Apple butter

Apple butter is geen moes, geen jam en geen stroop. Het zit overal een beetje tussenin. Je kunt apple butter bereiden in de slowcooker, op het vuur of in een instant pot. Maar wat is apple butter eigenlijk en wat kun je er mee? En kun je het ook goed bewaren? Hieronder krijg je antwoord op al je vragen. Toch nog een vraag? Laat dan een reactie achter.

Waar komt apple butter vandaan

Het ene artikel zegt dat apple butter een ‘uitvinding’ is van Amerikanen, en dan van Amish in het bijzonder. Het andere artikel verwijst naar Limburg. Als ik mijn apple butter nog verder had ingekookt zou het inderdaad wel flink weghebben van onze bekende appelstroop. Maar toch ook weer niet. Als je meer wil weten kun je terecht op Wikipedia (Engelstalig).

Over een ding is iedereen het eens: van oudsher is het een flink tijdrovend klusje. Bovendien heb je heel veel appels nodig om een klein potje over te houden.

Wij gaan het makkelijker doen.

Zo maak je het

In de slowcooker | Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Stop alle ingrediënten in de slowcooker en zet hem op low. Laat hem daar zeker 8 uur op staan. Vervolgens zet je er de staafmixer in om het tot een egale massa te verwerken. Giet het dan over in een grote pan om het verder in te koken tot de gewenste dikte.
Voordeel je hebt er helemaal geen omkijken naar de eerstkomende 8 uur.
Nadeel als het te dun is moet je het overgieten in een pan en alsnog inkoken. Bovendien neemt dit heel veel tijd in beslag.

Gasfornuis | Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Doe alle ingrediënten in een grote pan en zet het op laag vuur. Laat het geheel uren lang pruttelen totdat het bijna gaat inkoken. Zet er dan de staafmixer in.
Voordeel alles gebeurt in een en dezelfde pan.
Nadeel je moet er bij blijven, regelmatig roeren en kijken of alles wel goed gaat. En ook deze methode neemt veel tijd in beslag.

Instant pot | Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukken. Doe alle ingrediënten in de instant pot. Sluit de deksel en zet op sealing. 15 minuten high pressure cooking en het is klaar. Even de lucht laten ontsnappen en dan inkoken.
Voordeel het is supersnel klaar en alles kan in een en dezelfde pan worden gemaakt.
Nadeel heb ik nog niet kunnen ontdekken.

apple butter

Apple butter

Prep: 10 min
Kook: 35 min
NPR: 15 min
Totaal: 1 uur
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Smeer het lekker op de boterham, op een rijstwafel of op zelfgebakken koekjes. Maar het is ook heerlijk als bijgerechtje bij het avondeten of een lepeltje apple butter door de yoghurt.

Ingrediënten

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze vervolgens in stukken. Pel eventueel de banaan en snijd die in stukken.
  • Doe alle ingrediënten in de instant pot en roer alles goed door elkaar.
  • Doe de deksel op de pan en zet het ventiel op sealing. Druk op manual of pressure cook en stel de tijd in op 15 minuten.
  • Zet de machine dan uit en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Zodra het palletje van het ventiel is gezakt kun je de deksel openen.
  • Verwijder de deksel en zet de staafmixer erin in de pan totdat er een egale massa ontstaat.
  • Zet nu de machine op sauté en schakel over naar less. Laat het zo nog een ongeveer 20 minuten pruttelen tot de gewenste dikte.
  • Schep het over in schone glazen potten en sluit ze af.

Sylvia’s tips

In een goed afgesloten pot is de apple butter 3 weken houdbaar in de koelkast.
Je kunt apple butter ook prima invriezen. Het is dan zeker een half jaar houdbaar.
Dessert, Tussendoortje
Amerikaans
Appel dip, Appelstroop, Apple butter
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review