Yoghurtcake met rabarber en abrikozen

Ben jij dol op rabarber? Ik heb de rabarber echt weer helemaal herontdekt. Ooit had ik een rabarberplant in de tuin staan. Deze struik is helemaal overwoekerd door laurier en vlinderstruiken. En toch doet ‘ie het nog steeds (een beetje)! Misschien maar eens lief naar mijn man kijken of hij hem kan verplaatsen. Nu blijf ik rabarber kopen ­čÖé

Cake van volkoren meel en suikerarm

Is het dan nog wel lekker? Ik kan hier heel eerlijk en volmondig ‘JA’ op zeggen. Ik probeer zo min mogelijk geraffineerde suiker binnen te krijgen en eet zo veel mogelijk volkoren. Mijn darmen zijn me er dankbaar voor. Maar ook mijn man vindt het heerlijk terwijl hij graag zoete taartjes eet. Terwijl ik dit typ staat hij naast me te ‘zeuren’ om nog een stuk. Deze keer uit het midden. De zijkant was knapperig en goedgekeurd. Hahaha de enthousiasteling!

Maar ik kan me zo voorstellen dat je bij jezelf denkt “volkoren en z├│ weinig suiker?! Geef mijn portie maar aan Fikkie!”

Als je iemand rabarber aanbiedt, moet je hem ook suiker bij geven.VoedingOnline

Dus heb je liever toch suiker?

Ik gebruikte maar 50 gram suiker, terwijl in de meeste cake recepten 200 gram suiker wordt gebruikt. Je kunt natuurlijk ook mijn versie proberen en eventueel een drupje honing op je plakje doen als je het toch niet zoet genoeg vindt. Maar door stukjes gedroogde abrikoos toe te voegen wordt het ook al zoeter. En natuurlijk kun je ook gewoon patentbloem gebruiken. En ja, in plaats van de olie kun je ook roomboter gebruiken. Ben zelf ook dol op roomboter, maar dit ging prima zo.

Lekker smeuïg

De cake is lekker smeuïg met dan weer een stukje zure rabarber en dan weer een lekker zoet stukje abrikoos. Een volgende keer doe ik er ook nog wat rozijnen en een handjevol gehakte noten door. En dan te bedenken dat ik de rabarber had gekocht om in te gaan vriezen en ik een andere cake zou bakken. Dat wordt dus een volgende keer!

De bakvorm

Ik gebruikte een brownie vorm van 26 x 26,5 cm. Deze heeft een losse bodem en een uitneembaar verdeelrekje. Hierdoor kon ik de cake makkelijk in 12 ongeveer gelijke stukken verdelen. Heel handig. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je vertrouwde cakevorm, tulband of springvorm gebruiken.

yoghurtcake met rabarber en abrikozen

Yoghurtcake met rabarber en abrikozen

Schenk even een kopje koffie of thee in en geniet van een heerlijk stuk yoghurtcake met rabarber en abrikozen. Over? De cake is ook lekker na het eten met een bolletje ijs of een dotje slagroom.
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 1 vierkante cake
Calorie├źn: 189 kcal
Prijs: ┬▒ ÔéČ 3,65

Keukenspullen

Ingredi├źnten
 

  • 250 gr volkoren bloem
  • 2 eieren
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 300 gr rabarber
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 1 el vanille extract
  • 50 gr suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 60 ml zonnebloemolie
  • boter en extra bloem (om de vorm in te vetten en te bestuiven)

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 180┬░C.
  • Breek de eieren in de kom van je keukenmachine en voeg het vanille extract toe. Mix dit goed door elkaar. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en mix verder.
  • Giet de olie erbij en voeg de yoghurt toe. Laat de machine rustig verder draaien.
  • Snijd de rabarber in stukjes en schep ze door de suiker. Snijd de abrikozen in stukjes.
  • Zet de keukenmachine uit en spatel de rabarber en abrikozen door het beslag.
  • Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit. Schep het beslag in de vorm en maak het glad met een spatel. Ik heb zelden zo'n onaantrekkelijk beslag gezien en vroeg me af of dat ooit goed zou komen.
  • Plaats in cake in het midden van de oven en zet de timer op 45 minuten.
  • De cake is klaar als je er een sat├ęprikker in steekt en deze er droog / schoon weer uit komt.

Omdat iedere oven anders is en temperaturen/tijden nog weleens willen verschillen, raad ik je aan om wel af en toe even te kijken. Vertrouw nooit blindelings op de aangegeven oventijd.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in ├ę├ęn oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *