Egg bites

Egg bites zijn overgewaaid vanuit Amerika. Daar zijn ze bij Starbucks te koop als hot breakfast. Ze worden daar per twee stuks verkocht en sous vide gegaard.

Wat is sous vide

Sous vide is de Franse term voor ‘vacuümgaren’. Met deze techniek kun je zowel vlees, vis als groenten onder relatief lage temperaturen garen.

Het te bereiden voedsel wordt in een plastic zak gedaan, vacuüm getrokken en dan in het water gelegd. Het water heeft een temperatuur van tussen de 50℃ en 85℃. Op deze manier kunnen de aroma’s niet ontsnappen, blijven de vitaminen behouden en zal de smaak van bijvoorbeeld kruiden intenser zijn. Ook komt er geen korst of gebruinde rand op de voeding. Er zijn verschillende sous vide apparaten op de markt.

eggbites

Hoe maak je egg bites

  • klop 60 ml melk met 4 eieren tot een egaal geheel
  • breng op smaak met zout en peper
  • wees nu creatief en voeg ingrediënten toe die jij lekker vindt (bijvoorbeeld ham, kaas, champignons, ui, worst, salami, verse kruiden, chilivlokken enzovoorts)
  • verdeel de toppings over een daarvoor bedoelde egg bite vorm
  • schenk het eimengsel erbij en sluit de vorm af met de bijgeleverde deksel of met aluminium folie

De egg bites op de foto’s zijn enkel gevuld met ham, kaas, bosui en chilivlokken. Voor 7 egg bites sneed ik 1 plakje oude kaas en 1 plakje ham in kleine stukjes. Driekwart bosui was voldoende en chilivlokken voegde ik op het oog toe. Dat zal een kleine theelepel zijn geweest.

Wissel de gevulde eieren eens af met deze egg bites en serveer ze tijdens een feestje. Of neem ze mee voor onderweg als ontbijt of snack. Zowel warm als koud zijn ze lekker.

eggbites

Kun je ze bewaren

De egg bites zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast in een ziplock zakje of een goed afsluitbaar bakje. In de vriezer zijn ze ongeveer 3 maanden houdbaar. Koud zijn ze ook heerlijk, maar mocht je ze toch weer op willen warmen doe ze dan – vanuit de koelkast – een seconde of 20 in de magnetron. Haal je ze uit de vriezer dan zou je ze in 1 a 1,5 minuut moeten kunnen verwarmen in de magnetron.

In beide gevallen zal er vocht vrij komen, wikkel ze losjes in een stukje keukenpapier zodat dat het overtollige vocht op kan nemen.

Meer uit de instant pot voor ontbijt of snack

egg bites

Egg bites

Egg bites hebben een fluweelzachte structuur, zitten vol smaak en zijn erg handig als ontbijt to go. Of serveer ze tijdens een feestje in plaats van de bekende gevulde eieren.
Prep: 5 minuten
Kook: 8 minuten
Op stoom komen en stoom kwijtraken: 15 minuten
Totaal: 28 minuten
Porties (aanpasbaar):7 stuks

Ingrediënten

Basis voor de eggbites

  • 4 eieren
  • ¼ cup melk, 60 ml
  • peper en zout

Ideeën voor de vulling

  • ham
  • kaas
  • chilivlokken
  • paprika
  • champignons
  • rode peper
  • bosui
  • worst
  • tomaten
  • verse kruiden
  • knoflook

Instructies

  • Vet de vorm in met bijvoorbeeld wat spray olie.
  • Klop de eieren los met de melk. Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gewenste vulling toe aan de vorm en verdeel het eimengsel erover.
  • Giet 1 cup water in de instant pot. Sluit de vorm af met de meegeleverde siliconen deksel of aluminium folie. Zet de vorm op de sling en plaats het geheel in de instant pot.
  • Plaats de deksel op de instant pot en sluit het ventiel (sealing). Druk op pressure cook en zet de timer op 8 minuten. Laat de druk daarna op natuurlijk wijze ontsnappen, ca. 5 minuten.
  • Draai het ventiel dan helemaal open en haal de vorm uit de instant pot. Verwijder voorzichtig het deksel of de folie, zodat het water niet op de egg bites valt.
  • Draai de egg bites voorzichtig los met een theelepeltje. Serveer met een druppel (hot) ketchup.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie