Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

paaseieren

Paaseieren horen vrolijk gekleurd te zijn. Maar wil je liever geen synthetische kleurstoffen gebruiken? Gebruik dan ingrediënten uit je keukenkastje en koelkast. Je hebt meer natuurlijke kleurstoffen in huis dan je denkt!

Met welke ingrediënten verf je de Paaseieren?

Blauwe eieren

  • blauwe bessen
  • bosbossen
  • rode kool

Gele eieren

  • kamillebloemen
  • saffraan
  • uienschillen
  • goudsbloemen

Oranje eieren

  • wortelen
  • kurkuma

Groene eieren

  • spinazie
  • peterselie
  • brandnetel

Rode eieren

Hoe maak je de natuurlijke kleurstof?

Maak op de volgende manier een aftreksel van het gekozen ingrediënt:

  1. Snijd of rasp 500 gram groenten. Kook de groenten vervolgens 35 minuten in 2 liter water.
  2. Kneus 50-100 gram bloemen, bladeren of bessen en week ze eventueel enkele uren voor een diepere kleur. Kook vervolgens 35 tot 60 minuten in 2 liter water.
  3. Breng water met kruiden en specerijen aan de kook. Gebruik zoveel als nodig om het water te doen kleuren.
  4. Dranken kunnen direct gebruikt worden.

Laat het aftreksel volledig afkoelen.

Zo maak je de vrolijk geverfde Paaseieren

Paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten geven niet dezelfde felle kleur als wanneer je synthetische verf gebruikt. Neem dus bij voorkeur eieren met een witte schil, dan pakt de kleurstof beter. Daarnaast vervormd de gewenste kleur ook als je eieren met bruine schil neemt. Rode kool kleurt bruine eieren groen (!) let dus goed op wat je wil.

Kook de eieren hard. Leg ze direct na het koken ongeveer een half uur in het afgekoelde aftreksel. Hoe langer ze in het aftreksel liggen, hoe intenser de kleur wordt. Het schijnt dat een beetje azijn aan de kleurstof toevoegen de kleur versterkt. Voor regelmatig gekleurde Paaseieren kun je ze het beste regelmatig even keren.

Laat de eieren vervolgens drogen op een theedoek. Wrijf ze eventueel op met een beetje olie zodat ze mooi glanzen.

Afbeelding van Wokandapix.

close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info