Zo maak je havermelk

Havermelk is een heerlijke, romige en plantaardige melk.

havermelk

Havermelk is een heerlijke, romige en plantaardige melk. Eigenlijk is het geen melk. Het enige wat je nodig hebt is haver, water en een blender – zo simpel! Zelfgemaakte havermelk wil nog wel eens slijmerig zijn. Daar heb ik een trucje voor.

Er zijn verschillende soorten plantaardige melk te koop, waarbij de havermelk van Oatly volgens mij het meest bekend is. Plantaardige melk is redelijk duur voor wat het is: voornamelijk water! Daarnaast is het behoorlijk bewerkt om het houdbaar te maken.

Welke haver heb je nodig

Gewone – glutenvrije – havervlokken heb ik altijd in voorraad. Deze zijn wat mij betreft dus erg geschikt om havermelk van te maken. Havervlokken gebruik ik ook in mijn banana overnight oats of mijn homemade granola.

havermelk

Hoe maak je havermelk

In slechts een paar minuten heb je deze romige havermelk gemaakt.

Blend alle ingrediënten, desgewenst met wat zoets, in een krachtige blender. Met 20 tot 30 seconden is het klaar. Is jouw blender niet zo krachtig, blend dan iets langer, maar zorg ervoor dat je niet te lang blend.

Zeef de melk vervolgens in een notenmelkzak die je in een kom of maatbeker hangt.

Giet de melk in een fles of andere container en bewaar het in de koelkast.

Dé truc tegen slijmvorming

  • Gebruik ijskoud water: door warmte wordt de haver dikker (denk maar aan het maken van pap).
  • Te lang blenden: met een krachtige blender wordt de inhoud warm als je te lang blend. Dan heb je hetzelfde probleem weer als hierboven.
  • Goed zeven: gebruik een goede notenmelkzak of theedoeken. Zelf gebruik ik deze notenmelkzak. Kaasdoek is niet geschikt omdat het niet fijn genoeg geweven is.

Hoe maak je de notenmelkzak schoon

Een notenmelkzak maak je schoon door hem direct na gebruik onder de hete kraan om te spoelen. Hang hem daarna te drogen. Wil je hem een extra wasbeurt geven, leg hem dan in een bak met heet water en een theelepeltje baking soda. Goed uitspoelen en laten drogen.

Bewaren en houdbaarheid

Nadat je de havermelk hebt gezeefd, giet je het in een goed afsluitbare fles en zet je het in de koelkast. De havermelk is maximaal een week houdbaar.

Let op: omdat er aan deze havermelk niets is toegevoegd, zal het in de koelkast splitsen in water en een poederig residu. Dit is volkomen normaal. Goed schudden voor gebruik dus!

Hoe gebruik je havermelk + extra tips

Zelfgemaakte havermelk is prima geschikt om te verwerken in (pannenkoeken) beslag en smoothies. Ook als koude drank is havermelk heerlijk. Havermelk is minder geschikt om bijvoorbeeld warme chocolademelk van te maken. De melk zal wat dikker en misschien zelfs wat slijmerig worden.

De pulp die overblijft kun je verwerken in smoothies, beslag, koekjes of granola.

havermelk

Zo maak je havermelk

0 van 0 stemmen
Auteur: Sylvia
Havermelk is een heerlijke, romige en plantaardige melk. Eigenlijk is het geen melk. Het enige wat je nodig hebt is haver, water en een blender – zo simpel!
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Porties: 1 liter

Keukenspullen

Ingrediënten

  • 1 cup havervlokken
  • 3 cups water (ijskoud)

Optioneel

Instructies
 

  • Voeg water en haver – plus desgewenst de optionele ingrediënten – toe aan je blender. Blend 20 tot 30 seconden.
    havermelk
  • Zeef de melk vervolgens in een notenmelkzak die je in een kom of maatbeker hangt. In plaats van een notenmelkzak kun je eventueel ook een theedoek gebruiken. Zeef eventueel een tweede keer.
    havermelk
  • Schenk de havermelk in een schone fles en zet het in de koelkast.

Sylvia’s tips

Zelf gebruik ik deze notenmelkzak. Na gebruik goed omspoelen onder de hete kraan, laten drogen en hij is klaar voor een volgend gebruik.
Drinken & Smoothies
Nederlands
Havermelk, Havermelk recept, Hoe maak je havermelk, Oatmilk
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info