Tortilla de patatas

Tortilla de patatas is niet weg te denken uit het Spaanse straatbeeld. Toen ik als kind in Spanje woonde zag je overal tortillas. Ondanks dat het een redelijk simpel gerecht is, gaat er nog wel wat tijd in zitten. Een tortilla maak je namelijk met rust en een hoop liefde.

Verschillende tortilla’s

Mijn voorkeur gaat uit naar de meest simpele tortilla: aardappel, ei, ui en olijfolie. Maar er zijn verschillende varianten te vinden. in Castilië voegen ze bijvoorbeeld doperwten, paprika en uitgebakken chorizo aan de omelet toe. In Catalonië vinden ze spinazie of aubergine een geweldige toevoeging. Terwijl men in Baskenland vooral visliefhebber is en kabeljauw of tonijn toevoegt. In sommige gevallen wordt de aardappel vervangen door een van deze ingrediënten.

Recept tortilla de patatas

tortilla

Tortilla de patatas

Kook: 30 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):1 tortilla

Ook nodig

Ingrediënten

  • 4 aardappelen
  • 2 uien
  • 5 eieren
  • zout
  • 1 kop olijfolie

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, dep ze vervolgens droog. Snijd de aardappelen in schijfjes van ca. 3 mm. Gebruik hiervoor een scherp mes, keukenmachine of mandoline.
  • Pel de uien en snijd ze in dunnen ringen.
  • Verwarm de olie in een pan met gladde bodem of anti-aanbaklaag. Laat hier de schijfjes aardappel 1 voor 1 in glijden. Na het eerste dunne laagje aardappel leg je er een dun laagje uien op. Strooi er zout over.
  • Herhaal dit tot alle aardappelen en uien op zijn.
  • Het vuur moet niet te hoog staan. Je kookt de aardappelschijfjes en uien als het ware in de olie. Zodra de aardappelen en uien zacht zijn giet je alles in een vergiet. Vang de olie op.
  • Kluts in een hoge kom de eieren schuimig met wat zout en schep daar het aardappelmengsel bij. Druk het geheel goed aan. Laat dit 15 minuten rusten.
  • Was ondertussen de pan af of pak een schone pan van ongeveer ca. 22 cm. Verhit wat van de opgevangen olie hierin. De olie moet nu goed heet zijn. Giet dan het aardappel-eimengsel in de pan.
  • Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de tortilla zachtjes pruttelen. Zodra de bovenkant gestold is kun je de tortilla omdraaien.
  • Een tortilla keren is het makkelijkst door een plat bord op de pan te leggen, het geheel te keren, en de tortilla weer in de pan te laten glijden met de ongebakken kant naar beneden.
  • Als die kant ook mooi bruin gekleurd is, is de tortilla klaar.
  • Serveer de tortilla lauw of koud.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 1034kcal | Koolhydraten: 119gr | Eiwit: 37gr | Vet: 46gr | Waarvan verzadigd: 10gr | Waarvan onverzadigd: 6gr | Cholesterol: 845mg | Zout: 4200gr | Vezels: 18gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Serveertips

Een goede tortilla wordt geserveerd op kamertemperatuur en is gesneden in blokjes of puntjes. Serveer eventueel met wat (citroen) mayonaise, aïoli of een pittig tomatendipje.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Tortilla de patatas”

  1. Je zegt dat jij van simpel houdt en ik hoopte, dat dit recept dus ook simpel zou zijn. Als ik het bekijk, ziet het er behoorlijk ingewikkeld uit. Misschien dat ik heb binnenkort wel een keertje maak hoor en dan merk ik vanzelf hoe het gaat. Mijn man houdt ook van de simpele keuken, die vooral om de smaken gaat.

    Beantwoorden
    • Hej Jacqueline,

      Door het aantal stappen lijkt het misschien minder simpel dan het in werkelijkheid is. Zet alles vast gesneden klaar. Lees het recept twee keer en ga dan aan de gang. Je zult zien dat het simpel is. Succes!

      Beantwoorden

Plaats een reactie