Zo maak je ghee

Ghee wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Toch is er een verschil en ik leg je graag uit wat dat verschil is. Het is geschikt voor de meeste mensen met een Lactose-intolerantie of melkallergie.

Geschiedenis

Voordat er koelkasten waren was het lastig om melk te bewaren. Oplossingen om melk langer houdbaar te maken waren – en zijn – bijvoorbeeld om er producten als kaas of boter van te maken. Maar op kamertemperatuur is die boter niet lang houdbaar. Door de boter te klaren wordt deze niet meer ranzig.

Wat is het verschil tussen geklaarde boter en ghee?

Geklaarde boter maak je door boter te smelten tot de verschillende bestanddelen scheiden. Het aanwezige water verdampt en er drijven wat bestanddelen naar de oppervlakte welke je met een schuimspaan verwijderd. De melkbestanddelen blijven achter en zinken naar de bodem. Het botervet drijft naar boven en kun je in een pot schenken.

Voor ghee laat je de boter ook smelten, maar laat je het meer en langer sudderen. Het verhittingsproces duurt wat langer zodat de melkbestanddelen als het ware karameliseren, wat het een nootachtige smaak en aroma geeft.

Hoe gebruik je het?

Ghee en geklaarde boter zijn tot op zekere hoogte uitwisselbaar. Maar door de nootachtige, sterkere smaak van ghee gebruik je in zoete recepten misschien liever geklaarde boter. Maar misschien vind je ghee wel zo lekker dat het je niets uitmaakt.

Voordelen van ghee ten opzichte van reguliere boter

Heb jij weleens boter aan laten branden op het vuur? Het stinkt, is niet lekker en je kunt opnieuw beginnen met je recept! Dit komt door de melkbestanddelen die zijn verbrand. Die melkbestanddelen zitten niet niet meer in ghee, dat is puur botervet. Het heeft dus een hoger rookpunt, waardoor het perfect is om bijvoorbeeld in te sauteren en frituren.

Bewaren en houdbaarheid

Bewaar de ghee in een goed afsluitbare pot, ik gebruik graag mason jars. In de koelkast is het wel 15 maanden houdbaar! Maar ook op kamertemperatuur is het behoorlijk lang houdbaar.

Meer basisrecepten

ghee

Ghee

Prep: 5 minuten
Kook: 30 minuten
Totaal: 35 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pot

Ingrediënten

  • 2 pakken roomboter, ongezouten

Instructies

  • Snijd de boter in vier of zes blokken van gelijke grootte.
  • Smelt de boter en laat het sudderen. Na een paar minuten zal het gaan schuimen. Verwijder dit schuim met een schuimspaan. Dit moet je meerdere keren herhalen.
  • Kook de ghee op laag vuur nog 20-25 minuten. De vloeistof moet er transparant uitzien en lekker geuren. Je zult nu ook wat vaste melkbestanddelen op de bodem zien.
  • Laat de ghee een beetje afkoelen als het klaar is en schenk het vervolgens door een zeef waar een fijngeweven kaasdoek in ligt. Je kunt ook koffiefilters gebruiken of een zeer fijnmazige notenmelkzak.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

[Het oorspronkelijke recept uit 2012 heeft een tekstuele update gekregen.]

Stockfoto, onbekende auteur

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie