Gekookte eieren uit de instant pot

Internet staat er bol van: gekookte eieren uit de instant pot. Het wordt de hemel in geprezen. Hoogste tijd dus voor een test. Want waarom is iedereen daar nou zo ontzettend tevreden over. Wat is er mis met eieren koken op het gasfornuis? Werden eieren in de jaren ’70 ook in een snelkookpan gekookt of hadden we toen niet van die creatieve ideeën? Eerder testte ik al of je eieren kon koken in de airfryer.

Breek de dag, tik een eitje

Begin jij nu ook gelijk te neuriën of ken je het deuntje niet? Voor mijn gevoel is dit deuntje al zo oud als de weg naar Rome. Maar het blijkt ‘pas’ uit de jaren ’80 te zijn. Ook lang geleden, maar minder lang dan ik dacht. Het pakkende deuntje werd gezongen door Margriet Eshuys. Zing je nog een keertje mee?

Gekookte eieren uit de instant pot

De voordelen zijn talloos, aldus de voorstanders. Een aantal voordelen van het eieren koken in de instant pot zijn:

 • veel tegelijk koken
 • kortere kooktijd
 • makkelijker pellen
 • geen omkijken naar
 • smakelijker

Dat moest ik dus testen! Mijn instant pot werd klaargemaakt om eieren te koken.

Hoe kook je eieren in de instant pot

Giet 240 ml water in de instant pot en zet het meegeleverde rekje op de bodem. Leg de eieren op het rekje. Sluit de deksel goed en zet het ventiel op sealing. Druk op manual / pressure cook en zet de tijd op 4 minuten. De druk in de pan zal nu opbouwen. Zodra er genoeg druk is zal de timer aanspringen. Maak ondertussen een ijsbadje van koud water en flink wat ijsblokjes. Na vier minuten laat je de lucht ontsnappen en leg je de eieren in het ijsbadje. Je hebt dan hardgekookte eieren.

Mijn mening

Veel tegelijk koken is inderdaad prettig als je een groot gezin hebt of vaak eieren eet.

Kortere kooktijd is absoluut waar. Bovenop die vier minuten komt nog wel de tijd om de druk op te bouwen, maar zet je een pan water op het vuur moet dat water ook nog koken. Tenzij je voorgekookt water neemt natuurlijk.

Makkelijker pellen vind ik flauwekul. De gekookte eieren uit de instant pot pelden net zo makkelijk of moeilijk als wanneer ik ze kook in een pan.

Geen omkijken naar is absoluut waar. Met een pan op het vuur heb ik toch altijd nog een oog en oor richting keuken. Dat gevoel heb ik absoluut niet wanneer ik de instant pot gebruik. Gevaar daarvan is dan wel weer dat je de tijd kunt vergeten waardoor de eieren knetterhard worden als ze te lang doorkoken.

Smakelijker zijn ze volgens mij niet. Voor deze test had ik dus eigenlijk ook even eieren ‘gewoon’ moeten koken. Maar dat bedenk ik me nu pas. Dom!

Conclusie

 • Voordeel Als ik veel eieren tegelijk kook gebeurt het me regelmatig dat er toch zeker één ei knapt. Dat vind ik zonde. En heel onhandig! Want aan zo’n leegkoker heb je niets, maar ik had wel gerekend op een bepaald aantal eieren. In de instant pot is er geen enkel ei geknapt.
 • Voordeel Elektrisch is goedkoper en schoner dan gas.
 • Neutraal Door mijn siliconen ‘ eierrekje’ te gebruiken in combinatie met het meegeleverde rekje kan ik eieren stapelen zonder dat ze elkaar raken. Hierdoor liggen ze stil en zal er geen ei breken. In een gewone pan kan ik echter ook veel eieren tegelijk koken, maar wel met breuk.
 • Neutraal Het maakt qua afwas niets uit: in beide gevallen heb je een pan en deksel.
 • Nadeel Heb ik (nog) niet kunnen ontdekken.

Bewaren

Bewaar de eieren ongepeld op het aanrecht. Stop ze in een schaal of bak, of een decoratieve draadstalen kip. Maar bewaar ze alsjeblieft niet in de koelkast. En al zeker niet gepeld. Ze zullen groen worden. 

Teveel eieren gekookt? Maak dan eens deze surinaamse eieren.

Recept eieren koken in de ip

eieren uit de instant pot

Gekookte eieren uit de instant pot

Veel eieren tegelijk koken zonder geknapte eieren lukt perfect in de instant pot.
Kook: 4 minuten
Porties (aanpasbaar):10 eieren

Ingrediënten

 • 10 eieren

Instructies

 • Giet 240 ml water in de binnenpan en plaats het meegeleverde rekje of het siliconen 'eierrekje'.
 • Plaats de deksel op de instant pot en zet het ventiel naar sealing. Druk op manual / pressure cook (afhankelijk van het model) en zet de timer op 4 minuten.
 • Maak ondertussen een ijsbadje door flink wat ijsblokjes in een bak met koud water te doen.
 • Als de timer afgaat draai je het ventiel direct open. Let op het is heet! Haal de eieren uit de pan met een tang en leg ze een paar minuten in het ijsbad.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie