Gehaktballetjes in romige preisaus

Een ideaal gerecht voor doordeweeks. Deze gehaktballetjes in romige preisaus zijn namelijk klaar in een half uur. Bovendien is het een eenpansgerecht, weinig afwas dus! Dit recept heeft alles in zich om ook bij jou thuis een topper te zijn: romig, niet te veel vlees, lekker groenten en een lekkere zoete nasmaak door de kokosmelk.

In dit recept is geen hoeveelheid aangegeven voor de gehaktkruiden. Je kunt de balletjes namelijk redelijk neutraal houden door ze enkel met peper en zout te kruiden of door gehaktkruiden van jouw keuze te gebruiken. Ik kruidde ze enkel met peper, zout, nootmuskaat en kruidnagel. Het werd een oeps-momentje toen ik er lustig op los strooide met de nootmuskaat terwijl dat kruidnagel bleek te zijn! Gelukkig vinden wij kruidnagel lekker.

Wat eet je bij gehaktballetjes in romige preisaus?

De gehaktballetjes in romige saus zijn eigenlijk al lekker genoeg van zichzelf. Maar als je er toch nog iets bij wilt dan kun je het volgende er prima bij serveren:

  • zilvervliesrijst
  • witte bonen of boterbonen
  • maar ook volkoren spaghetti is er heerlijk bij
gehaktballetjes in romige preisaus

Gehaktballetjes in romige preisaus

In een half uur en met maar vier basis ingrediënten zet je deze heerlijke gehaktballetjes in romige preisaus op tafel. Bovendien is het een eenpansgerecht, dus weinig afwas. Een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag dus.
Kook: 35 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt
  • 2 el olie
  • 500 gram prei
  • 120 ml water
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el groene currypasta
  • peper en zout
  • gehaktkruiden, naar keuze
  • rode peper, fijn gesneden, optioneel

Instructies

  • Kruid het gehakt en draai balletjes ongeveer ter grootte van een pingpongbal. Gebruik bijvoorbeeld een maatschep voor 1 eetlepel zodat alle balletjes even groot zijn.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn, als ze maar goed zijn dichtgeschroeid.
  • Snijd ondertussen de prei in zeer dunne ringetjes en was het eventuele zand eruit onder de koude kraan. Een vergiet of een slacentrifuge kan hierbij erg handig zijn. Houd een handje groene preiringetjes achter om te garneren.
  • Haal de gehaktballetjes met een schuimspaan uit de pan en leg ze even opzij.
  • Voeg de prei en het water toe aan de pan. Stoof de prei in 6 minuten gaar op een getemperd vuurtje, met de deksel op de pan.
  • Is de prei gaar en staat er nog veel water in de pan? Giet dan wat water af anders wordt het gerecht te waterig.
  • Schep er vervolgens de groene currypasta door en giet de kokosmelk erbij. Roer alles goed door elkaar en voeg de gehaktballetjes toe. Als je een pepertje gebruikt kun je nu de klein gesneden stukjes toevoegen. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel nog doorpruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Strooi de achtergehouden preiringetjes vlak voor het serveren over het gerecht.

Notities

  • vervang rundergehakt door kip- of kalfsgehakt
  • serveer met zilvervliesrijst
  • serveer met peulvruchten, bijvoorbeeld witte bonen of boterbonen
  • volkoren pasta

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Handige tips en info over de ingrediënten

Groene currypasta is lekker, maar is niet overdreven pittig. Hou jij wel van een beetje pittig, voeg dan wat rode peper toe, klein gesneden of in ringetjes. Maak jij weleens een gerecht met rode currypasta? Probeer het dan eens zelf te maken, dat is nog lekkerder!

Om deze gehaktballetjes op smaak te brengen gebruikte ik alleen peper, zout, nootmuskaat en kruidnagel. Maar je kunt ook zelf een gehaktkruiden mix maken, of je eigen fantasie erop loslaten.

Gebruik in plaats van rundergehakt eens kip- of kalfsgehakt voor deze gehaktballetjes. Het gerecht wordt hierdoor magerder en smaakt ineens weer anders.

Tenzij je een timmermansoog hebt of fijngevoelige handen is het trouwens erg handig om maatlepels te gebruiken zodat alle balletjes even groot zijn. Dat zorgt er niet alleen voor dat ze allemaal gaar zijn in dezelfde tijd, maar het scheelt ook scheve gezichten aan tafel.

Zorg dat je voor dit recept ‘gewone of romige’ kokosmelk gebruikt. Helaas heb ik een keer niet opgelet bij het kopen van de kokosmelk en die bleek light te zijn ofzoiets. Het was in ieder geval meer kokoswater dan kokosmelk. Zoiets kan je gerecht behoorlijk verpesten, want wie wil nu waterige preisaus?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie