Zo maak je havermelk

Havermelk is een heerlijke, romige en plantaardige melk. Eigenlijk is het geen melk. Het enige wat je nodig hebt is haver, water en een blender – zo simpel! Zelfgemaakte havermelk wil nog wel eens slijmerig zijn. Daar heb ik een trucje voor.

Er zijn verschillende soorten plantaardige melk te koop, waarbij de havermelk van Oatly volgens mij het meest bekend is. Plantaardige melk is redelijk duur voor wat het is: voornamelijk water! Daarnaast is het behoorlijk bewerkt om het houdbaar te maken.

Welke haver heb je nodig

Gewone – glutenvrije – havervlokken heb ik altijd in voorraad. Deze zijn wat mij betreft dus erg geschikt om havermelk van te maken. Havervlokken gebruik ik ook in mijn banana overnight oats of mijn homemade granola.

havermelk

Recept havermelk

havermelk

Zo maak je havermelk

Havermelk is een heerlijke, romige en plantaardige melk. Eigenlijk is het geen melk. Het enige wat je nodig hebt is haver, water en een blender – zo simpel!
Kook: 10 minuten
Porties (aanpasbaar):1 liter

Ook nodig

Ingrediënten

  • 1 cup havervlokken
  • 3 cups ijskoud water

Optioneel

Instructies

  • Voeg water en haver – plus desgewenst de optionele ingrediënten – toe aan je blender. Blend 20 tot 30 seconden.
  • Zeef de melk vervolgens in een notenmelkzak die je in een kom of maatbeker hangt. In plaats van een notenmelkzak kun je eventueel ook een theedoek gebruiken. Zeef eventueel een tweede keer.
  • Schenk de havermelk in een schone fles en zet het in de koelkast.

Notities

Zelf gebruik ik deze notenmelkzak. Na gebruik goed omspoelen onder de hete kraan, laten drogen en hij is klaar voor een volgend gebruik.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dé truc tegen slijmvorming

  • Gebruik ijskoud water: door warmte wordt de haver dikker (denk maar aan het maken van pap).
  • Te lang blenden: met een krachtige blender wordt de inhoud warm als je te lang blend. Dan heb je hetzelfde probleem weer als hierboven.
  • Goed zeven: gebruik een goede notenmelkzak of theedoeken. Zelf gebruik ik deze notenmelkzak. Kaasdoek is niet geschikt omdat het niet fijn genoeg geweven is.

Hoe maak je de notenmelkzak schoon

Een notenmelkzak maak je schoon door hem direct na gebruik onder de hete kraan om te spoelen. Hang hem daarna te drogen. Wil je hem een extra wasbeurt geven, leg hem dan in een bak met heet water en een theelepeltje baking soda. Goed uitspoelen en laten drogen.

Bewaren en houdbaarheid

Nadat je de havermelk hebt gezeefd, giet je het in een goed afsluitbare fles en zet je het in de koelkast. De havermelk is maximaal een week houdbaar.

Let op: omdat er aan deze havermelk niets is toegevoegd, zal het in de koelkast splitsen in water en een poederig residu. Dit is volkomen normaal. Goed schudden voor gebruik dus!

Hoe gebruik je havermelk + extra tips

Zelfgemaakte havermelk is prima geschikt om te verwerken in (pannenkoeken) beslag en smoothies. Ook als koude drank is havermelk heerlijk. Havermelk is minder geschikt om bijvoorbeeld warme chocolademelk van te maken. De melk zal wat dikker en misschien zelfs wat slijmerig worden.

De pulp die overblijft kun je verwerken in smoothies, beslag, koekjes of granola.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

4 gedachten over “Zo maak je havermelk”

  1. Lekker. Ik kreeg geen slijm. Van water uit de kraan. Verder heb ik een glazen koffiefilter gebruikt. De Hema heeft ze. Je weet wel waar je even snel koffie mee zet. Geblenderde haversubstantie erin en filter naar beneden drukken. Werkt prefect. Geen vieze theedoeken.

    Beantwoorden
  2. Wat een toptip dit!! 😀
    Probeerde van de week havermelk te maken met gewoon water uit de kraan; didn’t work..! Ja, werkte wel, maar wat een slijmerige bedoeling. Nu niet meer! 😀

    Weet je ook iets te zeggen over de voedingswaarde/koolhydraten van zelfgemaakte havermelk? Omdat er zo’n slijmerige substantie kan ontstaan bij gebruik van lauwwarm water, zou ik denken dat er ook iets van gluten in zitten? (ook al wordt beweerd dat havermout glutenvrij zou zijn, maar, aan de andere kant het toch ook vaak besmet is met gluten aldus https://www.ahealthylife.nl/haver-en-havermout-glutenvrij-verrassende-waarheid/)

    ^^

    Beantwoorden
    • Hej Kim, fijn dat de tip voor jou ook werkt 🙂
      Voedingswaarde per 100 gram havervlokken: 62 gram koolhydraten, 381 Kcal, 10 gram vezels, 13 gram eiwitten. Deze ‘wijsheid’ haalde ik van de verpakking van Meesters van de Halm. In de loop der tijd ben ik die voornamelijk gaan gebruiken.
      Van nature is het inderdaad wel glutenvrij, maar vaak staat er toch vermeld dat het sporen van gluten kan bevatten. Geen ramp als je er niet ziek van wordt, maar met een gluten intolerantie zou ik toch op zoek gaan naar de variant die gecertificeerd glutenvrij is. Hopelijk heb ik hiermee jouw vragen beantwoord.

      Beantwoorden

Plaats een reactie