Tortilla de patatas, beter bekend als Spaanse tortilla!

De laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan vroeger. Niet dat toen alles beter was, maar een paar dingen wel: de temperatuur! Als klein meisje heb ik namelijk anderhalf jaar in Spanje gewoond. In al die tijd hebben we maar 1 dag regen gehad. Altijd lekker weer. En natuurlijk lekker eten. Tapas, zoals deze tortilla is niet weg te denken uit het Spaanse tapasbar-beeld.

Op dit moment is alles in mijn keuken Spaans: recepten, eten, servies, drinken etc. Ik ben nl. bezig met een nieuw eBook. Alweer? Ja, alweer, ik heb de smaak te pakken geloof ik! Het kan nog wel even duren voordat ie uitkomt, dus hier alvast even een voorproefje. Een echte klassieke tapa, die in ieder zichzelf respecterende tapasbar geserveerd wordt: tortilla de patatas.

Je kunt de tortilla natuurlijk warm eten, maar lekkerder is het op kamertemperatuur. Serveer in puntjes of blokjes met wat prikkertjes erbij. Een druppel mayonaise per puntje/blokje maakt het feest eigenlijk compleet.

tortilla

Tortilla Español

0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 1 tortilla
Calorieën: 1034 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 aardappelen
  • 2 uien
  • 5 eieren
  • zout
  • 1 kop olijfolie

Aan de slag
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van ca. 3 mm (of gebruik een keukenmachine of mandoline). Let wel op je vingers!
  • Pel de uien en snijd ze in dunnen ringen.
  • Verwarm de olie in een pan met gladde bodem of anti-aanbaklaag. Laat hier de schijfjes aardappel 1 voor 1 in glijden. Na het eerste dunne laagje aardappel leg je er een dun laagje uien op. Strooi er zout over.
  • Ga zo laag voor laag verder tot alles op is en strooi op iedere laag wat zout.
  • Bak de schijfjes en uien op laag vuur, het moet niet frituren. De schijfjes en uien koken als het ware gaar in de olie. Als de aardappelen en uien zacht zijn giet je alles in een vergiet. Vang de olie op.
  • Kluts in een hoge kom de eieren schuimig met wat zout en schep daar het aardappelmengsel bij. Druk het even aan zodat alles goed onder de eieren zit. Laat zo 15 minuten rusten.
  • Was ondertussen de pan af of pak een schone pan (ca. 22 cm). Verhit wat van de opgevangen olie hierin. Het moet goed heet zijn. Giet dan het aardappel-eimengsel in de pan.
  • Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Als de bovenkant gestold is kun je de boel omdraaien door een plat bord op de pan te leggen, het geheel te keren, en de tortilla weer in de pan te laten glijden met de ongebakken kant.
  • Als die kant ook mooi bruin gekleurd is, is de tortilla klaar.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *