Yoghurtcake met rabarber en abrikozen is onwijs lekker. Server het bij het ontbijt, dessert of geniet tussendoor van een stukje. Ben jij ook zo dol op rabarber? Ik heb het in ieder geval weer helemaal herontdekt. Ooit had ik een rabarberplant in de tuin staan. Deze struik is helemaal overwoekerd door laurier en vlinderstruiken. En toch doet ‘ie het nog steeds (een beetje)! Misschien maar eens lief naar mijn man kijken of hij hem kan verplaatsen. Nu blijf ik rabarber kopen.
Cake van volkoren meel en suikerarm
Is het dan nog wel lekker? Ik kan hier heel eerlijk en volmondig ‘JA’ op zeggen. Ik probeer zo min mogelijk geraffineerde suiker binnen te krijgen en eet zo veel mogelijk volkoren. Mijn darmen zijn me er dankbaar voor. Maar ook mijn man vindt het heerlijk terwijl hij graag zoete taartjes eet. Terwijl ik dit typ staat hij naast me te ‘zeuren’ om nog een stuk. Deze keer uit het midden. De zijkant was knapperig en goedgekeurd. Hahaha de enthousiasteling!
Maar ik kan me zo voorstellen dat je bij jezelf denkt “volkoren en zó weinig suiker?! Geef mijn portie maar aan Fikkie!”
Heb je liever toch suiker?
Ik gebruikte maar 50 gram suiker, terwijl in de meeste cake recepten 200 gram suiker wordt gebruikt. Je kunt natuurlijk ook mijn versie proberen en eventueel een drupje honing op je plakje doen als je het toch niet zoet genoeg vindt. Maar door stukjes gedroogde abrikoos toe te voegen wordt het ook al zoeter. En natuurlijk kun je ook gewoon patentbloem gebruiken. En ja, in plaats van de olie kun je ook roomboter gebruiken. Ben zelf ook dol op roomboter, maar dit ging prima zo.
Deze yoghurtcake met rabarber is lekker smeuïg
De cake is lekker smeuïg met dan weer een stukje zure rabarber en dan weer een lekker zoet stukje abrikoos. Een volgende keer doe ik er ook nog wat rozijnen en een handjevol gehakte noten door. En dan te bedenken dat ik de rabarber had gekocht om in te gaan vriezen en ik een andere cake zou bakken. Dat wordt dus een volgende keer!
De bakvorm
Ik gebruikte een brownie vorm van 26 x 26,5 cm. Deze heeft een losse bodem en een uitneembaar verdeelrekje. Hierdoor kon ik de cake makkelijk in 12 ongeveer gelijke stukken verdelen. Heel handig. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je vertrouwde cakevorm, tulband of springvorm gebruiken.
Recept yoghurtcake met rabarber en abrikozen
Materiaal
- Brownievorm, 26 x 26,5 cm
Ingrediënten
- 250 gram volkoren bloem
- 2 eieren
- 150 gram Griekse yoghurt
- 300 gram rabarber
- 10 gedroogde abrikozen
- 1 el vanille extract
- 50 gram suiker
- 1 zakje bakpoeder
- 60 ml zonnebloemolie
- boter en extra bloem, om de vorm in te vetten en te bestuiven
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Breek de eieren in de kom van je keukenmachine en voeg het vanille extract toe. Mix dit goed door elkaar. Voeg dan de bloem en het bakpoeder toe en mix verder.
- Giet de olie erbij en voeg de yoghurt toe. Laat de machine rustig verder draaien.
- Snijd de rabarber in stukjes en schep ze door de suiker. Snijd de abrikozen in stukjes.
- Zet de keukenmachine uit en spatel de rabarber en abrikozen door het beslag.
- Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem. Klop het teveel aan bloem eruit. Schep het beslag in de vorm en maak het glad met een spatel. Ik heb zelden zo'n onaantrekkelijk beslag gezien en vroeg me af of dat ooit goed zou komen.
- Plaats in cake in het midden van de oven en zet de timer op 45 minuten.
- De cake is klaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog / schoon weer uit komt.
Extra info
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!