Borlotti bonen uit de instant pot

Gedroogde bonen: lekker en gezond. Naast yoghurt maken – wat ik nog steeds niet heb gedaan – stonden witte bonen in tomatensaus bovenaan mijn lijstje toen ik mijn instant pot binnen kreeg. Het voordeel van de instant pot is dat je gedroogde bonen niet hoeft voor te weken. Je kunt direct aan de slag gaan. De witte bonen in tomatensaus staan nog steeds op mijn verlanglijstje, want ik bleek ze niet in huis te hebben. Maar ik had wel al alle voorbereidingen getroffen: gesneden ui, opengetrokken blik tomaten, bouillon klaar etc.

Het zijn dus borlotti bonen in tomatensaus geworden. Ik had nog nooit gedroogde borlotti bonen gegeten dus ik had geen idee wat me te wachten stond. Maar het eindresultaat viel absoluut niet tegen. Sterker nog; dit ga ik zeker vaker maken.

Borlotti bonen

Peulvruchten zijn erg gezond en zijn cholesterolverlagend. Wil jij ook wat meer peulvruchten eten, maar heb je niet altijd zin in de bekende witte -, bruine – of kidneybonen? Probeer dan deze borlotti bonen eens. Ik kocht ze bij de Jumbo.

Prachtige paarsrode tekening

Recept borlotti bonen uit de instant pot

Bonen in tomatensaus

Borlotti bonen in tomatensaus

Een hartige bonenschotel die je ook heerlijk op een geroosterde boterham kunt eten.
Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 blik tomatenblokjes, 400 gram
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 gram
  • 1½ cup borlotti bonen, ca. 200 gram
  • 1½ cup groentebouillon, 360 ml
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blad laurier
  • 1 el olie

Instructies

  • Snipper de ui en pers de knoflook uit en zet alle ingrediĂ«nten klaar.
  • Zet de instant pot aan op saute. Zodra het scherm op hot springt giet je de olijfolie erin en fruit je het uitje en de knoflook totdat het zacht is. Druk dan op cancel.
  • Doe nu alle ingrediĂ«nten in de instant pot en roer alles goed door elkaar.
  • Sluit het deksel goed en zorg ervoor dat het lipje naar sealing is gedraaid.
  • Druk op manual / pressure cook en zet de timer op 40 minuten. Daarna zal het ongeveer 20 minuten duren voordat de pan volledig is ontlucht.
  • Verwijder dan de deksel en vis het laurierblaadje eruit, gooi die weg. Breng op smaak met peper en zout. Roer goed door.
  • Serveer bij rijst of aardappelen en een salade. Maar ook op een geroosterde boterham is het erg lekker.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 400kcal
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Uiterlijk van de bonen

Het uiterlijk van deze bonen doet denken aan een kievitsei en daarom noemen wij ze ook wel kievitsbonen. Ze hebben een prachtige paarsrode tekening. Helaas verdwijnt dat na het koken, ze zien er dan uit als bruine bonen. In Amerikaanse of Mexicaanse recepten vind je ze terug als pinto bonen. In het Spaans worden ze frijol pinto genoemd, wat letterlijk gespikkelde boon betekent.

Smaak en structuur

Ze hebben een nootachtige smaak en zijn redelijk stevig te noemen. Ze hebben nog een beetje een bite zeg maar. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt als saladeboon of in gerechten als chili con carne en burrito’s.

Bereiden en bewaren

Heb je geen instant pot en wil je deze bonenschotel toch maken? Dan ontkom je niet aan het weken van deze bonen. Je weekt ze in koud water 8-12 uur of 3 uur in gekookt water. De kooktijd is daarna ongeveer 40-60 minuten.

Bewaren: 1 tot 2 dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie