken zalm

ovengebakken zalm

Ovengebakken zalm

Ovengebakken zalm is perfect voor een doordeweekse dag. Vijf minuten voorbereiden en de oven doet de rest!
Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):1 persoon

Ook nodig

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 zalmfilet, met huid
  • ½ teen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 2 schijfjes citroen
  • ½ el boter
  • 1 tl peterselie
  • peper en zout, versgemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 190°C. Laat de zalm in een kwartier op kamertemperatuur komen.
  • Smelt de boter en roer het sap van een schijfje citroen erdoor. Leg de zalm in een ovenschaal en besmeer met de botermix.
  • Strooi peper, zout en de fijngesneden of geperste knoflook over de zalm. Zet de ovenschaal in de oven en bak de zalm 15 minuten.
  • Strooi vlak voor het serveren de fijngesneden peterselie over de zalm, serveer er een schijfje citroen bij.

Notities

Voor een zuivelvrije versie kun je de boter vervangen door wat olie.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie